Trade Estates – ΙΚΕΑ: Η συνεπένδυση των 70 εκατ. ευρώ σε ελληνικό έδαφος

Διαβάζεται σε 2'
IKEA
AP Photo/Jeff Chiu

Πως ήρθε η απόφαση της ΙΚΕΑ να επενδύσει στην Ελλάδα για το νέο logistics center της. Ο ρόλος του ομίλου Φουρλή και πως αυξάνει το χαρτοφυλάκιο της, η θυγατρική Trade Estates.

Νέα επένδυση για τη δημιουργία κέντρου logistics στον Ασπρόπυργο σε συνεργασία με τον σουηδικό πολυεθνικό όμιλο της ΙΚΕΑ προσθέτει στο χαρτοφυλάκιο της η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Trade Estates, θυγατρική του ομίλου Φουρλή.

Πέραν της προσθήκης ενός σημαντικού asset στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας η συμφωνία – η οποία παρουσιάστηκε και στον πρωθυπουργικό γραφείο– αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της ΙΚΕΑ στις δυνατότητες τόσο της εγχώριας αγοράς και των υποδομών της (π.χ. Λιμάνι Πειραιά), όσο και του ίδιου του ομίλου Φουρλή να εκτελέσει το έργο αλλά και να διαχειριστεί το νέο Logistics Hub της ΙΚΕΑ, το οποίο θα εξυπηρετεί πέραν της ελληνικής αγοράς την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου.

Αν και ο όμιλος Φουρλή διαθέτει μακροχρόνια σύμβαση franchise για με την InterIKEA, καθώς αναπτύσσει την γνωστή αλυσίδα επίπλων και οικιακού εξοπλισμού σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, η εν λόγω συμφωνία προέκυψε μετά από διαγωνιστική διαδικασία.

Ειδικότερα, η Trade Estates επικράτησε στο σχετικό διαγωνισμό που διενήργησε διεθνώς ο σουηδικός όμιλος και αναλαμβάνει την απόκτηση και ανέγερση του ακινήτου, ενώ η επίσης θυγατρική του ομίλου Φουρλή Trade Logistics θα αναλάβει τη λειτουργία του αποθηκευτικού κέντρου. Η δε InterIΚΕΑ, θα είναι ασφαλώς ο χρήστης της υποδομής αλλά και συνεπενδυτής στο project προϋπολογισμού 70 εκατ.ευρώ.

Το οικόπεδο όπου θα δημιουργηθεί το νέο logistics center με αποθηκευτικούς χώρους 50.000 τ.μ. βρισκόταν στο ραντάρ της ΑΕΕΑΠ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες αναμενόταν να ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο της στο τέλος του 2024. Η συμφωνία ωστόσο με την ΙΚΕΑ επέσπευσε τις διαδικασίες αλλά και διαμόρφωσε το business plan της επένδυσης.

Υπενθυμίζεται λίγο πριν την εισαγωγή της στο ΧΑ τον περασμένο Νοέμβριο η Trade Estates διέθετε χαρτοφυλάκιο ακινήτων 456 εκατ. ευρώ ενώ στοχεύει σε επέκταση αυτού στα 700 εκατ.ευρώ έως το 2027. Οι νέοι αποθηκευτικοί χώροι – που αναμένεται να προσθέσουν εύλογη αξία 45 εκατ. ευρώ- βρίσκεται εκτός της περιμέτρου των ήδη προωθούμενων επενδύσεων της ΑΕΕΑΠ, ύψους 180 εκατ.ευρώ.

Αναλυτικότερα, στο φάση ανάπτυξης βρίσκονται τα εμπορικά πάρκα σε Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης, το project στο Ελληνικό, για το οποίο οι οικοδομικές άδειες έχουν εκδοθεί, η δημιουργία του logistics center της εταιρείας (επίσης στον Ασπρόπυργο) με μισθωτή την Κωτσόβολος, αλλά και βελτιώσεις στο υφιστάμενο logistics center και στο εμπορικό πάρκο στα Γιάννενα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα