Thomas Cook: Βάζει δεύτερο “λουκέτο” στη Manos 17 χρόνια μετά το πρώτο στην Ελλάδα

Thomas Cook: Βάζει δεύτερο “λουκέτο” στη Manos 17 χρόνια μετά το πρώτο στην Ελλάδα
To κεντρικό γραφείο της Manos στο Σύνταγμα (Φωτογραφία Αρχείου) EUROKINISSI

Πως η ομώνυμη θυγατρική του τουριστικού γραφείου Manos που μεσουράνησε στην δεκαετία του '80 και του '90 στην Ελλάδα έφτασε μέσα από "καραμπόλες" στην Thomas Cook.

Η κατάρρευση της Thomas Cook έφερε ξανά στο προσκήνιο μία εταιρεία που είχε διαγραφεί από τον επιχειρηματικό χάρτη, τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα, εδώ και 17 χρόνια. Ο λόγος για το τουριστικό γραφείο Manos που αν και έκλεισε το 2002 στην Ελλάδα παρέμενε ενεργό στο Λονδίνο ως Μanos UK φέρνοντας δεκάδες χιλιάδες Βρετανούς τουρίστες στην χώρα μας έως και σήμερα. Η Manos UK ήταν θυγατρική της Thomas Cook και όπως αναφέρει ο Independent αναστέλλει και αυτός την λειτουργία του.

Οι καραμπόλες της Manos UK

H Manos UK έφτασε να είναι θυγατρική της Thomas Cock μέσα από μία σειρά καραμπόλες. Το 2000, δύο χρόνια πριν χρεοκοπήσει η Manos στην Ελλάδα η διοίκηση προχωρά στην πώληση της θυγατρικής στην Βρετανία στην Airtours PLC. Δημοσιεύματα της εποχής στον ελληνικό Τύπο έκαναν λόγω για μία εξαγορά που ανήλθε σε 7,5 εκατ. στερλίνες οι οποίες φέρεται να μην έφθασαν στα ταμεία της μητρικής.

Η Airtours μπήκε κάτω από την ομπρέλα της ΜyTravel Group τον Μάιο του 2002 και μαζί με την Manos αποτελούσαν ένα από τα πολλά brands που διέθετε ο όμιλος. Τον Ιούνιο του 2007, MyTravel Group και Thomas Cook συγχωνεύονται με το Manos να παραμένει ενεργό σήμα μέχρι την κατάρρευση του βρετανικού κολοσσού. Όπως φαίνεται και στην ψηφιακή μπροσούρα στην Daily Mail φέτος το καλοκαίρι η Manos πρόσφερε πακέτα για Ελλάδα, Γκόα, Τουρκία και Κύπρο σε ξενοδοχεία χαμηλών κατηγοριών.

Πριν από την σειρά των εξαγορών και όσο ελέγχονταν από την ελληνική διοίκηση η Manos UK υπολογίζονταν ότι μετέφερε περίπου 150.000 Βρετανούς τουρίστες στην Ελλάδα. Σήμερα είναι άγνωστο ποιος είναι ο αριθμός και κατά πόσο η απουσία της θα δημιουργήσει προβλήματα σε ελληνικές επιχειρήσεις.

Μόνος ή Manos

Η Manos η οποία κυριάρχησε στην ελληνική αγορά στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 ήταν δημιούργημα του Αιγυπτιώτη Μάνου Τσατσάκη. Ήρθε στην Ελλάδα στην δεκαετία του ’50 και αμέσως ασχολήθηκε με τον τομέα του τουρισμού. Δημιούργησε ένα από τα πρώτα ταξιδιωτικά γραφεία που επένδυσαν στον εξερχόμενο τουρισμό από τα τέλη της δεκαετίας του ’60.

O Μάνος Τσατσάκης στο κέντρο κατά την παρουσίασης της air manos το 1999 Eurokinissi

Το σλόγκαν “Μόνος ή Manos” καταγράφονται ως ένα από τα πλέον επιτυχημένα στην ελληνική διαφημιστική αγορά. Λίγο πριν από την κατάρρευση, το 2000 είχε δημιουργήσει έναν ισχυρό όμιλο που διέθετε εκτός από το ομώνυμο τουριστικό γραφείο, αεροπορική εταιρεία (Air Manos) καθώς και εκδοτική εταιρεία ενώ ετοιμάζονταν να εισέλθει στον χώρο της τουριστικής εκπαίδευσης.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 στην προσπάθεια καθετοποίησης της είχε προχωρήσει στην αγορά αρκετών ξενοδοχείων σε ελληνικά νησιά. Η οριστική πτώχευση της ήρθε λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2002 αφήνοντας στον αέρα χιλιάδες ταξιδιώτες που είχαν επιλέξει την Manos για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα