Με Σημίτη, ΕΛΙΑ και λαϊκή δεξιά ή νέα σαλάτα του ανασχηματισμού

Με Σημίτη, ΕΛΙΑ και λαϊκή δεξιά ή νέα σαλάτα του ανασχηματισμού
Συνεχίστηκε το απόγευμα της Κυριακής 10 Νοεβρίου 2013, η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης. Στο στιγμιότυπο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβένησης Ευαγ. Βενιζέλος και ο πρωθυπυργός Αντ. Σαμαράς (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Διαβάστε ένα άρθρο για τα πρώτα μηνύματα από τον κυβερνητικό ανασχηματισμό και πού στόχευσαν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος

Τελικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο “έτερος Καππαδόκης”   Ευάγγελος Βενιζέλος, μπορεί να μην κατάφεραν να μας εκπλήξουν ως προς το πότε θα ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός, αλλά σίγουρα μας εξέπληξαν με κάποια πρόσωπα.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που το βασικό ζητούμενο του ανασχηματισμού, ο νέος “τσάρος” της Εθνικής Οικονομίας , δεν διέρρευσε ποτέ, πριν ανακοινωθεί από το το στόμα της νέας κυβερνητικού εκπροσώπου της Σοφίας Βούλτεψη.

Όσον αφορά το πρόσωπο, ο Γκίκας Χαρδούβελης σύμβουλος των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Σημίτη και Λουκά Παπαδήμου, αναμένεται να συνεχίσει την πολιτική του απερχόμενου Γιάννη Στουρνάρα, με τον οποίο διατηρεί άριστες προσωπικές σχέσεις. Άλλωστε θα έχουν στενή συνεργασία και στο μέλλον όταν ο Γιάννης Στουρνάρας θα διαδεχθεί τον Γιώργο Προβόπουλο στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Και πάμε τώρα στα άλλα πρόσωπα, ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι επένδυσε στους εκπροσώπους της πατριωτικής- λαϊκής δεξιάς, Μάκης Βορίδη , Αργύρης Ντινόπουλο, Σοφία Βούλτεψη, Γεράσιμος Γιακουμάτο και Κατερίνα Παπακώστα.

Πρόκειται για πρώην βουλευτές και νυν υπουργούς και υφυπουργούς, που το προηγούμενο διάστημα και όσο ήταν εκτός κυβερνήσεως , δεν δίστασαν να ασκήσουν κριτική σε πολιτικές και να ζητούν για την ανακούφιση της μεσαίας τάξης, να υπάρξει πιο αποτελεσματική διαπραγμάτευση με τους Τροϊκανούς. Απομένει να να δούμε αν τώρα που θα ράψουν το κυβερνητικό κουστούμι θα είναι το ίδιο αντιδραστικοί ή θα ρίξουν νερό στο κρασί τους.

Στον αντίποδα, είδαμε πρωτοκλασάτους υπουργούς να αποχωρούν όπως ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Γιάννης Μιχελάκης , ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Συμεών Κεδίκογλου, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος. Σε κάποιος από αυτούς στο Μαξίμου καταλογίζουν αποτυχημένες πολιτικές, σε άλλους απουσίες στην κρίσιμη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών από τα τηλεοπτικά παράθυρα και σε κάποιους τίποτα, όπως π.χ στον Άδωνη Γεωργιάδη που του προτάθηκε η θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου την οποία και αρνήθηκε. Ίσως στο μέλλον θα υπάρξουν και από άλλους αντιδράσεις, ειδικά αν και η θέση του επιτρόπου στην Ε.Ε, δεν καλυφθεί από κάποιον από τους αποχωρήσαντες.

Είναι φανερό ότι σε αυτή τη φάση, ο πρωθυπουργός, επένδυσε στο να μαζέψει τις εσωκομματικές μουρμούρες, γι’ αυτό αναβάθμισε κάποιους που πρωτοστατούσαν σε αυτές και επεδίωξε να ανακαταλάβει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον Γιώργο Καρασμάνη, ελπίζοντας ότι θα προσεγγίσει και πάλι τον κόσμο της αγροτιάς, που στο παρελθόν αποτελούσε σημαντική δεξαμενή ψήφων για τη Ν.Δ.

Στην αντίπερα όχθη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέστησε ισχυρό πόλο της κυβέρνησης την ΕΛΙΑ, επιδιώκοντας να αναβαθμίσει στενούς συνεργάτες και εταίρους όπως τον Ανδρέα Λοβέρδο, που τον στηρίζουν στην προσπάθεια να ηγηθεί στην ανασύσταση της κεντροαριστεράς. Αριθμητικά η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και της ΕΛΙΑΣ δεν αναβαθμίστηκε σημαντικά, μόλις κατά δύο υφυπουργούς (όπως και της Ν.Δ), όμως ο κ. Βενιζέλος προσωπικά εμφανίζεται ενισχυμένος.

Απέπεμψε τον υφυπουργό παιδείας Συμεών Κεδίκογλου, που τον αμφισβήτησε ανοικτά, δεν υπουργοποίησε κανέναν άλλο αμφισβητία και αναβάθμισε στενούς συνεργάτες, όπως τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και Πάρη Κουκουλόπουλο. Επίσης με ανακοίνωση του κατέστησε σαφές, ότι η επιλογή του Γκίκα Χαρδούβελη, ήταν συναπόφαση του ιδίου και του πρωθυπουργού.

Το ερώτημα είναι αν θα μπορέσει ο κ. Βενιζέλος να είναι στιβαρός και εντός του ΠΑΣΟΚ, όπου δέχεται σωρεία αμφισβητήσεων από ιστορικά στελέχη όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης, Θάνος Μωράιτης, Φίλιππος Σαχινίδης κ.α και ειδικά αν σε αυτούς προστεθούν και κάποιοι που είχαν σίγουρο μέχρι χθες, ότι θα μετείχουν στην κυβέρνηση.

*Ο Φώτης Νάκος είναι αρχισυντάκτης του NEWS247. Έχει εργαστεί στον “Ταχυδρόμο” και στις εφημερίδες “Ελεύθερος” και “Αδέσμευτος Τύπος”, την τηλεόραση της ΕΡΤ και του ΣΚΑΪ και στο ρ/σ City και έχει σπουδάσει “Ελληνικό πολιτισμό” στο ανοικτό πανεπιστήμιο. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα