Τι σηματοδοτεί το deal Motor Oil – Reggerborgh: Όσα περιλαμβάνει η συμφωνία

Τι σηματοδοτεί το deal Motor Oil – Reggerborgh: Όσα περιλαμβάνει η συμφωνία
Motor Oil INTIME NEWS

Τι αποδίδει το μεγάλο deal και τι σηματοδοτεί για το μέλλον. Οι επίσημες ανακοινώσεις των δύο πλευρών

Με επίσημες ανακοινώσεις τόσο από την πλευρά των πωλητών, του εφοπλιστικού διδύμου Δ. Μπάκου – Ι. Καϋμενάκη, όσο και από την πλευρά των αγοραστών επιβεβαιώθηκε σήμερα, λίγο μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η είσοδος της Motor Oil στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου Ελλάκτωρ.

Η συμφωνία δεν αφορά μόνον την απόκτηση του 29,87% (ήτοι 104.000.000 μετοχές) που κατείχαν οι εφοπλιστές (μέσω των εταιρειών Greenhill Investments Limited και Kiloman Holdings Limited) στον όμιλο Ελλάκτωρ έναντι 1,75 ευρώ ανά μετοχή, αλλά και την εξαγορά του 75% των asset που διαθέτει ο εισηγμένος όμιλος στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έναντι ποσού 1 δισ. ευρώ.

Επί της ουσίας από το σύνολο της εν λόγω συμφωνίας, οι μεν εφοπλιστές θα εισπράξουν 182 εκατ. ευρώ, εγγράφοντας σημαντική υπεραξία και θα αποχωρήσουν από μέτοχοι του ομίλου, σηματοδοτώντας και μια περίοδο “ηρεμίας” για τα διοικητικά του, εφόσον ήταν γνωστή η “κόντρα” που συντηρούνταν επί ενάμιση περίπου χρόνο με τους επίσης βασικούς μετόχους της ολλανδικής Reggerborgh Invest, ενώ στα ταμεία της Ελλάκτωρ θα εισρεύσουν κεφάλαια της τάξης του 1 δισ. ευρώ, από την μερική αποεπένδυση τους από τις ΑΠΕ.

Πέρα από τη συγκεκριμένη ρευστότητα, που θα εξυπηρετήσει τόσο την αναδιάρθρωση δανεισμού του κατασκευαστικού ομίλου (και κυρίως το ακριβό ευρωομόλογο του ομίλου), τα έσοδα αναμένεται να κατευθυνθούν στους βασικούς κλάδους των Παραχωρήσεων και των Κατασκευών, ιδίως σε μια εποχή που “τρέχουν” σημαντική διαγωνισμοί όπως π.χ. της Αττικής Οδού, αλλά και μεγάλα έργα.

Η δε Motor Oil αποκτά άμεσα ένα “πράσινο” χαρτοφυλάκιο, σε μια εποχή ενεργειακής κρίσης όπου η στροφή στις ΑΠΕ είναι μονόδρομος. Σημειώνεται ότι έως σήμερα το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ του επίσης εισηγμένου ομίλου προβλεπόταν να φθάσει τα 380 MW στο τέλος του 2022. Μετά τη συμφωνία για την εξαγορά του 75% του χαρτοφυλακίου της Ελλάκτωρ, αυτομάτως αποκτά την πλειονότητα των 493 MW που ήδη διαθέτει αλλά και επιπλέον 1,6GW ΑΠΕ, που βρίσκεται σε διάφορες φάσεις εγκρίσεων και κατασκευής.

Η δημόσια πρόταση

Δεδομένης της απόσχισης του κλάδου ΑΠΕ από το σημερινό εταιρικό σχήμα της Ελλάκτωρ με σκοπό ανεξάρτητη εταιρεία στην οποία όπως αναφέρθηκε η Motor Oil θα ελέγχει το 75% και το 25% οι σημερινοί μέτοχοί της, κρίθηκε αναγκαία και η υποβολή δημόσιας πρότασης για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εισηγμένης, προκειμένου να μην διακυβευθεί η απόσχιση σε δεύτερο χρόνο.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη προετοιμάζεται η υποβολή φακέλου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η εκδήλωση της μετά από τις τυπικές εγκρίσεις με τιμή δημόσιας πρότασης στο 1,75 ευρώ ανά μετοχή.

Εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η παραπάνω κίνηση ο όμιλος θα αποτελέσει μια πλήρως ιδιωτική εταιρεία και θα αποχωρήσει από το χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Τι σηματοδοτεί η ένωση

Σε κάθε περίπτωση και πέραν των ορατών οικονομικών δεδομένων, η συμμαχία του ισχυρού ολλανδικού παράγοντα της Reggerborgh Invest και της οικογένειας Χόλτερμαν με μια από τις ισχυρότερες ελληνικές επιχειρήσεις την Motor Oil της οικογένειας Βαρδινογιάννη διαθέτει πολλαπλούς συμβολισμούς.

Ήδη πηγές προσκείμενες στη διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ εκτιμούν πως η συνύπαρξη των δύο ισχυρών μετόχων εγγυάται τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη του ομίλου τα προσεχή χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Ελλάκτωρ πέρα από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης έχει υποστεί δύο proxy wars, πρώτα με την ανάληψη του management από την οικογένεια Καλλιτσάντση (μετά από κόντρα με τους μετόχους Δ.Κούτρα- Λ. Μπόμπολα) και ακολούθως με την έλευση των Ολλανδών της Reggerborgh, την απόκτηση πλειοψηφίας εκ μέρους τους αλλά και τη δυναμική είσοδο των εφοπλιστών Δ. Μπάκου – Ι. Καυμενάκη. Η δε τελευταία μετοχική κόντρα διήρκησε σχεδόν ενάμιση χρόνο με διαρκείς αψιμαχίες, δικαστικές προσφυγές και μηνύσεις.

Κατά τη διοίκηση της Ελλάκτωρ (η οποία επιλέχθηκε από την πλευρά της Reggerborgh), ήδη οι κατευθύνσεις που έχει υιοθετήσει αλλά και η κεφαλαιακή ενίσχυση που έχει λάβει από τους παραπάνω επενδυτές και μέσω της αύξησης που πραγματοποιήθηκε το 2021, έχουν ήδη αποτυπωθεί στα αποτελέσματα της.

Η επίσημη ανακοίνωση των εφοπλιστών έχει ως εξής:

“Οι εταιρείες Greenhill Investments Limited και Kiloman Holdings Limited συμφερόντων των επιχειρηματιών Δημήτρη Μπάκου και Ιωάννη Καϋμενάκη ανακοινώνουν την πώληση του συνόλου των μετοχών τους στην Ελλάκτωρ.

Η απόφαση αυτή ήταν η κατάληξη μακράς περιόδου αντιπαραθέσεων μετόχων αλλά και σε συνέχεια της υποβολής επίσημης προσφοράς για την εξαγορά των μετοχών Ελλάκτωρ κυριότητας της Reggeborgh, η οποία δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης.

Η αποδοχή της ελκυστικής πρότασης που δεχθήκαμε από Motor Oil κλείνει τον κύκλο της επένδυσης που είχε ξεκινήσει με διαφορετικές προοπτικές, στρατηγική και όραμα, αλλά ταυτόχρονα ελπίζουμε ότι θα τερματίσει και τις ενδομετοχικές διαμάχες που επί μακρού χρόνου λάμβαναν χώρα στην εταιρεία.

Οι επιχειρηματίες κκ Δημήτρης Μπάκος, Ιωάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου δηλώνουν ότι θα ενισχύσουν την εγχώρια επενδυτική τους δραστηριότητα, πιστεύοντας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Το επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθούν τα νέα επενδυτικά σχέδια σε επιλεγμένους κλάδους. Επίσης εύχονται στους μετόχους και εργαζόμενους της Ελλάκτωρ να αποκτήσει η εταιρεία την θέση που της αρμόζει στον επιχειρηματικό χάρτη”.

Η επίσημη χρηματιστηριακή ανακοίνωση της Motor Oil

“Η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. (εφεξής η Εταιρεία) ανακοινώνει την απόκτηση, μέσω εξω-χρηματιστηριακής συναλλαγής, 104.000.000 μετοχών εκδόσεως ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. κυριότητος των KILOMAN HOLDINGS LTD και GREENHILL INVESTMENTS LTD στην τιμή των Ευρώ 1,75 ανά μετοχή με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται σε Ευρώ 182.000.000. Ο αριθμός των παραπάνω 104.000.000 μετοχών αντιστοιχεί σε ποσοστό 29,87% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.

Επιπρόσθετα, η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. ανακοινώνει ότι έχει συν- διαμορφώσει ένα αρχικό πλαίσιο συμφωνίας (η Συμφωνία) με την REGGEBORGH INVEST B.V. (κατέχει περίπου 106 εκατ. μετοχές εκδόσεως ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.) για την απόκτηση ποσοστού 75% του μετοχικού κεφαλαίου εταιρείας που θα συσταθεί και θα έχει ως περιουσιακό στοιχείο το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ συνολικής ισχύος 493 MW καθώς επίσης και σειρά έργων υπό κατασκευή συνολικής ισχύος άνω των 1,6 GW. Ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα συμμετέχει με ποσοστό 25% στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας. Η αξία επιχείρησης για την εν λόγω συναλλαγή (enterprise value) συμφωνήθηκε σε Ευρώ 1.000 εκατ. και υπόκειται σε περαιτέρω προσαρμογές συναρτώμενες με την κερδοφορία της επιχείρησης και τη δομή της συναλλαγής.

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας η REGGEBORGH INVEST B.V. θα ψηφίσει υπέρ αναφορικά με την διασφάλιση των δικαιωμάτων μειοψηφίας της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. ως μετόχου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. Η Συμφωνία περιλαμβάνει επιπλέον όρο για τη δυνατότητα πιθανής μείωσης του ποσοστού της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. κατά 52.000.000 μετοχές στην τιμή κτήσης των παραπάνω μετοχών μετά την παρέλευση περιόδου δύο ετών.

Η παρούσα ανακοίνωση αποστέλλεται προς ανάρτηση στο διαδικτυακό τόπο του Χρηματιστηρίου Αθηνών και υποβάλλεται κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που φέρει αριθμό πρωτοκόλλου 1081/06.05.2022″.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα