Καλως τους!!

Καλως τους!!

Αν δεν ξεριζωθεί η αντίληψη πως το κράτος ειναι φέουδο προς κατάληψη απο τους οπαδούς όποιου κόμματος καταλάβει την εξουσία, δεν υπάρχει για τον τόπο σωτηρία

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση εμφανίζεται η πλειοψηφία των Ελλήνων να επιθυμεί συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και περικοπές στη φορολογία. Η ελληνική κοινή γνώμη άργησε μερικές δεκαετίες αλλά έφθασε τελικά στο σωστό προορισμό.

Όταν πριν απο 25 περίπου χρόνια μιλούσα για τέτοιες πολιτικές επιλογές άκουγα μόνο διαμαρτυρίες και ύβρεις! Η κοινωνία δεν ειναι ώριμη ακόμη για παρομοιες πολιτικες, μου ελεγαν. Όταν η κοινωνία ωριμάσει, απαντούσα, θα έχουν σαπιίσει τα ζητήματα. Και πόσο δίκιο ειχα!!

Τώρα πλέον, που ο κόσμος φαίνεται να αγκαλιάζει αυτές τις πολιτικές, η χώρα έχει ήδη χρεωκοπήσει, η αγορα εχει απονεκρωθει και οι πολιτες εχουν χασει σχεδον τα παντα απο τον αδηφαγο και φορομπηχτη δημοσιο τομεα!

Τώρα πια το μόνο που μένει είναι μια δραστική πολιτική δραματικών καταργήσεων φορέων του δημοσίου, και μείωσης δαπανών – μέσα απο όλους σχεδόν τους κωδικούς του προϋπολογισμού – και παράλληλων περικοπών φόρων.

Μόνιμων ομως, με δέσμευση αυτοί να μην επανέλθουν για τουλάχιστον 10 χρονια. Μόνο έτσι, επενδυτές θα αποφασίσουν να προσεγγίσουν την ελληνική αγορά και να εμπιστευθούν τα κεφάλαιά τους στις δικές της μελλοντικες προοπτικες.

Αυτό βέβαια δεν πρόκειται να γίνει με μισόλογα για κάποιες μειώσεις δαπανών και περικοπές σε φόρους, δίχως όμως απολύσεις σε κρατικούς φορείς δήθεν επειδή έχουμε πλέον (!) λίγους δημόσιους υπαλλήλους. Αν δεν κοπει ο ομφαλιος λωρος που συνδεει τα πολιτικα κομματα και την ανεργια με διορισμους στο δημοσιο δεν προκειται ποτε να υπαρξει σωτηρια για την χωρα – ειτε με ευρω ειτε με οποιοδηποτε αλλο νομισμα!

Ανεξάρτητα λοιπόν απο τις οποιεσδήποτε διακυμάνσεις της κοινής γνώμης, αν δεν ξεριζωθεί η αντίληψη πως το κράτος ειναι φέουδο προς κατάληψη απο τους οπαδούς όποιου κόμματος καταλάβει την εξουσία, με δέλεαρ βέβαια τους διορισμούς και τα χρήματα των φορολογουμενων, δεν υπάρχει για τον τόπο σωτηρία.

Η ελπίδα βρίσκεται σε μια γενικότερη ανάνηψη της ελληνικής κοινωνίας μπροστά στα αδιέξοδα, που αντιμετωπίζει ο τόπος. Και στην ύπαρξη ηγεσιών αποφασισμένων να υιοθετήσουν σωστές πολιτικές ανεξαρτήτως κόστους και αντίθεσης στην αριστεροστροφη λογικη που διακατεχει τις αντιληψεις της κοινωνιας.

*Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος υπήρξε για πολλά χρόνια Βουλευτής, Υπουργός και Δήμαρχος Πειραιά. Από το 1994 έχει εγκαταλείψει την πολιτική κι απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, στην ενημέρωση και στον πανεπιστημιακό χώρο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα