Ένα χαμόγελο στην Ευρώπη από την επικράτηση Μακρόν

Ένα χαμόγελο στην Ευρώπη από την επικράτηση Μακρόν
AFP or licensors

"Απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες της χώρας. Αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες, καμία δυσκολία όμως δεν θα μας καταβάλλει" είπε ο νέος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και η Ευρώπη πήρε βαθιά ανάσα

Ανάσα ανακούφισης στους ευρωπαϊκούς λαούς  μετά τα αποτελέσματα των Γαλλικών εκλογών που δείχνουν την μεγάλη  νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν που συγκεντρώνει ποσοστό 63,85%.

Το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία, όμως δεν είναι  μόνο η ελπίδα για την αναγέννηση της Ευρωπαϊκής ενότητας και την ανάκαμψη της Ευρώπης μπροστά στους τόσους κινδύνους που αντιμετωπίζει το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα και ιδίως από την ρητορική της κ Λεπέν. Οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία έχουν αποκαλύψει το βαθύ χάσμα που υφίσταται στη γαλλική κοινωνία κι αυτό το χάσμα πρέπει να κλείσει ο νέος Πρόεδρος. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν αφήσει βαθιά τα σημάδια τους στη Γαλλία. Από το 2015 σχεδόν 240 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τρομοκρατικές επιθέσεις και το ζήτημα αυτό  θα έχει να αντιμετωπίσει άμεσα ο νέος Πρόεδρος.

AFP or licensors

Το μήνυμα των εκλογών για την Ελλάδα είναι ότι τάχθηκε ο Εμμανουέλ Μακρόν, στην τελευταία συνέντευξή του πριν τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στην ιστοσελίδα Media part, υπέρ μίας συντονισμένης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, κι αυτό είναι πολύ καλό νέο.

Ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλικής Δημοκρατίας έγινε ο 39χρονος Εμμανουέλ Μακρόν και έτσι έδωσε το μήνυμα  και της  ηλικιακής ανατροπής στις γερασμένες ηγεσίες της Ευρώπης. Άγνωστος στο κοινό μέχρι την είσοδό του στην κυβέρνηση το 2014, αυτός ο πρώην τραπεζίτης που έγινε υπουργός Οικονομίας έθεσε στα τέλη Αυγούστου υποψηφιότητα στην κούρσα για την προεδρία με το κίνημά του, το «Εμπρός!». Και επειδή «αρχή άνδρα δείκνυσι» θα περιμένουμε να πνεύσει άνεμος ανανέωσης, τόσο στη Γαλλία αλλά  και στην ηγετική ομάδα της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία μετέχει αποφασιστικά ο Γάλλος Πρόεδρος, για να χτιστεί μία καλύτερη Ευρώπη, μία Ευρώπη που προστατεύει και υπερασπίζεται τους συμπολίτες μας και να την βγάλει γρήγορα από την μακρά κρίση που έχει περιπέσει. Άλλωστε ο Εμμανουέλ Μακρόν τάχθηκε ανοιχτά υπέρ ενός κοινού προϋπολογισμού αλλά κι ενός κοινού υπ. Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση κι αυτά δεν νομίζω ότι επιθυμεί το Βερολίνο και η μάχη ελπίζουμε να αρχίσει.  «Η νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές θα λειτουργήσει και ως μια “ευρωπαϊκή ώθηση”», τόνισε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.Την ίδια ώρα η Γαλλία μετά το BREXIT ,έχει αυξημένα με γεωστρατηγικά  συμφέροντα στην Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή ,αλλά και στα Βαλκάνια και αποτελεί σημαντικό παίκτη στην περιοχή μας και παράγοντα που θα παίξει ιδιαίτερο  ρόλο στα όσα τεκταίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την άλλη μεριά ο νέος πρόεδρος θα χρειάζεται ικανό αριθμό εδρών στη Βουλή για να προωθήσει το νομοθετικό του πρόγραμμα. Το σχετικά νεότευκτο κόμμα «Εμπρός!» του κ. Μακρόν δεν διαθέτει ακόμα τον εκλογικό μηχανισμό ούτε την απήχηση που μπορεί να του εγγυηθεί αξιοπρεπή αριθμό εδρών, έτσι τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα ,όσο οι σημερινοί πανηγυρισμοί δείχνουν αλλά η προσεχής εκλογική αναμέτρηση εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 18ης Ιουνίου, θα δείξει το κατά πόσον ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας θα πετύχει την υλοποίηση των στόχων του και θα ανατρέψει πλήρως το παλιό πολιτικό κατεστημένο της Χώρας του.

Οι σχέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου  με τη Γαλλία ήταν ανέκαθεν κάτι παραπάνω από παραδοσιακά φιλικές και αυτά που μας ένωναν ήταν περισσότερα από εκείνα που μας χώριζαν σήμερα όσο ποτέ άλλοτε μας χρειάζεται η Γαλλική συμπαράσταση.

*Ο Αντώνης Αργυρός είναι δικηγόρος και νομικός Σύμβουλος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα