Έσπασε κάθε φράγμα η αιθαλομίχλη στη Θεσσαλονίκη. Στα 316 μg/m3 η ρύπανση

Έσπασε κάθε φράγμα η αιθαλομίχλη στη Θεσσαλονίκη. Στα 316 μg/m3 η ρύπανση

Η αιθαλομίχλη "έπνιξε" τις περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης. Τα 316 μg/m3 άγγιξε, προς στιγμήν, η τιμή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην οδό Λαγκαδά, ξεπερνώντας κατά πολύ το όριο

Στις περιοχές της δυτκής Θεσσαλονίκης, από την οδό Λαγκαδά μέχρι τον Εύοσμο και το Κορδελιό, είναι εντονότερο το πρόβλημα της αιθαλομίχλης, που εκδηλώθηκε τις τελευταίες μέρες, λόγω των καιρικών φαινομένων αλλά και της αυξημένης χρήσης εστιών θέρμανσης, όπως οι θερμάστρες και τα τζάκια.

Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής, τα ποσοστά των αιωρούμενων μικροσωματιδίων, κατά μέσο όρο, έφτασαν τα 197 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, στις περιοχές της οδού Λαγκαδά και του Ευόσμου - Κορδελιού, τα 135 στο Επταπύργιο, τα 110 στις περιοχές Μαρτίου και Τούμπας και τα 90 στην οδό Εγνατία. Προς στιγμήν, μάλιστα, η τιμή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που κατέγραψε ο σταθμός της οδού Λαγκαδά, "άγγιξε" τα 316 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

«Λαμβάνουμε υπόψη τον μέσο όρο των τιμών από κάθε σταθμό» διευκρίνισε ο κ. Τσαμασλής και σημείωσε ότι «το φαινόμενο είναι έντονο αυτές τις μέρες καθώς υπάρχει χαμηλή νέφωση και τα αιωρούμενα σωματίδια εγκλωβίζονται εύκολα στον αέρα. Παράλληλα, λόγω της αργίας των Χριστουγέννων, οι περισσότεροι έμειναν στα σπίτια τους για πολλές μέρες και διατηρούσαν τη θέρμανση σε υψηλά επίπεδα».

Σημειώνεται ότι η απόφαση της Αντιπεριφέρειας για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια ισχύει για τέσσερις ημέρες (μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου) ωστόσο το δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου παρέχεται για τις διπλάσιες μέρες της απόφασης, δηλαδή για οκτώ συνολικά μέρες. Την Παρασκευή (27/12) θα εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση προκειμένου να αποφασιστεί είτε η συνέχιση της ισχύος των μέτρων είτε η αναστολή της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network