TEDX, Αμφίπολη και υποκλίσεις

TEDX, Αμφίπολη και υποκλίσεις

Η ΝΔ συνεχίζει να είναι ο πολιτικός εκφραστής μίας ευρείας κοινωνικής συμμαχίας των πόλεων και της υπαίθρου, που δεν καλοβλέπει τις μεταρρυθμίσεις - και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το γνωρίζει

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Η είδηση δεν είναι τόσο νωπή αλλά έχει την σημειολογία της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Αμφίπολη. Και νόμιζες πως το ρολόι γύρισε στο Καλοκαίρι του 2014. Τότε που ο Αντώνης Σαμαράς επένδυε το εθνικό του αφήγημα με την σκαπάνη που μόλις είχε αποκαλύψει ένα μεγάλο μακεδονικό ταφικό μνημείο. Το 2014 όμως, απέχει σχεδόν μια εκατονταετία από το 2017.

Οι μηχανοδηγοί άλλαξαν. όχι όμως και το τρένο της κοινωνικής και πολιτικής ζωής: το Μνημόνιο. Αυτό το πείραμα κοινωνικής μηχανικής που μετασχηματίζεται μέσα στην επταετία από το 2010, μετασχηματίζοντας την κοινωνία. Ας μην μασάμε τα λόγια μας: εξαθλιώνοντας την και με το πρόσχημα μιας δημοσιονομικής υπακοής. Το 2014 βέβαια ζούσαμε την υπόνοια του εξιτηρίου από το τότε πρόγραμμα.

Ο Σαμαράς, έξυπνος γαρ, και ευαίσθητος στα εθνικά, επέλεξε τότε να συνοδεύσει την πιστοληπτική γραμμή που ερχόταν για την χώρα με μια δόση εθνικής υπερηφάνειας. Και μετά; Μετά ήλθε το άδειασμα από τους πιστωτές της χώρας και οι εκλογές.

Αν κάτι άλλαξε από τότε με βεβαιότητα είναι το δόγμα του ΤΙΝΑ (there is no alternative) που κυριάρχησε στο πολιτικό σκηνικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τα ηνία του κόμματός του με το επιχείρημα πως εκφράζει το νέο απέναντι στις φυλές της Κεντροδεξιάς. Πως είναι πιο πειστικός ως μεταρρυθμιστής από τον Τσίπρα.

Μαζί του συμπαρέσυρε και όλους αυτούς που μπορεί να μην ανήκαν ως τότε στην ΝΔ, δεν ήθελαν όμως να ακούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Και μπορεί να τον πιέζουν – αυτοί οι δεύτεροι – να μετασχηματίσει το παραδοσιακό κόμμα σε ένα ευρύ μπλε Ποτάμι χωρίς βαρίδια, ο ίδιος όμως μόνον χαζός δεν είναι. Η λαϊκή δεξιά αποτελεί την ραχοκοκαλιά της παράταξης των νικητών του Εμφυλίου.

Μέρος της λοξοκοιτάζει καιρό προς τον Τσίπρα, ο πυρήνας της όμως είναι πολύ μακριά από την Κουμουνδούρου. Η ΝΔ συνεχίζει να είναι ο πολιτικός εκφραστής μιας ευρείας κοινωνικής συμμαχίας των πόλεων και της υπαίθρου. Αυτή η συμμαχία δεν καλοβλέπει τις μεταρρυθμιστικές τομές και την ρητορεία των TEDX. Η Αμφίπολη χθες ή οι υποκλίσεις στην Εκκλησία δείχνουν πως ο Κυριάκος το γνωρίζει. Ώρα να το μάθουν και οι νεοφώτιστοι της Κεντροδεξιάς.

*Ο Δημήτρης Ν. Μανιάτης είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο News 24/7. Γράφει από το 1999 σε πολλά έντυπα και έλκει την καταγωγή του από την Μύκονο. Είναι συγγραφέας τριών βιβλίων ενώ έχει γράψει και για το θέατρο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα