ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Εικόνα απο μανάβικο στην Αθήνα

Η τεχνική ύφεση της Ευρωζώνης, το "σωσίβιο" της αγοράς εργασίας και τα νοικοκυριά που δεινοπαθούν

Μέγα πλήγμα για την οικονομία του μπλοκ της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο επίμονος πληθωρισμός και τα ολοένα αυξανόμενα επιτόκια, την ίδια ώρα που η αγορά εργασίας αντέχει στα οικονομικά σοκ από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη

Η Ευρωζώνη μπήκε σε τεχνική ύφεση - Ανησυχία λόγω Γερμανίας

Η Eurostat αποδίδει την εκτίμησή της σε μια βιομηχανική ύφεση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη που αφορά κατά κύριο λόγο στη Γερμανία. Τα τελευταία στοιχεία θα βρεθούν στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Eurogroup: Αποφάσεις για νέους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες - "Μπλόκο" σε οριζόντιες παροχές

Με τον πληθωρισμό να απειλεί, ειδικά στα τρόφιμα, όπως αναμένεται να δείξουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το Φεβρουάριο, τα κράτη μέλη καλούνται να εγκαταλείψουν τις σκέψεις για παροχές που δε βασίζονται σε "στέρεες δημοσιονομικές βάσεις".

Η ευρωπαϊκή οικονομία στη "θηλιά" του πληθωρισμού - Φόβος για νέες αυξήσεις επιτοκίων από ΕΚΤ

Η ευρωπαϊκή οικονομία στη "θηλιά" του πληθωρισμού - Φόβος για νέες αυξήσεις επιτοκίων από ΕΚΤ

Οι επίμονες πιέσεις τιμών σε κορυφαίες ευρωπαϊκές οικονομίες οδηγούν σε αύξηση του κόστους δανεισμού των κυβερνήσεων της ευρωζώνης και "θολώνουν" το τοπίο για τα επιτόκια.

Αντρέα Ενρία

Τράπεζες: Η ατζέντα των συναντήσεων Ενρία - Τραπεζιτών

Έπειτα από 2,5 χρόνια ο Πρόεδρος του SSM επισκέπτεται την Τετάρτη την Αθήνα σε μια περίοδο που οι τέσσερις συστημικές τράπεζες βρίσκονται με καλή χρηματοοικονομική κατάσταση με τις προκλήσεις ωστόσο να παραμονεύουν.

Κόσμος περπατά στο κέντρο της Αθήνας

Σύννεφα ύφεσης πάνω από την Ευρώπη - Εντείνονται οι απειλές για την ελληνική οικονομία

Σε δύσκολο γρίφο εξελίσσεται η προσπάθεια πρόβλεψης για την πορεία της οικονομίας το 2023. Πληθωρισμός, απειλές ύφεσης στην ευρωζώνη, αλλά και οι εξελίξεις από τα μέτωπα της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου, είναι αυτές που θα κρίνουν τον τελικό “λογαριασμό” για την πορεία του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά.

Φωτο αρχείου

Eurogroup: Στήριξη μόνο στους ευάλωτους - Η μείωση κατανάλωσης ενέργειας "κλειδί" για τη σταθεροποίηση των τιμών

Δεν δικαιολογείται το 2023 η ευρεία στήριξη της συνολικής ζήτησης, αναφέρουν στο ανακοινωθέν τους οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενώ τονίζουν πως πρέπει να δοθεί έμφαση στην προστασία των ευάλωτων.

Ομόλογα: "Φλερτάρει" με το 5% το ελληνικό 10ετές - Συναγερμός στη Βρετανία

Ομόλογα: "Φλερτάρει" με το 5% το ελληνικό 10ετές - Συναγερμός στη Βρετανία

Ο φόβος της ύφεσης στην Ευρώπη εκτινάσσει τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων. To κλίμα στην αγορά είναι φορτισμένο αρνητικά καθώς προεξοφλείται νέα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Οκτώβριο.

Προ των πυλών της ύφεσης η ευρωζώνη: Υποχώρηση ευρώ και ομολόγων - Πάνω από το 4,6% το ελληνικό 10ετές

Προ των πυλών της ύφεσης η ευρωζώνη: Υποχώρηση ευρώ και ομολόγων - Πάνω από το 4,6% το ελληνικό 10ετές

Για τρίτο συνεχόμενο μήνα υποχώρησε ο δείκτης PMI της οικονομικής δραστηριότητας, κάτι που επηρέασε την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου ενώ αύξηση παρουσίασε και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου.

Τράπεζες: Επιθετική αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Τράπεζες: Επιθετική αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 0,75% αναμένουν σήμερα αγορές και τράπεζες, χωρίς να αποκλείεται η αύξηση να φτάσει και το 1%. Η νέα αύξηση θα επιβαρύνει έως και 50 ευρώ τις δόσεις των στεγαστικών και θα φέρει 1 δισ. αύξηση εσόδων για τις τράπεζες.

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

ΔΝΤ: Ζοφερές και αβέβαιες οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας - Υποβάθμισε τις προβλέψεις για το 2023

"Καμπανάκι κινδύνου" για την παγκόσμια οικονομία από το ΔΝΤ. Υποβάθμισε τις προβλέψεις του κατά 0,4 μονάδες για το 2022 και κατά 0,7 για το 2023 σε σύγκριση με αυτές του Απριλίου.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Moody's: "Ανάσα" για τον Νότο από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ

Σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's τα υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ θα στηρίξουν τα καθαρά περιθώρια τόκων, ενώ το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα συμβάλλει στη σταθεροποίηση των spreads και των τιμών των κρατικών ομολόγων.

Ο Γιάννης Στουρνάρας

Στουρνάρας: Έχει έρθει η στιγμή για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας

Ο Διοικητής της ΤτΕ πρότεινε το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης να μετατραπεί σε ένα μόνιμο μηχανισμό που να συνδέει την άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής στο κέντρο της Ευρωζώνης με κατάλληλους κανόνες

Eurogroup - Ecofin: Επί τάπητος πληθωρισμός και δημοσιονομικά με φόντο την ουκρανική κρίση

Eurogroup - Ecofin: Επί τάπητος πληθωρισμός και δημοσιονομικά με φόντο την ουκρανική κρίση

Στο Eurogroup της Δευτέρας θα συζητηθούν η κατάσταση του προϋπολογισμού της ευρωζώνης ως συνόλου και οι κατευθύνσεις της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2023. Θα παρουσιαστούν επίσης τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΔΝΤ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

ΕΚΤ: Εν αναμονή "σήματος" για τα επιτόκια

Στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι θα επιβεβαιώσει την πρόθεσή της να αυξήσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα.

Βουλή των Ελλήνων

Ανάπτυξη 7% σε ετήσια βάση το α’ τρίμηνο του 2022 - Οι "κινητήριες" δυνάμεις της ανάπτυξης

Τα στοιχεία για το 1ο τρίμηνο 2022 όπου καταγράφεται ανάπτυξη 7% αντανακλούν την επίπτωση στο ΑΕΠ της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν τεθεί για τον περιορισμό της πανδημίας COVID-19.

Σημαίες της Κροατίας και της ΕΕ

ΕΕ: Η Κροατία πληροί τις προϋποθέσεις για να υιοθετήσει το ευρώ από το 2023

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι η Κροατία είναι έτοιμη να μπει στην ευρωζώνη, μία δεκαετία μετά την ένταξή της στην ΕΕ. Αναμένεται να υιοθετήσει το ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

ΕΚΤ: "Καμπανάκι" στην Ελλάδα για δημόσιο χρέος, διαθέσιμο εισόδημα και χαμηλή ανάπτυξη

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την Ελλάδα και ιδιαίτερα στους κρίσιμους τομείς του Δημόσιου χρέους, του δημοσιονομικού ελλείματος, των τραπεζών, των ακινήτων, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, περιλαμβάνει η Έκθεση της ΕΚΤ για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η αναμνηστική στήλη της δραχμής, στην οδό Αθηνάς, δίπλα στο Δημαρχείο Αθηνών.

20 χρόνια χωρίς τη δραχμή

Ακριβώς δυο δεκαετίες μετά την οριστική κατάργηση της δραχμής, το Magazine παρουσιάζει την ιστορία του ελληνικού νομίσματος που ξεκίνησε 2.700 χρόνια πριν, κυριάρχησε στην αρχαιότητα και επανήλθε το 1833 στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος, φτάνοντας μέχρι το 2002, όταν μπήκαμε πλέον στην εποχή του ευρώ.

Τράπεζα της Ελλάδος

Τράπεζες: Φόβοι για ακριβότερα δάνεια λόγω αύξησης επιτοκίων

Η προεξοφλημένη αύξηση των επιτοκίων αυξάνει την ανησυχία των δανειοληπτών για αύξηση της δόσης του δανείου τους. Χωρίς συνέπεια τα στεγαστικά. Άμεση αύξηση της δόσης για τα επιχειρηματικά. Η απάντηση των τραπεζών με προϊόντα σταθερού επιτοκίου.

Ευρώ

Είκοσι χρόνια ευρώ - Η εκτίμηση και ο προσανατολισμός του ΜέΡΑ25 για το νομισματικό ζήτημα

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης εκτιμά ότι το ευρώ απέτυχε ακόμα και με τα κριτήρια των εμπνευστών του ενώ η κρίση που προκάλεσε ήταν απόρροια της αρχιτεκτονικής του.