Το άνοιγμα της “Γερμανός” στα ηλεκτρικά και της “Κωτσόβολος” στις υπηρεσίες

Διαβάζεται σε 3'
Το άνοιγμα της “Γερμανός” στα ηλεκτρικά και της “Κωτσόβολος” στις υπηρεσίες
INTIME

Διευρύνεται η διασύνδεση λιανικής προϊόντων με την παροχή υπηρεσιών και διασύνδεση των δικτύων με τις μεγάλες εταιρείες utilities.

Η τάση συνεργιών μεταξύ των δικτύων παροχής υπηρεσιών και λιανικής ενισχύεται περαιτέρω καθώς μετά την εξαγορά της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ, το θυγατρικό δίκτυο παροχής υπηρεσιών του ΟΤΕ, η «Γερμανός» εισέρχεται στην πώληση μικρών ηλεκτρικών συσκευών.

Η εταιρεία έχει ήδη ενσωματώσει στο ψηφιακό της κατάστημα γκάμα προϊόντων πέραν εκείνων που σχετίζονται με την τηλεφωνία και την τεχνολογία, προσθέτοντας κατηγορίες όπως μικροσυσκευές κουζίνας αλλά και προσωπικής φροντίδας, στοχεύοντας στο να καρπωθεί μέρος της κατανάλωσης, η οποία ακολουθεί πλέον νέες τάσεις.

Το 2022 ο κύκλος εργασιών της αλυσίδας Γερμανός διαμορφώθηκε στα 387,557 εκατ. ευρώ σημειώνοντας οριακή αύξηση από τα 385,093 εκατ. ευρώ του 2021 με τις πωλήσεις εμπορευμάτων να αντισταθμίζουν την υποχώρηση των εσόδων από υπηρεσίες. Το 2021 και εν μέσω πανδημίας, η αλυσίδα Γερμανός είχε δει τα έσοδα της να εκτοξεύονται κατά 42% καθώς από τα 270,193 εκατ. ευρώ το 2020 πήγε στα 385 εκατ. ευρώ πραγματοποιώντας την μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 8 ετών.

Η εταιρεία είχε προϊδεάσει για την προσπάθεια σύγκλισης ηλεκτρονικού και φυσικού δικτύου πωλήσεων μέσω μιας πολυκαναλικής εμπειρίας, καθώς επίσης και η περαιτέρω ανάπτυξη του φυσικού δικτύου με νέου τύπου καταστήματα και διεύρυνση της προϊοντικής γκάμας

Σημειώνεται πως η Γερμανός μετρά 250 καταστήματα, ωστόσο εκθεσιακή γκάμα μικροσυσκευών θα φιλοξενηθεί βαθμηδόν στα ανακαινισμένα concept stores.

Σημειώνεται πως η άλλη μεγάλη αλυσίδα λιανικής, η Κωτσόβολος, που συνδέθηκε πρόσφατα με τη μεγάλη εταιρεία utilities ΔΕΗ, εμφάνισε κατά την τελευταία της οικονομική χρήση (Μάρτιος 2022- Απρίλιος 2023) τζίρο της τάξης του 8%.

Συνολικά δε ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε στα 735 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 11% ενώ κατάφερε στην περσινή της χρήση να παραμείνει κερδοφόρα παρά τις ασφυκτικές πιέσεις κόστους. Συγκεκριμένα, τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 16,7%, φτάνοντας τα 24,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους υποχώρησαν κατά 19,6%, στα 10,5 εκατ. ευρώ. Σ’ αυτό το περιβάλλον, η εταιρεία συνέχισε στη χρήση 2022- 2023 τις επενδύσεις ύψους 13,4 εκατ. ευρώ ενώ διαμόρφωσε ταμειακά διαθέσιμα ύψους 82,8 εκατ. ευρώ έναντι 59,.4 εκατ. ευρώ στη χρήση 2021-2022, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 39,4%.

Η διοίκηση της Κωτσόβολος σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση τον περασμένο Ιούλιο εκτιμά ότι στο τέλος της τρέχουσας χρήσης 2023-2024 θα εμφανίσει αύξηση κύκλου εργασιών κατά 3% αλλά και βελτίωση περιθωρίου κέρδους EBITDA που πέρυσι υποχώρησε στο 2,8% από 3,8% τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης προγραμματίζει επενδύσεις της τάξης των 19,4 εκατ. ευρώ (ισοφαρίζοντας χονδρικά τα κέρδη της περυσινής χρονιάς) σε δίκτυο, logistics αλλά και IT.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα