Ο τρόπος που ζούμε από τα 30 και μετά μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο μας στα 120 χρόνια

Διαβάζεται σε 2'
Ο τρόπος που ζούμε από τα 30 και μετά μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο μας στα 120 χρόνια
Oι εξελίξεις στην έρευνα για τα βλαστοκύτταρα και ο τρόπος που ζούμε μετά τα 30, μπορούν να αυξήσουν το προσδόκιμο τα 120 χρόνια. iStock

Ο Δρ. Ernst R Schwarz, κλινικός καρδιολόγος, επιστήμονας και μέλος 5 συντακτικών επιτροπών επιστημονικών περιοδικών ενημερώνει πως οι εξελίξεις στην έρευνα των βλαστοκυττάρων θα αυξήσουν σύντομα το προσδόκιμο στα 120 χρόνια όσων προσέχουν από τα 30.

Ένας από τους βασικούς λόγους που η άνοια έχει εξελιχθεί σε μάστιγα της εποχής και που έχουν αυξηθεί όλες οι ασθένειες που συνδέονται με το γήρας, είναι ότι από τις αρχές του 1900 και μετά έχει αυξηθεί σημαντικά το προσδόκιμο ζωής.

Αυτό οφείλεται στην μεγάλη πρόοδο της επιστήμης και της υγειονομικής περίθαλψης, σε ό,τι αφορά πολλές ασθένειες που θεωρούνταν θανατηφόρες πριν μερικές δεκαετίες.

Όπως γράφει ο Δρ. Ernst von Schwarz, παθολόγος, καθηγητής καρδιολογίας στο UCLA, με ειδίκευση στην προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια, τη στεφανιαία νόσο, την καρδιοπροστασία, την γηριατρική ιατρική, την ιατρική διαχείριση της ηλικίας και τη σεξουαλική δυσλειτουργία και ειδικός στις μεταμοσχεύσεις καρδιάς στο Cedars Sinai Medical Center της Ιατρικής Σχολής David Geffen στο UCLA «βάσει της έρευνας που γίνεται για τα βλαστοκύτταρα, είναι πιθανό την επόμενη διετία να φτάσει η διάρκεια ζωής των ανθρώπων στα 120 χρόνια και μέχρι το τέλος του αιώνα να αυξηθεί στα 150 χρόνια».

Διευκρινίζει ότι αυτά τα όρια θα τα ‘πιάσουμε’ ως ενεργοί άνθρωποι, που θα συμμετέχουμε στην κοινωνική και την επαγγελματική και θα έχουμε ποιότητα ζωής «αφού αυτός είναι ο στόχος».

Επίσης, ο ειδικός τονίζει πως «αυτές οι εξελίξεις δεν θα είναι δυνατές χωρίς πρόσθετη δουλειά στην υγιεινή διατροφή και την τακτική άσκηση.

«Η ηλικία των 30 είναι αυτή που κάποιος χρειάζεται να αλλάζει τον τρόπο ζωής του, για να ζήσει πολλά χρόνια»

Σε ό,τι αφορά την έρευνα για τα βλαστοκύτταρα «τα τελευταία χρόνια, έχουμε μετατοπιστεί από αυτό που είναι γνωστό ως ‘αντιδραστική ιατρική’ σε αυτό που ονομάζουμε πια ‘αναγεννητική ιατρική’, χρησιμοποιώντας κυρίως θεραπείες με βλαστοκύτταρα.

Μολονότι τα βλαστοκύτταρα δεν είναι εγκεκριμένα από τον FDA, είναι το μέλλον της ιατρικής και ο τρόπςο για να μπορούμε να ‘επισκευάσουμε‘ τις βλάβες. Επιδιορθώνοντας τις ζημιές μπορούμε να παρατείνουμε τη ζωή ή ακόμα και να μειώσουμε ορισμένες διαδικασίες γήρανσης».

Σύμφωνα με επίσημα αρχεία, μόνο ένα άτομο στην ιστορία της ανθρωπότητας έχει ζήσει μέχρι τα 120: η Γαλλίδα Jeanne Calment πέθανε το 1997, σε ηλικία 122 ετών και 164 ημερών.

Το ρεκόρ της αμφισβητήθηκε με θεωρίες που έλεγαν ότι η κόρη του Calment, υποδυόταν πως ήταν η μητέρα της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα