Πολλοί ποντάρουν σε φρούδες ελπίδες

Πολλοί ποντάρουν σε φρούδες ελπίδες
Η ελληνικη σημαια και η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φόντο τον Παρθενώνα Eurokinissi

Η απουσία σαφούς αφηγήματος και τα κόμματα που δεν μιλάνε προεκλογικά για το μέλλον. Γιατί πρέπει να είμαστε ανήσυχοι για τις μέρες που έρχονται

Ο κόσμος διαλύεται γύρω μας κι εμείς παραμένουμε αφοσιωμένοι σε μια σχεδόν άσκοπη νέα εκλογική αναμέτρηση. Χιλιάδες μετανάστες από την Μέση Ανατολή και την Ασία – οι περισσότεροι οικονομικοί μετανάστες και όχι πολιτικοί πρόσφυγες – πλημμυρίζουν τα νησιά και τις πόλεις μας ενώ ταυτόχρονα εισβάλλουν στις περισσότερες δυτικο-ευρωπαικές χώρες.

Την ίδια ώρα πλούσιες Αραβικές χώρες αδιαφορούν για την κατάσταση με το επιχείρημα πως τυχόν ανάμιξή τους θα προκαλούσε αστάθεια στις χώρες τους!! Aγνοώντας αυτή την υποκρισία, η Ευρώπη κινητοποιείται για την προστασία των δεκάδων χιλιάδων αυτών οικογενειών τινάζοντας στον αέρα την δική της κοινωνική ισορροπία και το αντίστοιχο κοινωνικό κράτος που έχει κατορθώσει να οικοδομήσει.

Την ίδια ώρα στη χώρα μας τείνουμε και πάλι να αγνοούμε τι γίνεται γύρω μας. Έχουμε Έλληνα υπεύθυνο για τα μεταναστευτικά ζητήματα της Ευρώπης. Τι ακριβώς έχει μέχρι τώρα πετύχει; Ετοιμαζόμαστε και πάλι να επιλέξουμε για να μας κυβερνήσουν σταθερές μετριότητες διότι δεν επιθυμούμε απολύτως τίποτα καινούργιο. Θα βρεθούμε λοιπόν και πάλι στα όρια της κατάρρευσης, δίχως κυβέρνηση πλειοψηφίας και τα κόμματα να κονταροχτυπιούνται μετεκλογικά για το ποιος μπορεί, και πώς, να συνομιλήσει και να συνεργασθεί με ποιόν. Ακόμα δεν έχουμε καταλάβει στη χώρα μας πως πρωταρχικής σημασίας για την επιβίωση μιάς χώρας κι ενός λαού είναι η σταθερότητα.

Κι όχι η δυνατότητα έκφρασης της οποιασδήποτε διαφορετικότητας που έρχεται στο μυαλό του μέσου ψηφοφόρου. Εδώ στη Ρωσία που βρίσκομαι τις τελευταίες εβδομάδες τα σοβαρά προβλήματα τη χώρας αντιμετωπίζονται με νηφάλια σοβαρότητα διότι κάποιος, ανεξάρτητα αν υπάρχουν διαφωνίες για κάποιους χειρισμούς,  υπάρχει στο τιμόνι. Στην περίπτωση που περιμένεις από τρείς η τέσσερες να οδηγήσουν ταυτόχρονα, δίχως μάλιστα κάποιοι απ’ αυτούς να έχουν καν δίπλωμα οδήγησης,  η  προσφορότερη κατάληξη θα είναι κάποια κολόνα η ένας γκρεμός.

Με βάση τις μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις το μοναδικό νέο στην επόμενη Βουλή θα είναι το κόμμα του Βασ. Λεβέντη !! Όχι πως θα είναι ιδιαίτερα χειρότερος από πολλούς από τους υπόλοιπους μονομάχους – αλλά να εκφράζεται στο πρόσωπό του το «νέο», δίνει μιά εικόνα της πραγματικής μας κατάστασης. Εχω  επανειλημμένα αναφέρει πως τυχόν αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγούσε στην επικίνδυνη προσέγγιση τη εξουσίας από την Χρυσή Αυγή.

Με τις βλακώδεις μηχανορραφίες που στόχευσαν να την εξαιρέσουν από την πολιτική διαδικασία πέτυχαν, για κάποιο κόσμο, να τους δώσουν την εικόνα του μάρτυρα. Παρά το χαμηλού επιπέδου στελεχιακό τους δυναμικό και την αποκλεισμό από όλα τα μέσα δημοσιότητας παραμένουν υψηλά σε δημοτικότητα και δυνατόν να προκαλέσουν μια ιδιαίτερα αρνητική έκπληξη. Τα θα γίνει τότε; Ιδιαίτερα αν η νέα Βουλή βρεθεί πολιτικά στον αέρα και η ‘Χρ. Αυγή’ δεν θα μπορεί τότε να αγνοηθεί…

Η ΝΔ με τον Στουρνάρα είναι απόλυτα υπεύθυνη για την άνοδο της «πρώτη φορά Αριστεράς» στην εξουσία. Το σύνολο του πολιτικού κόσμου, λόγω ανικανότητας, φόβου απέναντι στο καινούργιο και μικροψυχίας θα ευθύνεται για την προσέγγιση του νεοφασισμού στην εξουσία. Αν δεν δεσμευθούν όλοι προεκλογικά πως δεν θα εξαιρεθεί κανείς από κάποιο μελλοντικό σχήμα συνεργασίας με βάση μιά σαφή πολιτική πυξίδα , τότε  η ψήφος είναι χαμένη υπόθεση. Καλύτερα να αρχίσουμε να ψάχνουμε χώρα για μετανάστευση παρά να αναζητούμε λύσεις σε φρούδες ελπίδες. 

Αυτό που λείπει είναι ένα σαφές  αφήγημα για το μέλλον. Το ξεδιάλυμα της προοπτικής για το αύριο. Πως θα πορευθούμε στο μέλλον; Πως θα βγούμε από το αδιέξοδο των δανεισμών, των μνημονίων, των καταπιεστικών μέτρων και της δυστυχίας. Σε ποιο αύριο ανοίγουμε την πόρτα; Με ποιές πολιτικές η χώρα θα αγκαλιάσει ένα μέλλον ισορροπίας, ευημερίας κι ανάπτυξης; Τίποτε απ’ αυτά δεν αποσαφηνίζεται από τα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο μας. Γι’ αυτό ανησυχώ για το τι μας περιμένει…

* Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος υπήρξε για πολλά χρόνια Βουλευτής, Υπουργός και Δήμαρχος Πειραιά. Από το 1994 έχει εγκαταλείψει την πολιτική κι απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, στην ενημέρωση και στον πανεπιστημιακό χώρο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα