Μαντέμι vs αντικολλητικό τηγάνι. Γιατί να προτιμήσεις ένα μαντεμένιο σκεύος για την κουζίνα σου

Διαβάζεται σε 5'
Μαντέμι vs αντικολλητικό τηγάνι. Γιατί να προτιμήσεις ένα μαντεμένιο σκεύος για την κουζίνα σου

Μαντέμι ή αντικολλητικό τηγάνι; 5 λόγοι για να προτιμήσουμε ένα μαντεμένιο σκεύος

Πριν να δημιουργηθούν όλα τα “σύγχρονα” μαγειρικά σκεύη που έχουμε στην κουζίνα μας, ο κόσμος μαγείρευε σε μαντεμένια σκεύη, δηλαδή σκεύη κατασκευασμένα από χυτοσίδηρο. Ήταν αυτά τα σκεύη που έκαναν το φαγητό των παλιών “λουκούμι”. Παρόλο που για ένα διάστημα θεωρούνταν μέρος της ιστορίας, σεφ και ψήστες σε όλο τον κόσμο τα έφεραν ξανά στους πάγκους μας, γιατί όπως λένε το ψήσιμο σε αυτά και η νοστιμιά που δίνουν στα φαγητά, δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα. Γιατί απλώς οι καλύτερες συνταγές της γιαγιάς μαγειρεύτηκαν σε μαντέμι, είτε ήταν κρέας, είτε ψάρι, είτε ψωμί.

Γιατί όμως να προτιμήσουμε ένα μαντεμένιο σκεύος -και μάλιστα από την αμερικανική εταιρεία LODGE που θεωρείται top στον τομέα- αντί για ένα κοινό αντικολλητικό τηγάνι;

#1 Έχουν 100% φυσική αντικολλητική επίστρωση

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κοινά σκεύη που έχουν κάποια συνθετική αντικολλητική επίστρωση, τα μαντεμένια σκεύη της LODGE είναι αντικολλητικά με εντελώς φυσικό τρόπο, που ονομάζεται seasoning. Το seasoning είναι η διαδικασία κατά την οποία το μαντεμένιο σκεύος ψήνεται με φυτικό λάδι, αποκτώντας ένα 100% φυσικό αντικολλητικό φινίρισμα.

Όσο πιο συχνά χρησιμοποιούμε ένα seasoned μαντεμένιο σκεύος, τόσο πιο πολύ ενισχύουμε την αντικολλητική του δράση του. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις για να συντηρηθεί σωστά είναι μετά το μαγείρεμα, αφού το αφήσεις για λίγο να κρυώσει, να το πλύνεις με ζεστό νερό και βουρτσάκι. Αμέσως μετά πρέπει να το στεγνώσεις καλά με πετσέτα, και τέλος να ρίξεις μερικές σταγόνες ελαφρύ φυτικό λάδι, το οποίο πρέπει να απλώσεις καλά με χαρτί κουζίνας.

Βρες το μαντεμένιο τηγάνι (26.04 εκ.) της LODGE

#2 Τα μαντεμένια σκεύη είναι “για μια ζωή”

Η επίστρωση στα αντικολλητικά τηγάνια, που ονομάζεται τεφλόν, φθείρεται πολύ εύκολα, καθιστώντας το σκεύος πρακτικά άχρηστο μετά από μερικά χρόνια. Και δεν υπάρχει επιστροφή. Περίπου ανά 3-4 χρόνια, τα κοινά αντικολλητικά τηγάνια πρέπει να αντικαθίστανται.

Αντίθετα, αν είμαστε τυπικοί στον καθαρισμό και τη φροντίδα ενός μαντεμένιου σκεύους, μπορεί να ζήσει για πολλές, πολλές γενιές. Όσο παλαιότερο, τόσο το καλύτερο. Ακόμα και αν για κάποιο λόγο και κυρίως λανθασμένη χρήση του σκεύους, εμφανιστούν μετά από πολλά χρόνια σημάδια οξείδωσης, μπορούμε να το κάνουμε “σαν καινούργιο” μόνοι μας. Απλώς το πλένεις με ζεστό νερό, το στεγνώνεις και απλώνεις μισό κουταλάκι φυτικό λάδι σε όλη την επιφάνεια με ένα χαρτί ή μια πετσέτα μέχρι να φύγουν τα σημάδια και στη συνέχεια τοποθετείς το σκεύος ανάποδα στον φούρνο στους 180ºC για μία ώρα. Και έτσι είναι έτοιμο για να ψήσουμε αμέτρητα ακόμα πεντανόστιμα φαγητά.

Βρες το μαντεμένιο τηγάνι (30.48 εκ.) της LODGE

#3 Αντέχουν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες & κάνουν το μαγείρεμα πιο υγιεινό

Τα κοινά αντικολλητικά τηγάνια σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (όταν ξεπεράσει τους 260 βαθμούς), μπορεί να γίνουν επιβλαβή, καθώς υπάρχει πιθανότητα να απελευθερωθούν τοξικές ουσίες.

Τα μαντεμένια σκεύη από την άλλη πλευρά, έχουν τρομερή αντοχή στη θερμότητα. Ακόμα και αν τοποθετηθούν απευθείας πάνω στα κάρβουνα και στη φωτιά, δεν παθαίνουν τίποτα, ενώ παράλληλα δεν έχει διαπιστωθεί ότι μπορούν να απελευθερώσουν κάποια βλαβερή ουσία.

Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι το μαγείρεμα σε μαντεμένιο σκεύος είναι πιο υγιεινό, καθώς αυξάνει την περιεκτικότητα σιδήρου στα τρόφιμα έως και 16%.

#4 Το κοινό τηγάνι μπαίνει μόνο σε εστία. Το μαντέμι παντού!

Ένα αντικολλητικό τηγάνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για να τηγανίσουμε τρόφιμα σε κάποια εστία. Ένα μαντεμένιο τηγάνι είναι πραγματικά ένα πολυσκεύος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί φυσικά ως τηγάνι, αλλά και ως κατσαρόλα πάνω στην εστία, ως ταψί στο φούρνο, μπορεί να μπει στη ψησταριά ή στη σχάρα, αλλά και απευθείας πάνω στη φωτιά και μέσα στο τζάκι. Μπορούμε να ψήσουμε, να φουρνίσουμε, να τηγανίσουμε, να κάνουμε ό,τι θέλουμε, από λαχταριστές μπριζόλες, κοτόπουλο, κοκκινιστά κεφτεδάκια μέχρι το πιο μπελαλίδικο φαγητό.

Βρες το μαντεμένιο τηγάνι (30.48 εκ.) της LODGE

#5 Το μαντέμι ψήνει τέλεια

Ο χυτοσίδηρος είναι καλός αγωγός της θερμότητας. Και αυτό σημαίνει ότι τα μαντεμένια σκεύη σε αντίθεση με τα υπόλοιπα σκεύη, έχουν απίστευτη κατανομή θερμότητας, διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του και δεν έχει απώλειες, κάτι που προσφέρει σωστό και ομοιόμορφο ψήσιμο.

Και δεν φαντάζεσαι πόσο σημαντικό είναι το ψήσιμο για την τελική γεύση του πιάτου μας. Είναι το σκεύος που θα κάνει τα κρέατα να λιώνουν στο στόμα, το κοτόπουλο τραγανό, και ακόμα και τα απλά αυγά μάτια με πατάτες τρομερά νόστιμα.

Βρες το combo 2 Σε 1 Μαντεμένιο Βαθύ Τηγάνι (2.84 lt) Με Μαντεμένιο Καπάκι-Τηγάνι (26.04 εκ.)

Ανάμεσα στους Έλληνες σεφ που στηρίζουν τα μαντέμια της LODGE είναι και ο Γιώργος Μαυρόπουλος, γνωστός και ως George the Hungry Guy, που μέσα σε περίπου ένα λεπτό μας έδωσε όλους τους λόγους που χρειαζόμαστε για να γίνουμε θερμοί υποστηρικτές των μαντεμένιων σκευών.

Όλα τα μαντεμένια σκεύη της LODGE μπορείς να τα βρεις εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα