Το Μονοπώλιο του ΟΠΑΠ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΑΘΗΝΑ-Αποσφραγίζονται οι προσφορές για τον ΟΠΑΠ.
Σήμερα αναμένεται να αποσφραγιστούν οι δεσμευτικές προσφορές που κατέθεσαν οι δύο διεκδικητές του 33% των μετοχών και του managment του ΟΠΑΠ.(EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ)
ΑΘΗΝΑ-Αποσφραγίζονται οι προσφορές για τον ΟΠΑΠ. Σήμερα αναμένεται να αποσφραγιστούν οι δεσμευτικές προσφορές που κατέθεσαν οι δύο διεκδικητές του 33% των μετοχών και του managment του ΟΠΑΠ.(EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) EUROKINISSI

Η έξω από κάθε εκτίμηση προσφορά του ΟΠΑΠ για το ιπποδρομιακό στοίχημα και οι πρακτικές που μπαίνουν στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ποιες είναι οι συνέπειες του ιδιότυπου μονοπωλιακού καθεστώτος, που υπάρχει στην ελληνική αγορά

Σε εξέλιξη φαίνεται ότι βρίσκονται διεργασίες για το θέμα της ρύθμισης της αγοράς του τζόγου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καθώς η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης (πρώην εσωτερικής αγοράς) δείχνει νέο ενδιαφέρον για τις ασυνέπειες που υπάρχουν στη ρύθμιση διαφορετικών μορφών τζόγου στις Ευρωπαϊκές χώρες και τον έλεγχο και επίδραση μονοπωλιακών καταστάσεων.

Η Επιτροπή φαίνεται να ξεκινά, μετά από πολλά χρόνια επεξεργασίας, μια κίνηση για την αγορά της Γερμανίας, η οποία έχει μείνει στο απυρόβλητο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ενδιαφέρον έχει κατά πόσον η κίνηση αυτή θα επηρεάσει και την αγορά της Ελλάδας, που έχει και την ιδιαιτερότητα ενός ιδιωτικού μονοπωλίου στον τζόγο.

Ενώ όμως αυτές οι σκέψεις αναπτύσσονται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Growth), υπάρχει μια άλλη διεργασία κατά του ΟΠΑΠ στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, μετά από προσφυγή της INTRALOT για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε σχετικά με την απόκτηση από τον ΟΠΑΠ του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος, προσφέροντας τίμημα πολλαπλάσιο της αξίας που είχαν υπολογίσει οι εκτιμητές του Δημοσίου.

Η δεύτερη διαγωνιζόμενη για την απόκτηση του ιπποδρομιακού στοιχήματος INTRALOT που μειοψήφησε με προσφορά 12 εκατομμυρίων, στην προσφυγή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι η ανάληψη από τον ΟΠΑΠ και του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος, συνιστά κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

Το τίμημα των 40 εκ. Ευρώ, πολύ εκτός των προσδοκιών του Δημοσίου (κατά τους εκτιμητές στο εύρος μεταξύ 5-12 εκ. Ευρώ) που προσφέρθηκε από τον ΟΠΑΠ, ο οποίος κατάφερε να ακυρώσει τον πρώτο διαγωνισμό με εκτός διαδικασίας ενέργειες, όπως η εκπρόθεσμη κατάθεση εγγυητικής μετά το πέρας της διαδικασίας, μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο από την επιθυμία του να αποτρέψει την είσοδο στην ελληνική αγορά ανταγωνιστή, ο οποίος θα διαχειρίζεται επίγειο δίκτυο πρακτορείων.

Το premium αυτό δεν θα μπορούσε να καλυφθεί ποτέ από τα προσδοκόμενα  κέρδη της ίδια της δραστηριότητας του ιπποδρομιακού στοιχήματος στο μέλλον παρά μόνον από τα μονοπωλιακά κέρδη των άλλων παιχνιδιών του ΟΠΑΠ.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, φαίνεται ότι τηρεί χαμηλούς τόνους προς το παρόν και σε επιστολή που φέρεται να έχει αποσταλεί κάνει αναφορά στο μικρό μέγεθος της αγοράς του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος στην Ελλάδα. Ωστόσο, με το τζίρο του ΟΠΑΠ πάν ω από 4,3 δις και με δεδομένη την ύπαρξη παράνομου τζόγου που πρέπει να χτυπηθεί με ισχυρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο, η ρυθμιζόμενη αγορά είναι πολύ μεγαλύτερη από την ιπποδρομιακή και υπάρχει βασικό νομικό έδαφος να αμφισβητηθεί η παράδοξη απόκτηση του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος από τον ίδιο ιδιωτικό Οργανισμό, ο οποίος ελέγχει λοταρία, ΚΙΝΟ, επίγειο αθλητικό στοίχημα, άδειες VLT και λαχεία.

Παράλληλα, εκμεταλλευόμενος το μονοπωλιακό καθεστώς, ο ΟΠΑΠ, αμφισβητεί αποφάσεις της ρυθμιστικής Αρχής ΕΕΕΠ (κάρτα παίκτη και κανονισμός λειτουργίας των VLT) και αποφάσεις της Κυβέρνησης για το τέλος των 5 λεπτών ανά στήλη προκειμένου να βρει ισοδύναμα  έσοδα για τον προϋπολογισμό.

Η δυσκολία της κυβέρνησης να επιβάλλει ρυθμίσεις και πρόσθετα έσοδα για τον προϋπολογισμό δημιουργεί και πολιτική διάσταση στις επιπτώσεις του μονοπωλίου και ενισχύει το επιχείρημα ότι ο ανταγωνισμός και το σπάσιμο του μονοπωλίου, όχι μόνο θα είναι προς το συμφέρον του καταναλωτή, αλλά θα ισχυροποιήσει και τη θέση του Ρυθμιστή απέναντι στο Μονοπώλιο του ΟΠΑΠ.

SHARE: