Αντίο Φρανσουά Ολάντ, φίλε της Ελλάδας

Αντίο Φρανσουά Ολάντ, φίλε της Ελλάδας

Η στάση της Γαλλίας κατά την περίοδο των Μνημονίων αποτελεί για την Ελλάδα ένα είδος "πνεύμονα" πολιτισμού, συνεργασίας, διπλωματίας, παιδείας και οικονομίας

O Φρανσουά Ολάντ αποχώρησε από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, αφού προηγουμένως παρέδωσε, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, στον διάδοχό του Εμμανουέλ Μακρόν.

Η αλλαγή  είναι σημαντική για την Γαλλία, την Ευρώπη και τον Κόσμο.

«Η Γαλλία έκανε την Γερμανία να φτάσει πιο μακριά από όπου είχε προβλέψει. Τόσο σε ό,τι αφορά την Τραπεζική Ένωση όσο και την Ελλάδα, μια περίπτωση για την οποία υπογραμμίσαμε πόσο θα κόστιζε η έξοδος από την Ευρωζώνη, και εκείνοι (σ.σ.: οι Γερμανοί) το έλαβαν υπόψη στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης για τις δεσμεύσεις», δήλωσε πρόσφατα ο απελθών Γάλλος Πρόεδρος.

Η αλήθεια είναι ότι σ’ όλη αυτή τη  κρίσιμη και εφιαλτική επταετία των μνημονίων, των απειλών του GREXIT, η Γαλλία στάθηκε πάντοτε στον πλευρό της Χώρας μας με πρωταγωνιστή τον Φρανσουά Ολάντ. Όταν μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, οι Γερμανοί επιμένουν στην αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Φρανσουά Ολάντ στάθηκε  σκληρά αντίθετος κατά τη διάρκεια μια πεντάωρης συνάντησης με την Καγγελάριο Άγκελα Μέρκελ. «Η Ελλάδα είναι η Ιστορία μας και ο Πολιτισμός μας» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ, εξηγώντας σε συζήτηση με τους ακροατές του γαλλικού ραδιοσταθμού France Inter τους λόγους για τους οποίους ήταν αντίθετος με την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Άλλωστε οι δεσμοί της Ελλάδας με την Γαλλία είναι διαχρονικοί  και ακατάλυτοι. Αξίζει να αναφέρουμε την τεράστια επίδραση που επέφεραν οι ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης και του Διαφωτισμού στα Επτάνησα και από κεί σ’ ολο το υπόδουλο Έθνος.

Από την Γαλλική Επανάσταση, που αποτέλεσε τον πνευματικό καθοδηγητή για την Εθνεγερσία του 1821 και πηγή έμπνευσης για τα επαναστατικά συντάγματα, ως τη συμμαχία της Ελλάδας με τη Γαλλία στους δύο παγκοσμίους πολέμους, και από το προεδρικό αεροσκάφος του Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄Εστέν που μετέφερε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στην Αθήνα και μαζί του τη Μεταπολίτευση και τη Δημοκρατία, ως τον Ολάντ, η Γαλλία αποτελεί για την Ελλάδα ένα είδος «πνεύμονα» πολιτισμού, συνεργασίας, διπλωματίας, παιδείας και οικονομίας, με μια πρωτόγνωρη συμβολή στο σύνολο της ελληνικής ζωής». Στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, η Γαλλία  μόνη απερίφραστα υποστήριξε το ελληνικό βέτο προς τα Σκόπια. Το σύνθημα Ελλάς –Γαλλία συμμαχία δεν είναι τυχαίο. Χωρίς φυσικά να παραγνωρίζονται και τα οικονομικά συμφέροντα που υπάρχουν με τους Γάλλους να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, λόγω της σημαντικής συμμετοχής τους στην ΕΕ, της γεωστρατηγικής τους θέση στην Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και ιδίως μετά το BREXIT. Το μήνυμα των Γαλλικών  εκλογών για την Ελλάδα είναι ότι τάχθηκε ο νέος Πρόεδρος  Εμμανουέλ Μακρόν, στην τελευταία συνέντευξή του πριν τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στην ιστοσελίδα Media part, υπέρ μίας συντονισμένης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, κι αυτό είναι πολύ καλό νέο.

«Η Ελλάδα όπως η Γαλλία είναι μεγάλες όταν ανήκουν σε όλους τους ανθρώπους και εγώ έχω ένα κομμάτι της μυστικής Ελλάδας μέσα στην καρδιά μου» είπε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, στην αναγόρευση του ως επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, θυμίζοντας τη φράση του Αντρέ Μαλρό και προσθέτοντας ότι ο ίδιος πάντα ήξερε ότι «οι Έλληνες είναι βαθιά Ευρωπαίοι».

Ανεξάρτητα όμως απ’ όλα αυτά ο Φρανσουά Ολάντ, υπήρξε σταθερός και ουσιαστικός  φίλος της Ελλάδας και στάθηκε δίπλα μας σε πολύ δύσκολες στιγμές, τον αποχαιρετούμε σαν Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας:

«Αντίο Φίλε της Ελλάδας»

*Ο Αντώνης Αργυρός είναι δικηγόρος και νομικός Σύμβουλος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

(Φωτογραφία: Yoan Valat, Pool via AP)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα