Η καταλυτική η παρουσία του κόσμου στους δρόμους

Η καταλυτική η παρουσία του κόσμου στους δρόμους
© REUTERS

Όλα δείχνουν ότι η απόπειρα πραξικοπήματος από μέρος του στρατού απέτυχε

Το στρατιωτικό πραξικόπημα που εκδηλώθηκε στην Τουρκία, το βράδυ της  Παρασκευής, φαίνεται σταδιακά και σταθερά να υποχωρεί. Το βράδυ της 15ης Ιουλίου 2016 θα μείνει στην ιστορία ως το πέμπτο στρατιωτικό πραξικόπημα στην σύγχρονη Ιστορία της Τουρκίας.  Ο Ρετζέπ Ταγίπ  Ερντογάν, επέστρεψε στην  Κωνσταντινούπολη.

Καταλυτικό ρόλο στην αποτυχία του πραξικοπήματος ήταν : α)η παρουσία των τηλεοπτικών μέσων στους  δημόσιους χώρους, β) η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης  και η χρήση τους από την Κυβέρνηση,γ) η παρουσία του κόσμου στους δρόμους, που αντέδρασε στην απόπειρα πραξικοπήματος. δ) Η ύπαρξη χαμηλού ηθικού του στρατεύματος, απέναντι στην καθολική λαϊκή αντίδραση .

Το πραξικόπημα θα έχει σημαντικές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες :

Η απόπειρα πραξικοπήματος στη Τουρκία και  αποτυχία του ,είναι πρώτα απ’ όλα  νίκη της Δημοκρατίας που πρέπει να χαιρετήσουμε.

Επισημαίνουμε όμως ότι στη Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ  Ερντογάν, η Δημοκρατία δεινοπαθεί (διώξεις αντιφρονούντων, του τύπου κλπ), είναι μια «δημοκρατία αλλά Τούρκα»

 Δεν παραγνωρίζεται ότι η Τουρκία παίζει στην στρατηγική της Δύσεως,  έναν ρόλο-κλειδί στην Μέση Ανατολή  και την Ρωσία-Κίνα .

Το πραξικόπημα δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στο εσωτερικό του στρατεύματος και προκαλεί εύλογες αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του Ερντογάν στην διακυβέρνηση της χώρας σε σχέση με το  στρατευμα.

Παράλληλα αναδεικνύει την πραγματικότητα, ότι η Τουρκία είναι  μια χώρα διχασμένη και πλέον κατέστη παράγοντας ανασφάλειας  στην περιοχή. Ο  εσωτερικός διχασμός ,τα αυτονομιστικά κινήματα ,η σύγκρουση με την Συρία, το Κουρδικό και η ηθική ατίμωση του Τουρκικού Στρατού με το πραξικόπημα, αναδεικνύουν την κατάρρευση μιας μεγάλης περιφερειακής δύναμης.

 Η Τουρκία απειλείται από μια εσωτερική σύγκρουση στην οποία  αναμφισβήτητα θα θελήσουν να πάρουν μέρος και οι Κουρδοι που  αποτελούν και το ακανθώδες πρόβλημα της ,όπως και η δημιουργία Κουρδικού Κράτους .

Ο στρατηγικός ρόλος της Τουρκίας  στην περιοχή υποβαθμίζεται ,αλλά αυτό μπορεί σε μεταγενέστερη φάση μπορεί να προκαλέσει τάση εξαγωγής προβλημάτων της στους γείτονες.

Σε κάθε περίπτωση ο νικητής Ρετζέπ Ταγίπ  Ερντογάν θα κλείσει τα μέτωπα της Συρίας και θα περιορίσει  πλήρως το ρόλο του στρατού.

Άλλωστε η ιστορία ενίοτε επαναλαμβάνεται και αυτό το γνωρίζει ο νικητής, αφού  την Παρασκευή έγινε το πέμπτο στρατιωτικό πραξικόπημα στην σύγχρονη Ιστορία της Τουρκίας

 Ας μην ξεχνάμε όμως ότι  Ο Ατατούρκ  ήταν ένας κοσμικός εθνικιστής που ήθελε να «δυτικοποιήσει»  τη Τουρκία,εκφραστής αυτής της άποψης είναι ο Τουρκικός στρατός . Ο Ερντογάν είναι ένας συντηρητικός μουσουλμάνος που βλέπει  αυτή τη «δυτικοποίηση» ως ιστορικό λάθος. 

Έτσι αρχίζει για την Τουρκία από σήμερα μια νέα περίοδος  οδυνών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι    οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν συλλάβει σε όλη τη χώρα πάνω από 700 άτομα, στρατιώτες και αξιωματικούς!!!

ΥΓ Να μην  ξεχνάμε  την επέτειο :  στις 15/7/1974 κάποιοι ανόητοι εγκληματίες στρατιωτικοί έκαναν πραξικόπημα  στη Κύπρο ,με αποτέλεσμα την Τουρκική εισβολή το αιματοκύλισμα του νησιού  και την βάρβαρη κατοχή του και ότι οι εγκληματίες αυτοί έμειναν για πάντα  ατιμώρητοι.

* Ο Αντώνης Αργυρός είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Το 2012 διετέλεσε Υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση Πικραμμένου. Από το 2004 είναι Δικηγόρος και Αναπληρωτής Νομικός Σύμβουλος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με σημαντική επιστημονική δράση, άρθρα και σχόλια σε δικαστικές αποφάσεις δημοσιεύονται στα πιο γνωστά νομικά περιοδικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα