Τι σηματοδοτεί η εξαγορά της ΔΩΔΩΝΗ από το CVC Capital

Τι σηματοδοτεί η εξαγορά της ΔΩΔΩΝΗ από το CVC Capital
Εδώ και λίγες ημέρες η γαλακτοβιομηχανία "Δωδώνη" πέρασε στην κοινοπραξία "S.I.". O νέος Ιρλανδός πρόεδρος της μεγαλύτερης ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας Michael O ' Neill ανέλαβε δράση και ήδη έχει κάνει τις πρώτες επενδυτικές κινήσεις. (EUROKINISSI) Eurokinissi

Αλλαγές στο χάρτη της εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας φέρνει η απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην εταιρεία ΔΩΔΩΝΗ από το αμερικανικό επενδυτικό fund της CVC.

Σε λιγότερο από ένα μήνα από την απόκτηση της Vivartia, συνάμα της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ, το αμερικανικό fund της CVC Capital ανακοίνωσε ότι αποκτά συμμετοχή και στη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, γεγονός που δυναμώνει τη θέση της στην ελληνική αγορά τροφίμων.

Με βάση την τελευταία αυτή εξέλιξη, εκτιμάται ότι η CVC αποκτά ποσοστό πάνω από 70% της SI Foods Holding (εταιρεία ρωσικών συμφερόντων που ήλεγχε από το 2012 τη ΔΩΔΩΝΗ) και έτσι δυναμώνει μερίδια και θέση στην ελληνική αγορά, κατά τα πρότυπα που ήδη έχει πράξει στον κλάδο Υγείας, μετά το μπαράζ εξαγορών που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια.

Την ίδια στιγμή ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο η CVC Capital από μόνη της ή από κοινού με τη SI Foods Holding να καταθέσει προσφορά για την απόκτηση του υπολοίπου ποσοστού που δεν ελέγχει σήμερα η Vivartia στη βορειοελλαδίτικη ΜΕΒΓΑΛ (η συμμετοχή σήμερα ανέρχεται σε 43%). Στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΛΤΑ, ως βραχίονας του CVC στα γαλακτοκομικά ανατρέπει τις ισορροπίες διεκδικώντας την 1η θέση στην εγχώρια αγορά, αφού επί σειρά ετών βρισκόταν στη 2η θέση πίσω από τη θεσσαλική Όλυμπος.

Σημειώνεται δε ότι η ΔΕΛΤΑ (ο κλάδος γαλακτοβιομηχανίας της Vivartia) ενισχύεται σε επίπεδο εσόδων και από τη συμφωνία για την παραγωγή προϊόντων γιαούρτης στην Ελλάδα για λογαριασμό της γαλλικής Danone, την οποία ανέλαβε επισήμως μετά από χθεσινή ανακοίνωση.

Σε ό,τι αφορά στη Γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, ιδρύθηκε το 1963 και εξαγοράσθηκε από την SI Foods έναντι 21 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2012. Το 2019 ο τζίρος της γαλακτοβιομηχανίας είχε ανέλθει στα 107,616 εκατ. ευρώ, τα EBITDA στα 9,99 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 2,252 εκατ. ευρώ. Σήμερα η Γαλακτοβιομηχανία έχει θυγατρικές σε Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και διαθέτει, εκτός από την Ελλάδα και παραγωγική παρουσία στην Κύπρο, ενώ οι Ρώσοι μέτοχοι της εκτός από τη γαλακτοβιομηχανία έχουν επενδύσει στην Unismack που δραστηριοποιείται στα snack ενώ έχουν αποκτήσει μέσω της πτωχευτικής διαδικασίας και τη βιομηχανία παραγωγής κτηνιατρικών και αντισηπτικών προϊόντων Provet.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα