Τι περιλαμβάνει η στρατηγική συνεργασία Τράπεζας Πειραιώς – Dimand

Διαβάζεται σε 3'
Τι περιλαμβάνει η στρατηγική συνεργασία Τράπεζας Πειραιώς – Dimand

Επενδύσεις αθροιστικού ύψους 500 εκατ.ευρώ για αναπλάσεις και ανάπτυξη νέων ακινήτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τέσσερα επιμέρους projects αστικών αναπλάσεων και ανακατασκευής κτιρίων περιλαμβάνει η στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της Dimand με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας κ. Χ. Μεγάλου να μην αποκλείει το ενδεχόμενο επέκτασης αυτής στο μέλλον.

Το πρώτο επίπεδο συνεργασίας αφορά στη χρηματοδότηση εκ μέρους της Πειραιώς των δανειακών κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την ανάπλαση του παλαιού εργοστασίου της ΦΙΞ στη Δυτική Θεσσαλονίκη από την Dimand. Αφορά σε επένδυση ύψους 160 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία 50.000 τ.μ. ακινήτων διαφόρων τύπων (κατοικίες, χώροι πολιτισμού, εμπορικά καταστήματα). Η έναρξη εργασιών στο ακίνητο αναμένονται στο α’ τρίμηνο του 2025 και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης την προσεχή 4ετία.

Το δεύτερο project αφορά στην ανακατασκευή ακινήτου επί της οδού Κοραή 4, το οποίο η Dimand απέκτησε προσφάτως από την Εθνική Ασφαλιστική και το οποίο θα ανακατασκευάσει πλήρως σε κτίριο Leed Gold και το οποίο θα αποκτηθεί εν συνεχεία από την Πειραιώς για τη στέγαση κεντρικών της υπηρεσιών. Η επένδυση ανακατασκευής υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 25 εκατ. ευρώ. Το συνολικό εμβαδό του κτιρίου αγγίζει τα 15.000 τ.μ., από τα οποία άνω των 9.000 τ.μ. θα διατεθούν για την εγκατάσταση γραφείων της Τράπεζας. Επιπλέον, 3.000 τ.μ. θα διατεθούν σε καταστήματα λιανικού εμπορίου και εστίασης στη στοά «Κοραή». O ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου και παράδοσης των γραφείων είναι ο Σεπτέμβριος του 2026.

Επιπλέον, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανακατασκευή του εμπορικού ακινήτου που σήμερα στεγάζει το πολυκατάστημα Notos Com (και το οποίο αποτελεί ιστορική συνέχεια του πολυκαταστήματος Αφοί Λαμπρόπουλοι). Σημειώνεται πως το ακίνητο είναι ιδιοκτησίας της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία θα αποτελέσει τoν συνεπενδυτή στην ανάπλαση του με ποσοστό 30%, ενώ το 70% θα αναλάβει η Dimand. Το κόστος ανακατασκευής κατά τον κ. Ανδριόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της Dimand θα κυμανθεί στα 20-25 εκατ. ευρώ. Κατά τον ίδιο τα 8.000 τ.μ. του κτιρίου επιτρέπουν τη δημιουργία μικτών χρήσεων, οι οποίες προς το παρόν δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί καθώς μελετάται η βέλτιστη αξιοποίηση.

Το μεγαλύτερο project στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας των δύο πλευρών αφορά στην ανάπλαση του ακινήτου που ελέγχει πλειοψηφικά η Πειραιώς μέσω της Strix στο Λαύριο. Εκεί σχεδιάζεται ένα μικτό συγκρότημα κατοικιών, τουριστικών εγκαταστάσεων και εμπορικών χρήσεων συνολικής ανωδομής 60.000 τ.μ. σε οικόπεδο 100 στρεμμάτων. Ο προϋπολογισμός του δεν έχει ασφαλώς επιβεβαιωθεί ωστόσο σε αδρές γραμμές θα ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ. Η Dimand στην παρούσα φάση έχει αναλάβει τη μελέτη, αδειοδοτική ωρίμαση και την έκδοση οικοδομικών αδειών για το εν λόγω project ενώ επιδιώκει σε δεύτερο χρόνο μετοχική συμμετοχή στην διαχειρίστρια εταιρεία Strix, στην οποία σήμερα μέτοχοι μειοψηφίας είναι επίσης η Κέκροψ (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ιντρακόμ).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα