Μια διπλή επέτειος…

Μια διπλή επέτειος…

Σήμερα δεν είναι μόνο η επέτειος της δικής μας εθνικής παλιγγενεσίας που οδήγησε στη σύσταση του ελληνικού κράτους. Σαν σήμερα, την 25η Μαρτίου 1957, υπογράφηκε από τους ηγέτες 6 ευρωπαϊκών χωρών, η Συνθήκη της Ρώμης που οδήγησε στη γέννηση της –τότε- ΕΟΚ

Σήμερα δεν είναι μόνο η δική μας εθνική επέτειος. Η επέτειος της εθνικής παλιγγενεσίας που οδήγησε στη σύσταση του ελληνικού κράτους. Μια σύμπτωση καταπληκτική- θέλω να πιστεύω και σημαδιακή για τον αδιάρρηκτο δεσμό μας με την Ευρώπη-θέλει να έχει υπογραφεί σαν σήμερα ακριβώς, την 25 Μαρτίου 1957, η Συνθήκη της Ρώμης.

Πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα των καιρών, οι ηγέτες 6 χωρών της Ευρώπης (Γαλλία, Δυτ.Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία) υπέγραψαν τη Συνθήκη δημιουργίας της –τότε-ΕΟΚ για να βάλουν τέλος σε δεκαετίες πολέμων, αντιπαραθέσεων και ανταγωνισμών στην Ευρώπη.

Μπροστά στις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, μπροστά στις μεγάλες εσωτερικές και εξωτερικές απειλές, επαφίεται κυρίως σε μας, στους πολίτες της Ευρώπης, να αποφασίσουμε εάν θέλουμε να συνεχίσουμε  σε μια πορεία μεγαλύτερης εμβάθυνσης ή εάν θα επιστρέψουμε στο παρελθόν του στείρου εθνικού ανταγωνισμού, της εθνικής περιχαράκωσης και των αντιπαραθέσεων. Οι ηγεσίες φαίνονται κατώτερες των περιστάσεων και της ιστορικής πρόκλησης που αντιμετωπίζουμε. Ας δείξουμε εμείς, οι πολίτες, ότι είμαστε πολλοί, ότι είμαστε οι περισσότεροι, όσοι/ες θέλουμε μια ευρώπη αντάξια του ονόματός της, της ιστορίας της, των αρχών και αξιών της και κυρίως των προσδοκιών των επόμενων γενιών..

 *H Άννυ Ποδηματά είναι δημοσιογράφος, πρώην ευρωβουλευτής και πρώην Αντιπρόεδρος του ΕΚ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα