ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Η αναμνηστική στήλη της δραχμής, στην οδό Αθηνάς, δίπλα στο Δημαρχείο Αθηνών.

20 χρόνια χωρίς τη δραχμή

Ακριβώς δυο δεκαετίες μετά την οριστική κατάργηση της δραχμής, το Magazine παρουσιάζει την ιστορία του ελληνικού νομίσματος που ξεκίνησε 2.700 χρόνια πριν, κυριάρχησε στην αρχαιότητα και επανήλθε το 1833 στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος, φτάνοντας μέχρι το 2002, όταν μπήκαμε πλέον στην εποχή του ευρώ.

Τράπεζα της Ελλάδος

Τράπεζες: Φόβοι για ακριβότερα δάνεια λόγω αύξησης επιτοκίων

Η προεξοφλημένη αύξηση των επιτοκίων αυξάνει την ανησυχία των δανειοληπτών για αύξηση της δόσης του δανείου τους. Χωρίς συνέπεια τα στεγαστικά. Άμεση αύξηση της δόσης για τα επιχειρηματικά. Η απάντηση των τραπεζών με προϊόντα σταθερού επιτοκίου.

Ευρώ

Είκοσι χρόνια ευρώ - Η εκτίμηση και ο προσανατολισμός του ΜέΡΑ25 για το νομισματικό ζήτημα

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης εκτιμά ότι το ευρώ απέτυχε ακόμα και με τα κριτήρια των εμπνευστών του ενώ η κρίση που προκάλεσε ήταν απόρροια της αρχιτεκτονικής του.

Σημαίες της ΕΕ έξω από το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες

Ευρωζώνη: Η οικονομική ανάκαμψη επιβραδύνθηκε τον Δεκέμβριο

Η οικονομική ανάκαμψη επιβραδύνθηκε τον Δεκέμβριο σύμφωνα με έρευνα της IHS Markit καθώς η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον περιόρισε την αύξηση της δραστηριότητας στον κυρίαρχο τομέα των υπηρεσιών.

Χιλιανοί πανηγυρίζουν στους δρόμους μετά εκλογή του αριστερού Γκαμπριέλ Μπόριτς στην προεδρία της χώρας

Ατενίζοντας την πραγματικότητα έξω από τον γυάλινο πύργο

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας και Κοινωνικής Αλλαγής "Eteron", Γαβριήλ Σακελλαρίδης, συμμετέχοντας στο αφιέρωμα "Η Ελλάδα στο μέλλον" γράφει στο NEWS 24/7 για την ανάγκη αλλαγής παραδείγματος οικονομικής πολιτικής, τα δικαιώματα και το "άνοιγμα" των ανισοτήτων.

Ο πρόεδρος της Ευρωμομάδας Πασκάλ Ντόναχιου

Eurogroup: Ανάσα και το 2022 για το οικονομικό επιτελείο - Τι δεν αποφασίστηκε για το φόρο στις πολυεθνικές

Χωρίς στενό "δημοσιονομικό κορσέ" θα είναι και το 2022 με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup, γεγονός που αφήνει περιθώρια για στοχευμένα μέτρα στο οικονομικό επιτελείο.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Στις Βρυξέλλες σήμερα ο Χρήστος Σταϊκούρας, για Eurogroup και Ecofin

Ο Χρήστος Σταϊκούρας θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup και του Ecofin. Σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τη δημοσιονομική πορεία και τις προοπτικές της ευρωζώνης.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Σταϊκούρας: Επαφές σε Eurogroup - Ecofin για μέτρα στήριξης, έκθεση αξιολόγησης και χρέος

Θέματα που αφορούν τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά και την χρηματοδότηση έργων ΕΣΠΑ αναμένεται να συζητήσει ο Υπουργός Οικονομικών σε επαφές που θα έχει στο περιθώριο του Eurogroup και του Ecofin αλλά και των συνόδων των Συμβουλίων Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Ευρωβαρόμετρο: Οι Έλληνες νοιώθουν ήδη την κρίση στις τσέπες - Απογοήτευση από το επίπεδο Δημοκρατίας

Ευρωβαρόμετρο: Οι Έλληνες νοιώθουν ήδη την κρίση στις τσέπες - Απογοήτευση από το επίπεδο Δημοκρατίας

Το 31% των Ευρωπαίων έχουν ήδη δει την οικονομική τους κατάσταση να επηρεάζεται αρνητικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 50% για την Ελλάδα. Το 63% απαντά ότι είναι απολύτως δυσαρεστημένο από τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία στην Ελλάδα.

Η Laura Codruta Kovesi

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Οι "αδιάφθοροι" της ΕΕ - Υποψίες σκανδάλων και για την Ελλάδα

Αναλαμβάνει καθήκοντα η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Πρώτο της μέλημα είναι να αποτρέψει καταχρήσεις και διασπάθιση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το σχόλιο του Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κοντή μνήμη και παραποιεί τα γεγονότα: το 2009 και το 2015…

Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για την παραποίηση των γεγονότων του 2015 από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και την αλήθεια που ο νυν πρωθυπουργός δεν θέλει να θυμάται σήμερα.

Γιάννης Στουρνάρας.Φωτο αρχείου.

Στουρνάρας: Να κρατήσει ανοικτούς τους κρουνούς του χρήματος η ΕΚΤ

Η ΕΚΤ δεν πρέπει να επιβραδύνει τις έκτακτες αγορές ομολόγων, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται ακόμα στη δίνη του κορωνοϊού, δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ. Ιδιαίτερα κρίσιμη η συνεδρίαση της 10ης Ιουνίου.

Ατμοσφαιρική ρύπανση σε πόλη (φωτογραφία αρχείου)

"Πράσινοι φόροι": Μια νέα πρόκληση έρχεται - Τι αλλάζει σε κομβικούς τομείς

Η συμφωνία του Παρισιού το 2015 για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής εμπεριέχει και την επιβολή των περιβαλλοντικών φόρων και ιδιαίτερα του φόρου στον άνθρακα. Η θέση της Ελλάδας σε έναν κόσμο που αλλάζει.

Eurogroup: Τα μέτρα "δεύτερης" γενιάς σκορπούν ανησυχία στους ευάλωτους

Eurogroup: Τα μέτρα "δεύτερης" γενιάς σκορπούν ανησυχία στους ευάλωτους

Σταδιακή απόσυρση των οριζόντων μέτρων στήριξης ης οικονομίας συζητούν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Αν και η συνέχιση των πακέτων στήριξης είναι δεδομένη, ωστόσο και μόνο η συζήτηση για "πιο στοχευμένα" μέτρα βάζει στη δίνη ανησυχίας τους πιο αδύναμους.

Ευρωκοινοβούλιο: Ηχηρό "χαστούκι" στη Τουρκία - Ζητά αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Ευρωκοινοβούλιο: Ηχηρό "χαστούκι" στη Τουρκία - Ζητά αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να χρειάζονται επαναξιολόγηση σε βάθος, αναφέρει το κείμενο του ΕΚ που εγκρίθηκε την Τετάρτη.

Το Ευρωβαρόμετρο "ενόχλησε" τους Έλληνες δημοσκόπους

Το Ευρωβαρόμετρο "ενόχλησε" τους Έλληνες δημοσκόπους

"Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται μία μεμονωμένη δημοσκόπηση για να αμφισβητηθούν όλες οι υπόλοιπες" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΔΕΑ. Κόλαφος το Ευρωβαρόμετρο για τα ελληνικά ΜΜΕ.

Μέλη του Frontex

Η σκοτεινή διάσταση του Frontex - Στο μικροσκόπιο του ευρωκοινοβουλίου

Το Κοινοβούλιο έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να εγκρίνει την εκτέλεση του προϋπολογισμού των θεσμικών οργάνων και οργανισμών. Επανεξετάζεται η χρηματοδότηση του Frontex λόγω σκοτεινών σημείων στη δράση του. Διαρκής η αδιαφάνεια στην ΕΕ.

Λαγκάρντ: "Η ευρωπαϊκή οικονομία στηρίζεται σε δύο πατερίτσες"

Λαγκάρντ: "Η ευρωπαϊκή οικονομία στηρίζεται σε δύο πατερίτσες"

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κρ. Λαγκάρντ προειδοποίησε πως τα δημοσιονομικά και νομισματικά προγράμματα θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις και την ΕΚΤ μέχρι να ορθοποδήσει η ευρωπαϊκή οικονομία

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι

Τζεντιλόνι: Χρειάζεται ριζική μεταρρύθμιση στο Σύμφωνο Σταθερότητας

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι εκτιμά πως πρέπει να "σκεφθούμε  πιο σταδιακά, ρεαλιστικά και διαφοροποιημένα σενάρια μείωσης του δημόσιου χρέους των κρατών-μελών της ΕΕ.

Κορονοϊός: Οι τρεις μεταλλάξεις που ανησυχούν την Ευρώπη

Κορονοϊός: Οι τρεις μεταλλάξεις που ανησυχούν την Ευρώπη

Την εβδομάδα που πέρασε οι ευρωβουλευτές συζήτησαν τις μεταλλάξεις του κορονοϊού και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων με εμπειρογνώμονες του χώρου της υγείας. Ποια είναι τα πορίσματα.

ΕE: Μείωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 4,9 στο τέλος του 2020

ΕE: Μείωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 4,9 στο τέλος του 2020

Οι νέες ανακοινώσεις της Eurostat έδειξαν μείωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο τέλος της περασμένης χρονιάς, που φαίνεται να προέκυψε από την κατανάλωση των νοικοκυριών σε εποχή αυστηρών lockdown λόγω του κορονοϊού.

Κόσμος μέσα σε γραφείο

Μείωση ωρών εργασίας: Ισπανία και Φινλανδία δείχνουν το δρόμο - Ποιοι βάζουν εμπόδια

Ο Πολιτικός Επιστήμονας και Επικοινωνιολόγος Δημήτρης Ραπίδης, γράφει για το τεράστιο ζήτημα της μείωσης των ωρών εργασίας και για το πόσο αποδοτικό μπορεί να είναι το μέτρο αυτό.

Υπεγράφη η νέα συνθήκη για τον ESM

Υπεγράφη η νέα συνθήκη για τον ESM

Συμφωνία για την τροποποίηση της ιδρυτικής συνθήκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας υπέγραψαν την Τετάρτη οι χώρες της Ευρωζώνης. Τι αλλάζει

Στιγμιότυπο από το Λονδίνο

To Brexit είναι πλέον επίσημο: Η Μ. Βρετανία αποχώρησε από την ενιαία αγορά της ΕΕ

Μεταξύ θριάμβου και ανησυχίας το Ηνωμένο Βασίλειο αφού επίσημα από σήμερα είναι εκτός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς- Ο βρετανικός Τύπος σχολιάζει τη νέα εποχή για τη χώρα, εκτός ΕΕ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο βρετανός πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον σε συνάντηση στις Βρυξέλλες, 9 Δεκεμβρίου 2020

Brexit: Σήμερα ξεκαθαρίζει για deal ή no deal

Παρά τις όλο και πιο εντατικές συνομιλίες, ο συμβιβασμός μοιάζει αδύνατος ανάμεσα στους Βρετανούς που θέλουν να ανακτήσουν πλήρη εμπορική ελευθερία και τους Ευρωπαίους που θέλουν να προστατεύσουν την τεράστια αγορά τους.