ΒΟΑΚ: Οριστικά προχωρούν οι δίδυμοι διαγωνισμοί για τον αυτοκινητόδρομο της Κρήτης

ΒΟΑΚ: Οριστικά προχωρούν οι δίδυμοι διαγωνισμοί για τον αυτοκινητόδρομο της Κρήτης
Έργα σε υπό κατασκευή τμήμα δρόμου Eurokinissi

Στην τελική ευθεία οι "δίδυμοι" διαγωνισμοί για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου - Ποια έργα υλοποιούνται αυτή την περίοδο στον ΒΟΑΚ.

Οριστικά προχωρούν προς υλοποίηση οι δύο υφιστάμενοι “δίδυμοι” διαγωνισμοί για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου του ΒΟΑΚ με την προσθήκη του τμήματος Κίσσαμος-Χανιά.

Αυτό αποκάλυψε το απόγευμα της Δευτέρας 31/8 κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για 5,5 χρόνια απραξίας.

Τα δίδυμα έργα

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ. Βασίλη Κεγκέρογλου για τον ΒΟΑΚ, ο κ. Κεφαλογιάννης μίλησε αναλυτικά για τους δύο διαγωνισμούς που ξεκίνησαν το 2018 και πιο συγκεκριμένα, προς ολοκλήρωση των διαγωνισμών και υπογραφή των συμβάσεων προωθούνται:

α) Με τη μέθοδο της Σύμβασης Παραχώρηση για την:  «ΜΕΛΕΤΗ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΚΡΗΤΗΣ (Β.Ο.Α.Κ.), στο τμήμα “ΧΑΝΙΑ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ”». Όπως είπε, στην συγκεκριμένη παραχώρηση θα περιληφθεί και το τμήμα «ΚΙΣΣΑΜΟΣ-ΧΑΝΙΑ», καθώς υπάρχει σχετική δυνατότητα (προαίρεση) από την προκήρυξη του διαγωνισμού.

Στο τμήμα αυτό έχουν προκριθεί από το αρχικό στάδιο της προεπιλογής τα παρακάτω σχήματα: 1.ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, 2.ΤΕΡΝΑ, 3.J&P ΑΒΑΞ, 4.VINCI, 5.Κ/Ξ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ACCIONA.

β) Με τη μέθοδο της Σύμβασης μέσω ΣΔΙΤ για την: «ΜΕΛΕΤΗ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΑΚ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ – ΝΕΑΠΟΛΗ ΜΕ ΣΔΙΤ».

Να θυμίσουμε πως εδώ έχουν περάσει στη Β`φάση του διαγωνισμού τα παρακάτω σχήματα: 1.ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, 2.ΤΕΡΝΑ, 3.J&P ΑΒΑΞ (με το fund Marguerite), 4.Κ/Ξ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ACCIONA-INTERTOLL 5. SHIKUN & BINUI.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να δούμε να υλοποιείται και το τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ωστόσο για αυτό το τμήμα δεν έχει κλειδώσει κάτι.

Ποια έργα υλοποιούνται αυτή την περίοδο στον ΒΟΑΚ

Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Κεφαλογιάννης σημείωσε πως σε σχέση με την ωρίμανση του μεγάλου έργου προκειμένου να υποβληθεί στο ΥΠΕΝ η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, οι σχετικές μελέτες είναι σε τελικό στάδιο. Ο κ.Κεφαλογιάννης έθεσε ως χρονικό όριο κατάθεσης της περιβαλλοντικής μελέτης προς έγκριση στο ΥΠΕΝ, μέσα στο Φθινόπωρο. “Έχουμε άμεση συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία για τις υποστηρικτικές μελέτες, ήτοι το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να ολοκληρωθούν οι βελτιώσεις της προτιμητέας χάραξης, σύμφωνα με τις υποδείξεις τους” είπε χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα προς εκτέλεση έχουν βγει έργα οδικής ασφάλειας και αποκαταστάσεων του υφιστάμενου ΒΟΑΚ, όπως είναι αποκαταστάσεις κατολισθητικών φαινομένων σε διάφορες θέσεις, λόγω των πλημμυρικών φαινομένων του Φεβρουαρίου 2019 και δράσεις αναβάθμισης της οδικής ασφάλειας σε προβληματικά τμήματα του ΒΟΑΚ.

1. Εντός του Σεπτεμβρίου 2020, πρόκειται να ανατεθούν οι εργολαβίες κατασκευής οριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων στις περιοχές Νωπήγεια και Αγία Μαρίνα στις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων και Ρεθύμνου και στο τμήμα Σίσες-Φόδελε στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου.

2. Τον Οκτώβριο προγραμματίζεται η ανάθεση των εργασιών ομοίως για την αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων στις θέσεις Κακό Όρος, Κακιά Στροφή, ΧΥΤΑ Ηρακλείου και Σταυρωμένος στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου,  στο Τμήμα Σούδα-Καλύβες στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, καθώς και στην Ανισόπεδη Διάβαση Καλαϊτζάκη στη Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου.

3. Έως το τέλος του τρέχοντος έτους 2020 προωθείται προς δημοπράτηση το έργο αναβάθμισης οδικής ασφάλειας στο Τμήμα Γεωργιούπολη-Πετρές στις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων και Ρεθύμνου.

4. Ομοίως, έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα δημοπρατηθεί το έργο αναβάθμισης οδικής ασφάλειας στο Τμήμα Φόδελε-Λινοπεράματα στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και θα ακολουθήσουν αντίστοιχες δημοπρατήσεις για τα Τμήματα Σούδα-Καλύβες, Σεληνάρι-Λίμνες στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, και Σκαλέτα-Εσταυρωμένος στην Π.Ε. Ρεθύμνου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα