PwC: Θετικό momentum και το 2023 για τα ελληνικά assets

PwC: Θετικό momentum και το 2023 για τα ελληνικά assets
PwC iStock

Προσέλκυση υψηλών και ποιοτικών επενδύσεων προβλέπει και για το 2023 ο οίκος. Το ρεκόρ του 2022, οι hot κλάδοι αλλά και οι πιθανοί κίνδυνοι.

Ιστορικό ρεκόρ επενδύσεων σε ελληνικά assets και εταιρείες καταγράφει για τη διετία 2021-2022 η PwC στην ετήσια μελέτη της για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στην εγχώρια αγορά, εκτιμώντας δε ότι η δυναμική διατηρείται και για το 2023.

Κατά τη χθεσινή παρουσίαση της μελέτης από τα ηγετικά στελέχη της εταιρείας συμβούλων, σημειώθηκε πως τα 10,4 δισ. ευρώ για 94 συναλλαγές που καταγράφθηκαν το περασμένο έτος, αποτελούν ποσό που ξεπερνά ακόμη και τα επίπεδα προ κρίσης (8,4 δισ. ευρώ το 2008). Το μέσο ύψος συναλλαγής ανήλθε σε 112 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την ανάλυση της PwC, η ειδοποιός διαφορά είναι πως τα επενδυτικά κεφάλαια που εισέρρευσαν έχουν ποιοτικότερα χαρακτηριστικά και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Οι 5 τοπ συναλλαγές της περιόδου που εξέτασε η έρευνα αφορούσε το deal πώλησης της Chipita στην Mondelez, η εξαγορά της Wind από την United, η πώληση της Viva στην JP Morgan, η ολοκλήρωση της πώλησης της Άνεμος (ΑΠΕ) από την Ελλάκτωρ στην Motor Oil και ολοκλήρωση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, οι οποίες αποτέλεσαν και το 40% σε αξία των συνολικών συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι.

Στον αντίποδα, ασθενέστερη ήταν η δραστηριότητα στο σκέλος της έκδοσης εταιρικών ομολόγων ως απόρροια των υψηλότερων επιτοκίων και του υψηλότερου επιπέδου πληθωρισμού, αντλώντας 530 εκατ. ευρώ μέσω τεσσάρων διαπραγματεύσιμων εταιρικών ομολόγων. Αντίστοιχα, οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου το 2022 ήταν περιορισμένες σε αριθμό (μόλις 6), αντλώντας κεφάλαια ύψους 489 εκατ. ευρώ, ενώ κατά τη διάρκεια του έτους πραγματοποιήθηκαν δύο Δημόσιες Εγγραφές (IPOs) και τέσσερις διαγραφές μετοχών από το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Τα κρατικά έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις που συμφωνήθηκαν το 2022 ανήλθε συνολικά στα 595 εκατ. ευρώ και αφορά στην είσπραξη 516 εκατ. ευρώ από την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών και την ανακήρυξη προτιμητέου επενδυτή στην πρώην αμερικανική βάση Γουρνών στην Κρήτη, έναντι τιμήματος 42,2 εκατ. ευρώ.

Στον χρηματοοικονομικό κλάδο, το 2022 χαρακτηρίστηκε από την πραγματοποίηση για πρώτη φορά συναλλαγών συνθετικών τιτλοποιήσεων, οι οποίες και συνδυάστηκαν με πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων σε διεθνή funds και carve-outs συστημικών τραπεζών.

Το “καλάθι” του 2023

Βασιζόμενοι στις προσυμφωνημένες συναλλαγές που αναμένεται να κλείσουν το 2023, τόσο ο κ. Μάριος Ψάλτης, επικεφαλής της PwC στην Ελλάδα, όσο και οι κ.κ. Θανάσης Πανόπουλος, Partner και επικεφαλής του τμήματος Deals και Γιώργος Μακρυπίδης, Partner και επικεφαλής Corporate Finance υπογράμμισαν πως η κινητικότητα στο επίπεδο των εξαγορών και συγχωνεύσεων είναι ισχυρή, και ενδεχομένως να ξεπεράσει το επίπεδο του 2022.

Λαμβάνοντας υπόψη αφενός την οριστικοποίηση της πώλησης του Sani/Ikos, την ολοκλήρωση της συναλλαγής για την Εγνατία Οδό, αλλά και τη σχεδιαζόμενη εισαγωγή του ΔΑΑ στο ελληνικό Χρηματιστήριο, υπογράμμισαν πως ήδη έχει καλυφθεί το 50%-60% των συναλλαγών σε επίπεδο αξίας των deals του 2022.

Περαιτέρω υπογραμμίστηκε πως εμφανίζεται ζωηρό ενδιαφέρον για τον κλάδο της ενέργειας, των ξενοδοχείων και του real estate αλλά και πως καταγράφεται διάχυση και σε άλλους κλάδους της οικονομίας. Ο κ. Πανόπουλος έβαλε επιπλέον στην εξίσωση την πιθανή αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες, που θα προσελκύσει επιπλέον ποιοτικά κεφάλαια στην εγχώρια αγορά.

Η “μεγάλη εικόνα”

Κατά τον κ. Ψάλτη, η αβεβαιότητα του δ’ τριμήνου του 2022, αρχίζει να υποχωρεί, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σ’έναν διαφορετικό κύκλο από τις υπόλοιπες ώριμες αγορές, καθώς προέρχεται από μια υπερδεκαετή κρίση, και κατάφερε να ανακτήσει μέρος της επενδυτικής εμπιστοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίστηκε πως αν μέσα στη χρονιά κατακτηθεί η αναβάθμιση της χώρας σε πιστοληπτική βαθμίδα, οι προοπτικές θα είναι ακόμη πιο ευοίωνες για όλα τα ελληνικά assets.

Παρόλα αυτά, στην ανάλυση των στελεχών της PwC δεν εξαιρέθηκε ο κίνδυνος ενός δημοσιονομικού εκτροχιασμού, η μεταρρυθμιστική κόπωση, το ενδεχόμενο αστάθειας στο πολιτικό σκηνικό, εφόσον η χώρα βρίσκεται προ εκλογών, αλλά και η πορεία απορρόφησης των χαμηλότοκων δανείων του ΤΑΑ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα