Τα 2 μυστικά για ένα ευτυχισμένο παιδί: Εμπιστοσύνη & Ασφάλεια

Τα 2 μυστικά για ένα ευτυχισμένο παιδί: Εμπιστοσύνη & Ασφάλεια

Πόσο όμορφες αναμνήσεις μπορεί να μας φέρει στη μνήμη το άκουσμα των φράσεων «Οικογενειακό Κυριακάτικο τραπέζι», «Πάσχα στο Χωριό» και «Χριστούγεννα με θείους κα ξαδέρφια». Είμαι σίγουρη πολλές. Και ακόμα πιο σίγουρη ότι κατέχουν σημαντική θέση στο κομμάτι των παιδικών μας αναμνήσεων. Υπάρχουν όμως και παιδιά που δεν στάθηκαν τόσο τυχερά (γιατί μη γελιόμαστε, πρόκειται καθαρά για τύχη) να γεννηθούν σε ένα περιβάλλον που τους παρέχει την συναισθηματική ασφάλεια και τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να αναπτυχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Και έτσι λοιπόν δημιουργήθηκαν δομές και υπηρεσίες ώστε να προστατέψουν τα παιδιά αυτά που έτυχε να γεννηθούν μέσα σε ένα αφιλόξενο προς το παρόν περιβάλλον. Μία από αυτές τις δομές είναι ο Ξενώνας Βρεφών των Παιδικών Χωριών SOS, στον οποίο φιλοξενούνται 17 βρέφη και νήπια, που αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τις βιολογικές τους οικογένειες.

Την πόρτα του Ξενώνα Βρεφών SOS πέρασε η Anytime και μας παρουσιάζει την άγνωστη σε πολλούς από εμάς λειτουργία του αλλά και τον βασικό του στόχο, την ασφαλή επιστροφή των παιδιών στο σπίτι τους ή την μετεγκατάσταση τους σε μία ανάδοχη οικογένεια. Με την υποστήριξη μιας συντονισμένης ομάδας πλήρως καταρτισμένων επαγγελματιών, τα παιδιά που κρίθηκε ακατάλληλο να μεγαλώσουν με τις βιολογικές τους οικογένειες, φιλοξενούνται στον ξενώνα προσπαθώντας να βρουν τη δική τους θέση στον κόσμο.

Όπως τονίζει όμως ο κ. Μποζιώνης, υπεύθυνος του Ξενώνα Βρεφών των Παιδικών Χωριών SOS, τα παιδιά μεγαλώνουν με τα πρόσωπα φροντίδας της μονάδας, που είναι και οι άνθρωποι που έρχονται σε καθημερινή επαφή μαζί τους, χωρίς όμως να παραγκωνίζονται οι βιολογικές οικογένειες. Αυτό σημαίνει ότι ο ξενώνας λειτουργεί σαν βοηθητικό μέσο ανάμεσα στις οικογένειες που τις βοηθούν να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες των παιδιών και στα παιδιά ώστε να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στις σχέσεις με τους ενήλικες ύστερα και από την επαφή που έχουν με το προσωπικό.

Τα παιδιά που φιλοξενούνται στον Ξενώνα Βρεφών των Παιδικών Χωριών SOS είτε επιστρέφουν στις βιολογικές τους οικογένειες μέσα από ένα σύστημα αποκατάστασης και παρακολούθησης, είτε ακολουθούν το εναλλακτικό σχέδιο της ανάδοχης οικογένειας, είτε φιλοξενούνται σε κάποιο από τα σπίτια των Παιδικών Χωριών SOS. Υπάρχει όμως ελπίδα; Είναι θετικό ότι τα τελευταία χρόνια ακόμα περισσότερα παιδιά επιστρέφουν στις βιολογικές τους οικογένειες καθώς και οι υπηρεσίες κινούνται πολύ πιο άμεσα αλλά και γιατί οι γονείς είναι ανοιχτοί στο να δουλέψουν μαζί με τους επαγγελματίες. Και αυτό είναι εξαιρετικά θετικό για την εξέλιξη της κοινωνίας, μια και ασφαλή και ευτυχισμένα παιδιά του σήμερα, είναι ευτυχισμένοι πολίτες του αύριο.

Μπορεί όμως να συνεχίσει μόνη της μια μονάδα να στηρίζει τα παιδιά; Όχι! Γι’ αυτό και όλοι εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε αν πραγματικά δούμε και κατανοήσουμε το δύσκολο έργο των ανθρώπων που καθημερινά εργάζονται με τα παιδιά. Γι’ αυτό αφιερώστε 2 λεπτά από τον χρόνο σας και δείτε αυτό το video που ετοίμασε η Anytime, το direct κανάλι ασφάλειας αυτοκινήτου της INTERAMERICAN με σκοπό να μας ευαισθητοποιήσει όλους να συμπράξουμε ακολουθώντας το παράδειγμά της.

Γιατί οι πραγματικοί ήρωες είναι συνήθως αφανείς…

Αν θέλετε να ξεναγηθείτε και εσείς ψηφιακά στον κόσμο των Παιδικών Χωριών SOS και γνωρίστε από κοντά τους ανθρώπους που φροντίζουν τα παιδιά στα videos που ακολουθούν: Μία ξενάγηση από καρδιάς

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα