Κάτι συμβαίνει με τους δίπλα…

Κάτι συμβαίνει με τους δίπλα…
Under the watchful eye of a Turkish army soldier standing guard outside a court, protesters, one holding a Turkish flag with an image of Mustafa Kemal Ataturk, the founder of Modern Turkey, demonstrate against a trial of journalists and staff from the Cumhuriyet newspaper, accused of aiding terror organizations, in Silivri, Turkey, Monday, Sept. 11, 2017. The trial against journalists and staff from Cumhuriyet newspaper staunchly opposed to President Recep Tayyip Erdogan continues in Istanbul, a case that has added to concerns over rights and freedoms in Turkey. (AP Photo/Emrah Gurel) AP

Ήδη εδώ και ένα χρόνο οι γείτονες μας έχουν επιδοθεί σε φρενήρεις ρυθμούς επανεξοπλισμού, αλλά και συνεχούς σταθερής «σύγκρουσης» με την Ελλάδα, αλλά και τους κυριάρχους του παιχνιδιού και παλιούς τους φίλους.

“Έχει αποδειχτεί ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να παραμείνει ελεύθερο, αν δεν είναι εξίσου ισχυρό με τα γειτονικά του κράτη”

      Θουκυδίδης

Αποτελεί γεγονός αναμφισβήτητο  ότι οι γείτονες μας και παλιοί  μας  άσπονδοι φίλοι και «σύμμαχοι» εξ Ανατολών ,έχουν περιέλθει αμετάκλητα  στα πρόθυρα νευρικής κρίσεως εν όψει της δημιουργίας Κουρδικού Κράτους και όχι μόνον .. Διερωτώμαι, αν συνειδητά αρνούνται να αντιληφθούν την καινούργια γεωπολιτική πραγματικότητα  ή ετοιμάζονται για ένα απονενοημένο διάβημα προκειμένου να αποτρέψουν την δημιουργία του Κουρδικού Κράτους ή απλά επιδίδονται σε υψηλού ρίσκου κινήσεις στις οποίες αναμφίβολα εμπλέκονται οι ισχυροί του κόσμου.

Τέτοιες κινήσεις είναι η προμήθεια από την Ρωσία των S-400 και στην αγορά των τουρκικών F-35A, και οι περισσότεροι  αγνοούν κάθε τι που συμβαίνει στην γειτονική μας χώρα οπού δημιουργείται  μια νέα  πρωτόγνωρη κατάσταση σε όλους τους τομείς. Ο πρώην  Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Γιούμιτ Γιαλίμ, (Ümit Yalım) ισχυρίστηκε ότι η Κρήτη ανήκει στην Ελλάδα κατά το 1/4 και πως τα νησιά, οι νησίδες και οι βραχονησίδες γύρω από την Κρήτη παρέμειναν υπό τουρκική κυριαρχία!…Μπορεί η ιστορία να μην επαναλαμβάνεται  πάντοτε αλλά η κατάσταση στους  γείτονές μας μας υποχρεώνει να θυμηθούμε μια τρομερή λέξη στοίχειωσε τον Μεσοπόλεμο. Ο «επανεξοπλισμός».

Αμέσως μετά την άνοδό του στην εξουσία ο Χίτλερ άρχισε ένα ταχύ και βίαιο πρόγραμμα επανεξοπλισμού. Ήδη εδώ και ένα χρόνο οι γείτονες μας έχουν επιδοθεί σε φρενήρεις ρυθμούς επανεξοπλισμού, αλλά και συνεχούς σταθερής «σύγκρουσης» με την Ελλάδα, αλλά και τους κυριάρχους του παιχνιδιού και παλιούς τους φίλους.

Ας μην λησμονούμε το γνωστό «casus belli” και τις καθημερινές απειλές και συνεχείς «τσαμπουκάδες» στο Αιγαίο και στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ήδη  η  κατάσταση  έχει επικίνδυνα διαταραχθεί στο ισοζύγιο ισχύος στον Έβρο και το Αιγαίο, όπου η Τουρκία έχει αποδυθεί σε φρενήρη εξοπλιστική προσπάθεια και ανατρέπει γοργά οποιαδήποτε έννοια «ισορροπίας». Η Τουρκία ως «διάδοχος» της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αποτελεί για τη Δύση ένα διαρκές ζητούμενο, τώρα, όπως και τότε, επί σουλτάνων. Ο Ερντογάν έχει σαφές ισλαμικό όραμα. Και η Δύση δεν μπορεί να ανεχθεί μετά όσα συνέβησαν με τον ISIS  ενώ  λαμβάνεται υπόψη και την παρουσία και τη δυναμική της Τουρκίας στην περιοχή. Μήπως  Μετατρέπεται η Τουρκία σε δεύτερο Ιράν; Θέλουν ν οι Δυτικοί να χάσουν την Ελλάδα  ως  τελευταία προφυλακή του δυτικού  Κόσμου στην Μεσόγειο ;Μήπως έχει σκόπιμα υποβαθμισθεί η απειλή;

Έτσι και πριν από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο η ναζιστική απειλή ,υποβαθμίσθηκε εξαιρετικά από τους Συμμάχους   και οδηγήθηκαν στις 29 Σεπτέμβρη 1938 στην συμφωνία  του Μονάχου. Αντικείμενο της διάσκεψης ήταν  το μέλλον της Τσεχοσλοβακίας, την οποία ο Χίτλερ κατηγορούσε για καταπίεση των Γερμανών της Σουδητίας. Με την «Συμφωνία του Μονάχου», οι κυβερνήσεις της Αγγλίας και της Γαλλίας, ικανοποίησαν όλες τις απαιτήσεις του Χίτλερ, αυτή όμως ήταν η αρχή  των δεινών του Β ΠΠ. Απορεί κανείς από ποιον απειλείται η γείτονα Χώρα και εξοπλίζεται  σαν να ετοιμάζεται για πόλεμο με μια μεγάλη δύναμη; Αλήθεια ποια μεγάλη δύναμη την απειλεί; Οι ισχυροί του Κόσμου ανεξήγητα σιωπούν και της παρέχουν τα εφόδια και τον εξοπλισμό  μιας μελλοντικής καταστροφής ,όπως στο Μοναχό του 1938 !

Και εμείς τι κάνουμε ; Ας συμφωνήσουμε σε κάτι επιτέλους ,ας συγκαλέσει τους Ηγέτες μας ο ΠτΔ  να μιλήσουν με την στρατιωτική Ηγεσία  μας και το ΥΠΕΞ  για την αποτροπή. Κατά την εκτίμησή μου, η πιθανότερη εξέλιξη στο προβλεπτό μέλλον δεν είναι ο πόλεμος αλλά η περαιτέρω γεωπολιτική συρρίκνωση της Ελλάδας για την αποτροπή της οποίας απαιτείται εθνική στρατηγική και δράση και διεθνής ενημέρωση .

 Έλεγε ματαίως νομίζω ο μέγας διανοητής Παναγιώτης Κονδύλης «. Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως μια μεγάλη και νηφάλια συζήτηση για προβλήματα στρατηγικής. .. Και αυτό θα συνιστούσε ουσιώδη συμβολή τόσο στον «εξευρωπαϊσμό» όσο και στην ελεύθερη και αξιοπρεπή επιβίωσή μας.»

 Δυστυχώς όμως,  τέτοια συζήτηση πλην κραυγών και υστερίας δεν προβλέπω να  γίνεται, αν και η απειλή είναι πλέον προφανώς ζώσα και  υπαρκτή ,παρότι  για  την  Άμυνα μας,  όπως είπε ο Γέρος του Μωριά: «Ό,τι κάμομε θα το κάμομε μονάχοι και δεν έχουμε καμιά ελπίδα από τους ξένους.

*Ο Αντώνης Αργυρός είναι δικηγόρος και νομικός Σύμβουλος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα