Επειδή δεν είναι όλοι φαν της γαλοπούλας – Συνταγές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Επειδή δεν είναι όλοι φαν της γαλοπούλας – Συνταγές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Οι μέρες πλησιάζουν και πρέπει να σκεφτείτε τι θα βάλετε στο τραπέζι το βράδυ των Χριστουγέννων. Και όχι, δεν είναι όλοι φαν της γεμιστής γαλοπούλας

Ποιος είπε πως την ημέρα των Χριστουγέννων είστε υποχρεωμένοι να ετοιμάσετε γαλοπούλα; Για αρχή να τονίσουμε πως το έθιμο στην Ελλάδα θέλει αυτές τις ημέρες χοιρινό και όχι γαλοπούλα. Έτσι κι αλλιώς όμως, υπάρχουν ένα σωρό συνταγές με χοιρινό ή μοσχαρίσιο κρέας που δεν υπολείπονται σε επισημότητα και κυρίως… σε γεύση.

Πάρτε μια ιδέα παρακάτω:

Ψαρονέφρι α λα κρεμ με μανιτάρια

ΥΛΙΚΑ

1/2 κιλό ψαρονέφρι κομμένο σε κυβάκια

200 γρ. μανιτάρια λευκά κομμένα σε φετούλες

1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί

2 κ.σ. μουστάρδα

250 γρ. κρέμα γάλακτος

Αλάτι

Μείγμα πιπεριών τριμμένων

Ελαιόλαδο

Ρύζι μπασμάτι


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Βάλε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα να κάψει και ρίξε τα κομμάτια χοιρινό. Σόταρε να πάρουν χρώμα και πρόσθεσε και τα μανιτάρια.

Σβήσε με το κρασί και άφησε το αλκοόλ να εξατμιστεί.

Πρόσθεσε τη μουστάρδα, την κρέμα γάλακτος και αλατοπίπερο. Χαμήλωσε τη φωτιά, ανακάτεψε και σκέπασε την κατσαρόλα για 10′ λεπτά.

Ετοίμασε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.

Σέρβιρε το κρέας πάνω στο ρύζι.

Ψητό κατσαρόλας με σάλτσα λαχανικών

ΥΛΙΚΑ

1/2 κιλό μοσχαρίσιο νουά, ολόκληρο

1 καρότο

1 μικρή πατάτα

3-4 μανιτάρια λευκά

1 μέτριο κρεμμύδι

3-4 σκελίδες σκόρδο

Μπόλικο μαϊντανό

1 κίτρινη ή κόκκινη πιπεριά

Αλάτι και πιπέρι

1 φλιτζάνι ρύζι αναποφλοίωτο

1 φλιτζάνι του καφέ ξηρό κόκκινο κρασί

Ελαιόλαδο


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Για ευκολία μπορείς να ζητήσεις στον χασάπη να σου βάλει το κομμάτι σε δυχτάκι. Αλλιώς, πάρε σπάγγο και τύλιξε όσο καλύτερα μπορείς.

Πριν το δέσεις ωστόσο κάνε το εξής. Με ένα μικρό και μυτερό μαχαίρι, άνοιγε τρυπούλες εδώ και εκεί στο κρέας και αλατοπιπέρωσε. Ανά διαστήματα, μπορείς να προσθέτεις κομματάκια σκόρδο. Δέσε το κρέας.

Προετοίμας στα λαχανικά σου, καθαρίζοντας πατάτα και καρότα και κόβοντας όλα σου τα υλικά σε χοντρά κομμάτια.

Βάλε σε βαθιά κατσαρόλα, να χωράει τόσο το κρέας στο μήκος, όσο και τα μπόλικα ζαρζαβατικά που θα μαραθούν με το ψήσιμο, ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Θωράκισε το κρέας καλά από όλες τις πλευρές να πάρει χρώμα. Βγάλε από την κατσαρόλα και άφησε στην άκρη.

Πρόσθεσε στην κατσαρόλα όλα σου τα λαχανικά. και άρχισε το σοτάρισμα, γυρίζοντας με ξύλινη κουτάλα. Αφού γυαλίσει το κρεμμύδι και μαραθούν τα λαχανικά, σβήσε με το κρασί, αφήνοντας χρόνο στο αλκοόλ να εξατμιστεί.

Επίστρεψε το κρέας στην κατσαρόλα, σκέπασε και άφησε στο χαμηλό να σιγοβράσει για τουλάχιστον 50′ λεπτά. Πρέπει όλα σου τα λαχανικά να λιώνουν στο άγγιγμα.

Βγάλε το κρέας και με ένα μεγάλο μαχαίρι κόψε σε φέτες για το σερβίρισμα. Κράτησε στην άκρη ένα φλιτζάνι από το ζωμό που έχουν βγάλει τα λαχανικά σου στην κατσαρόλα. Παράλληλα με ένα μίξερ χειρός ή μεταφέροντας τα λαχανικά σε δόσεις σε επεξεργαστή τροφίμων, λιώσε υλικά της κατσαρόλας να πάρεις μια πλούσια σάλτσα.

Ετοίμασε το ρύζι σου, μετρώντας μία ποσότητα ρύζι και δύο νερό. Αντικατάστησε ένα μέρος του νερού με το ζωμό για να δώσεις περισσότερη γεύση στο συνοδευτικό του πιάτου σου.

Σέρβιρε το κρέας με ρύζι και άπλωσε μια γενναία ποσότητα σάλτσας.

Ψαρονέφρι γεμιστό με λιαστή ντομάτα και τυρί σε σος σόγιας με μέλι και μουστάρδα

ΥΛΙΚΑ

1/2 ψαρονέφρι (περίπου 1/2 κιλό)

3-4 μπαστουνάκι κεφαλογραβιέρα ή άλλο σκληρό τυρί

2 κ.σ. λιαστές ντομάτες

Αλάτι και πιπέρι

2 σφηνάκια σος σόγιας

2 κ.σ. μέλι

2 κ.σ. μουστάρδα

1 σκελίδα σκόρδο

Λίγο αλεύρι

Ελαιόλαδο


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Άνοιξε το ψαρονέφρι στη μέση με ένα κοφτερό μαχαίρι! Αλάτισε πολύ ελαφρά και πασπάλισε με πιπέρι.

Στρώσε τα μπαστουνάκια το τυρί και τις λιαστές ντομάτες κατά μήκος του κρέατος και τύλιξε τα μέσα στο κρέας.

Πάρε μια κλωστή και δέσε το κρέας καλά να μην ανοίξει. Κλείσε τις δύο άκρες καλά (μια, δυο οδοντογλυφίδες θα σε βοηθήσουν) γιατί το τυρί αλλιώς θα λιώσει και θα χυθεί.

Πάναρε ελαφρά το ρολκάκι σου στο αλεύρι και τίναξε να φύγει αν έχει μείνει παραπάνω εδώ κι εκεί.

Βάλε σε αντικολλητικό σκεύος ελαιόλαδο να κάψει και πέρασε το ρολό 1′ με 2 λετπά από όλες τις πλευρές να το θρωακίσεις. Σβήσε με ένα σφηνάκι σόγιας.

Τύλιξε το ρολό καλά σε λαδόκολλα, γύρισε τις άκρες σαν καραμέλα και βάλε σε ταψάκι. Ψήσε στο φούρνο στον αέρα, στους 180oC για 30′ με 40′ λεπτά.

Φτιάξε στο μεταξύ τη σος σόγιας. Βάλε στο τηγάνι 1 κ.σ. σόγια, λίγο νερό, τη μουστάρδα, το μέλι και τη σκελίδα το σκόρδο ολόκληρη. Ανακάτεψε ζωηρά να λιώσει το μέλι και η μουστάρδα και άφησε να πάρει μια βράσει και να καραμελώσει ελαφρά.

Βγάλε από το φούρνο το ρολό και κόψε σε φετούλες. Περίχυσε με μια, δυο κουταλιές από τη σος. Σέρβιρε με την υπόλοιπη σος σε μπολάκι στο πλάι.

ΡΟΛΟ ΚΙΜΑ

ΥΛΙΚΑ

1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος

1/2 κιλό κιμάς χοιρινός

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

3 φέτες ξερό ψωμί (μουλιασμένο σε νερό και καλά στυμμένο)

1 μεγάλη ώριμη ντομάτα τριμμένη στον χοντρό

Χυμό από 1/2 λεμόνι

2 αυγά

Ρίγανη

Κάρυ

Αλάτι και πιπέρι

5  αυγά βρασμένα

1 μεγάλη ντομάτα κομμένη σε ροδέλες

1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες

Ελαιόλαδο

2-3 κιλά πατάτες


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Ψιλόκοψε το κρεμμύδι και το σκόρδο και αφού στύψεις καλά και το ψωμί ανάμειξε μαζί με τον κιμά (χοιρινό και μοσχαρίσιο) σε ένα μπολ. Πρόσθεσε τη ντομάτα, τα ωμά αυγά και το λεμόνι και πλάσε ανάμεσα όλα τα υλικά να γίνουν ένα. Αλατοπιπέρωσε και πρόσθεσε ρίγανη και κάρυ

Άπλωσε σε λαδόκολλα τον κιμά και στρώσε τα βραστά αυγά στη σειρά. Σκέπασε με τον κιμά και «σμίλεψε» το ρολό σου ώστε να είναι ομοιόμορφο

Καθάρισε και τις πατάτες και κόψε κυδωνάτες για να τις βάλεις μαζί με το ρολό στο ταψί. Περίχυσε με ελαιόλαδο και αλατοπιπέρωσε τις πατάτες.

Στρώσε τις ροδέλες ντομάτας και πιπεριάς πάνω από το ρολό κιμά και βάλε στο φούρνο στους 200oC για 2 ώρες περίπου

ΤΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ ΡΟΖΜΠΙΦ

Αυτό το φαγητό είναι παράδοση! Πρόκειται για ένα πιάτο που το όνομά του σε παραπέμπει σε αγγλική συνταγή, είναι όμως τόσο, μα τόσο ελληνικό.

ΥΛΙΚΑ

1/2 κιλό μοσχάρι κομμένο σε μερίδες

1 κεφάλι σκόρδο

1 κ.σ. πελτέ

1 ποτηράκι του κρασιού τοματοχυμό

Αλάτι, πιπέρι

Ελαιόλαδο

1 πακέτο μακαρόνια νο. 10


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Κόψε το κρέας σε σε κυβάκια-μερίδες και καθάρισε τα σκόρδα. Αν οι σκελίδες είναι πολύ μεγάλες κόψε στη μέση γιατί εδώ έρχεται το μυστικό.

Με ένα κοφτερό μαχαιράκι άνοιξε μικρές τρυπούλες και βάλε ένα κομμάτι σκόρδο σε κάθε κομμάτι κρέας. Κάνε το ίδιο γεμίζοντας τις αμυχές που ανοίγεις με το μαχαίρι με αλάτι και πιπέρι. *Η μαμά δεν το έκανε έτσι, όμως το αποτέλεσμα είναι μοναδικό

Βάλε το ελαιόλαδο, ένα ποτηράκι του κρασιού περίπου σε κατσαρόλα να κάψει, ρίξε δύο τρεις σκελίδες σκόρδο να αρωματίσεις και στη συνέχεια θωράκισε το κρέας σου καλά από όλες τις μεριές.

Πρόσθεσε την τομάτα, τον πελτέ, αλατοπιπέρωσε και σκέπασε σε πιο χαμηλή φωτιά να σιγοβράσει και να ψηθεί για τουλάχιστον 40′ λεπτά

Ετοίμασε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και σέρβιρε μαζί με τη σάλτσα και κομμάτια κρέας. Φυσικά το τριμμένο τυρί πάει σε αυτό το πιάτο πολύ, οπότε feel free

ΠΗΓΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ/ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ COOKLEIT

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα