Brexit, Grexit, Exit;

default image

Την κατακραυγή όλου του κόσμου έχει προκαλέσει η εν ψυχρώ δολοφονία της Βρετανίδας βουλευτού Τζο Κοξ που υπερασπιζόταν την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο δράσης φώναζε "Πρώτα η Βρετανία"

Η Ευρώπη βρίσκεται πια σε νέα τρομακτική περιδίνηση. Οι σφαίρες του δολοφόνου στρέφονται ενάντια στις Ευρωπαϊκές Αξίες, που είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατική διακυβέρνηση και αλληλεγγύη των λαών.

Η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα της ελεύθερης βούλησης. Το Δημοψήφισμα  πολλές φορές καθορίζει τις μοίρες των Λαών και των Ηπείρων, χρειάζεται όμως πλήρης ενημέρωση των Λαών για τις συνέπειες τους και αυτή η ενημέρωση δεν είναι πάντοτε πλήρης.

Η θέληση των ευρωπαϊκών λαών να υπερβούν τις παλαιές τους διχόνοιες, για να σφυρηλατήσουν το κοινό τους πεπρωμένο, παραμένοντας υπερήφανοι για την εθνική τους ταυτότητα και την εθνική τους ιστορία είναι η βάση της ΕΕ. Το αίμα που χύθηκε τόσο άδικα, θυμίζει τις πιο άσχημες στιγμές της Ευρώπης και ιδίως στις παραμονές του Β’ ΠΠ.

Όποιο  όμως και να είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου στη Μ. Βρετανία, η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση έχει ήδη υποστεί σημαντικά στρατηγικά πλήγματα. Η Ευρωπαϊκή Ηγεσία πρέπει άμεσα να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, αλλιώς…

Αρκετοί Ευρωπαϊκοί λαοί τον χρόνο που πέρασε κλήθηκαν να ψηφίσουν για την παραμονή τους ή όχι στην Ενωμένη Ευρώπη, αλλά νέα δημοψηφίσματα έρχονται, ενώ οι Αμερικανικές εκλογές θα επαναπροσδιορίσουν το ρόλο του Αμερικανικού παράγοντα στα Ευρωπαϊκά πράγματα. 

Η «επιδημία των δημοψηφισμάτων» απειλεί να διαλύσει την ΕΕ εις τα εξ ων συνετέθη, σε κάθε περίπτωση αποτελεί στρατηγικό πλήγμα στη Ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Ας μην λησμονούμε ότι το 2015,ο ολλανδικός λαός καταψήφισε με ποσοστό 61% την επικύρωση της σύμβασης για τη σύνδεση της ΕΕ με την Ουκρανία . Ακολούθησε το Ελληνικό  δημοψήφισμα  του Μαΐου του 2015 που έφερε το «Όχι» του ελληνικού λαού στα τότε προτεινόμενα από τους πιστωτές και εταίρους μέτρα, μετεξελίχθηκε σε νέο μνημόνιο  με. ακόμη επαχθέστερα μέτρα! Τον Δεκέμβριο του 2015 οι Δανοί απέρριψαν με δημοψήφισμα  τη συμμετοχή της χώρας τους στην αυξημένη συνεργασία των κρατών-μελών της ΕΕ στα πεδία της δικαιοσύνης και της αστυνόμευσης. Είχε προηγηθεί ο ς πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν προανήγγειλε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το ερώτημα της έγκρισης ή της απόρριψης του ευρωπαϊκού σχεδίου μετεγκατάστασης των προσφύγων στις χώρες-μέλη που είχε εγκρίνει η ΕΕ.

Η ιστορία είναι προϊόν της τύχης, αλλά ορισμένες βασικές αλήθειες την υπερφαλαγγίζουν, στο μέτρο που θεωρούμε δεδομένη την υπάρχουσα κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.

1) Ήδη ο «νέος παίχτης» του γεωστρατηγικού παιχνιδιού ξαναεμφανίστηκε δυναμικά και είναι ο Ρωσικός παράγοντας, που πρωταγωνιστεί με σημαντικές στρατιωτικές παρεμβάσεις και ανατροπές, στρατηγικού επιπέδου, σε θερμά μέτωπα .

2) Η Ευρώπη αδυνατεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην κρίση που έχει ξεσπάσει στις Χώρες της και η στρατηγική της ανυπαρξία αποτελεί δυστυχώς την πιθανότερη μορφή της μελλοντικής Ευρωπαϊκής εξέλιξης, εκτός αν από ένα ατύχημα ή θαύμα ή ιστορία αλλάξει κατεύθυνση.

3) Οι Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες ,έπαψαν να παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο που έπαιζαν και πλέον το Βερολίνο είναι ο μόνος «κυρίαρχος του παιχνιδιού».

Η Ευρώπη αισθάνεται πλέον ανασφαλής, νοιώθει πώς έχασε την προστατευτική της φτερούγα. Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών υπήρξαν θύματα της αναίδειας τους . Αντιδρώντας με λύσσα στα προβλήματα των λαών οδήγησαν την Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη στην άλλη πλευρά των «ευρωσκεπικιστών», κρίμα.-  Για πετύχουν «πρωτογενή πλεονάσματα»1, το Κράτος-Πρόνοια, βρίσκεται πλέον σε πλήρη παρακμή.Το σύστημα συνταξιοδότησης παρά τα «μαντζούνια» θα εκραγεί ,το φυτίλι έχει ανάψει. Η Ευρώπη γερνάει, είναι μόνη και απελπισμένη  και θέλει να γυρίσει στα γνωστά «τείχη» της με την βοήθεια του λαϊκισμού και της «συντηρητικής» ρητορικής  .

Η Ιστορία συχνά δίνει πάντα μια δεύτερη ευκαιρία ,στην οικονομία όμως δεν χαρίζεται Σήμερα κανείς απολύτως δεν μπορεί να  διαβεβαιώσει για το αύριο ,όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος. Το γυαλί ράγισε .Για να σωθεί η Ευρώπη χρειάζεται άμεσα να βγει από την περιδίνηση που έχει περιπέσει ,με ευθύνη της Γερμανίας. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η Ιστορία είναι απρόβλεπτη ,αφού κανείς δεν πρόβλεψε το 1917 ,το 1940,1989. Αυτό που ανατρέπει πάντα το παιχνίδι είναι  οι συγκρούσεις ,οι επαναστάσεις τα τυχαία γεγονότα .

 Με τα σημερινά δεδομένα η μοίρα της Ευρώπης ίσως φαίνεται αποφασισμένη, εκτός και αν οι λαοί έχουν άλλη γνώμη και μάλλον έχουν. Το ανθρώπινο στοίχημα θα κερδηθεί μόνον με ελευθερία και δημοκρατία δεν υπάρχει άλλος δυνατός δρόμος. Αυτό που απειλείται σήμερα είναι οι ευρωπαϊκές αρχές και ο ανεκτικός χαρακτήρας της Ευρώπης.

Εγώ πάντως «Είμαι αισιόδοξος. Δεν φαίνεται να έχει καμιά χρησιμότητα να είμαι οτιδήποτε άλλο» είπε: Ουίνστον Τσώρτσιλ.

* Ο Αντώνης Αργυρός είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Το 2012 διετέλεσε Υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση Πικραμμένου. Από το 2004 είναι Δικηγόρος και Αναπληρωτής Νομικός Σύμβουλος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με σημαντική επιστημονική δράση, άρθρα και σχόλια σε δικαστικές αποφάσεις δημοσιεύονται στα πιο γνωστά νομικά περιοδικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα