Μέγα πλήγμα για την οικονομία του μπλοκ της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο επίμονος πληθωρισμός και τα ολοένα αυξανόμενα επιτόκια, την ίδια ώρα που η αγορά εργασίας αντέχει στα οικονομικά σοκ από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Eurostat αποδίδει την εκτίμησή της σε μια βιομηχανική ύφεση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη που αφορά κατά κύριο λόγο στη Γερμανία. Τα τελευταία στοιχεία θα βρεθούν στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Αποκλιμάκωση του χρέους τα επόμενα χρόνια και πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ για την Ελλάδα το 2023 προβλέπει το ΔΝΤ. Αναλυτικά η έκθεσή του για τη χώρα μας.
Με τον πληθωρισμό να απειλεί, ειδικά στα τρόφιμα, όπως αναμένεται να δείξουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το Φεβρουάριο, τα κράτη μέλη καλούνται να εγκαταλείψουν τις σκέψεις για παροχές που δε βασίζονται σε "στέρεες δημοσιονομικές βάσεις".
Οι επίμονες πιέσεις τιμών σε κορυφαίες ευρωπαϊκές οικονομίες οδηγούν σε αύξηση του κόστους δανεισμού των κυβερνήσεων της ευρωζώνης και "θολώνουν" το τοπίο για τα επιτόκια.
Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό 9μήνου, μία επίδοση που θεωρείται συνεπής με αύξηση του ΑΕΠ της στο πρώτο τρίμηνο του 2023.
Έπειτα από 2,5 χρόνια ο Πρόεδρος του SSM επισκέπτεται την Τετάρτη την Αθήνα σε μια περίοδο που οι τέσσερις συστημικές τράπεζες βρίσκονται με καλή χρηματοοικονομική κατάσταση με τις προκλήσεις ωστόσο να παραμονεύουν.
Ο Azad Zangana, Ανώτερος Ευρωπαίος οικονομολόγος και στρατηγικός αναλυτής στη Schroders, εκτιμά πως οι μελλοντικές αυξήσεις μπορεί να είναι μικρότερες.
Ενόψει και της νέας αύξησης των επιτοκίων μεθαύριο, οι τράπεζες αυξάνουν από τη μία πλευρά τα σταθερά επιτόκια και περιορίζουν από την άλλη τα περιθώρια κέρδους τους στα κυμαινόμενα επιτόκια.
Σε δύσκολο γρίφο εξελίσσεται η προσπάθεια πρόβλεψης για την πορεία της οικονομίας το 2023. Πληθωρισμός, απειλές ύφεσης στην ευρωζώνη, αλλά και οι εξελίξεις από τα μέτωπα της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου, είναι αυτές που θα κρίνουν τον τελικό “λογαριασμό” για την πορεία του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά.
Δεν δικαιολογείται το 2023 η ευρεία στήριξη της συνολικής ζήτησης, αναφέρουν στο ανακοινωθέν τους οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενώ τονίζουν πως πρέπει να δοθεί έμφαση στην προστασία των ευάλωτων.
Ο φόβος της ύφεσης στην Ευρώπη εκτινάσσει τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων. To κλίμα στην αγορά είναι φορτισμένο αρνητικά καθώς προεξοφλείται νέα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Οκτώβριο.
Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας που ανακόπηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 θα είναι πολύ χαμηλότερη το 2023, αναφέρει έκθεση του ΟΟΣΑ. Τι προβλέπει για τις χώρες της Ευρωζώνης.
Για τρίτο συνεχόμενο μήνα υποχώρησε ο δείκτης PMI της οικονομικής δραστηριότητας, κάτι που επηρέασε την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου ενώ αύξηση παρουσίασε και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου.
Αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 0,75% αναμένουν σήμερα αγορές και τράπεζες, χωρίς να αποκλείεται η αύξηση να φτάσει και το 1%. Η νέα αύξηση θα επιβαρύνει έως και 50 ευρώ τις δόσεις των στεγαστικών και θα φέρει 1 δισ. αύξηση εσόδων για τις τράπεζες.
Οριακή αποκλιμάκωση στο 11,1% από 11,3% σημείωσε ο πληθωρισμός στη χώρα μας ενώ στην Ευρωζώνη διαμορφώνεται στο 9,1% παραμένοντας πολύ μακριά απο τον στόχο της ΕΚΤ.
"Καμπανάκι κινδύνου" για την παγκόσμια οικονομία από το ΔΝΤ. Υποβάθμισε τις προβλέψεις του κατά 0,4 μονάδες για το 2022 και κατά 0,7 για το 2023 σε σύγκριση με αυτές του Απριλίου.
Σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's τα υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ θα στηρίξουν τα καθαρά περιθώρια τόκων, ενώ το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα συμβάλλει στη σταθεροποίηση των spreads και των τιμών των κρατικών ομολόγων.
Ο Διοικητής της ΤτΕ πρότεινε το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης να μετατραπεί σε ένα μόνιμο μηχανισμό που να συνδέει την άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής στο κέντρο της Ευρωζώνης με κατάλληλους κανόνες
Στο Eurogroup της Δευτέρας θα συζητηθούν η κατάσταση του προϋπολογισμού της ευρωζώνης ως συνόλου και οι κατευθύνσεις της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2023. Θα παρουσιαστούν επίσης τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΔΝΤ
Συνεδριάζει εκτάκτως η διοίκηση της ΕΚΤ για να συζητήσει τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς με αιχμή τις εξελίξεις αγορές ομολόγων και βέβαια στην ισοτιμία ευρώ - δολάριο.
Στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι θα επιβεβαιώσει την πρόθεσή της να αυξήσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα.
Τα στοιχεία για το 1ο τρίμηνο 2022 όπου καταγράφεται ανάπτυξη 7% αντανακλούν την επίπτωση στο ΑΕΠ της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν τεθεί για τον περιορισμό της πανδημίας COVID-19.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι η Κροατία είναι έτοιμη να μπει στην ευρωζώνη, μία δεκαετία μετά την ένταξή της στην ΕΕ. Αναμένεται να υιοθετήσει το ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2023.
Ενδιαφέροντα στοιχεία για την Ελλάδα και ιδιαίτερα στους κρίσιμους τομείς του Δημόσιου χρέους, του δημοσιονομικού ελλείματος, των τραπεζών, των ακινήτων, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, περιλαμβάνει η Έκθεση της ΕΚΤ για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Από το Μάη και μετά ξεκινά το βαρύ “καλεντάρι” πληρωμών που σε συνδυασμό με το συνεχιζόμενο ράλι ακρίβειας οδηγεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε αδιέξοδο.
Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας στο πλαίσιο των συνεδριάσεων του Eurogroup και του Ecofin στο Λουξεμβούργο θα έχει και συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Ακριβώς δυο δεκαετίες μετά την οριστική κατάργηση της δραχμής, το Magazine παρουσιάζει την ιστορία του ελληνικού νομίσματος που ξεκίνησε 2.700 χρόνια πριν, κυριάρχησε στην αρχαιότητα και επανήλθε το 1833 στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος, φτάνοντας μέχρι το 2002, όταν μπήκαμε πλέον στην εποχή του ευρώ.
Η προεξοφλημένη αύξηση των επιτοκίων αυξάνει την ανησυχία των δανειοληπτών για αύξηση της δόσης του δανείου τους. Χωρίς συνέπεια τα στεγαστικά. Άμεση αύξηση της δόσης για τα επιχειρηματικά. Η απάντηση των τραπεζών με προϊόντα σταθερού επιτοκίου.
Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς ο πληθωρισμός "δείχνει" τα δόντια του έχοντας φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ σε όλη την ΕΕ.
Αισιόδοξη για την πορεία του πληθωρισμού εμφανίζεται η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Ωστόσο στέλνει το μήνυμα για "σταδιακό μάζεμα" των επεκτατικών πολιτικών ενίσχυσης της ρευστότητας
Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης εκτιμά ότι το ευρώ απέτυχε ακόμα και με τα κριτήρια των εμπνευστών του ενώ η κρίση που προκάλεσε ήταν απόρροια της αρχιτεκτονικής του.