Ο κύκλος των χαμένων νικητών

Ο κύκλος των χαμένων νικητών

Διαβάστε ένα άρθρο γιατί τα αποτελέσματα του 1ου γύρου των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα για τις επικείμενες ευρωεκλογές

Για άλλη μια φορά στις ελληνικές εκλογές, με την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων , βγήκαν όλοι νικητές και έχασαν οι δημοσκόποι.

Είναι η φυσιογνωμία του Έλληνα να βγάζει βιαστικά συμπεράσματα και να επιδιώκει να κερδίσει τις εντυπώσεις χωρίς καν αναλύσεις και βαθύτερη σκέψη, απλά με την εντύπωση της στιγμής.

Για όσους δεν θέλησαν από χθες να ανακηρύξουν νικητές και χαμένους. Για όσους περίμεναν να δουν τα εκλογικά αποτελέσματα σε βάθος και να διαχωρίσουν το νόημα τοπικών και περιφερειακών εκλογών με αυτές των εθνικών εκλογών και των ευρωεκλογών, ας δούμε με ψυχραιμία κάποια από τα στοιχεία που έβγαλε η κάλπη.

Σε πρώτη φάση είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εντυπώσεις, εν’ όψει ευρωεκλογών. Η επικράτηση στην Αττική δεν είναι απλό θέμα άλλωστε εδώ ζει ο μισός ελληνικός πληθυσμός. Το κέρδος όμως για το ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εκτός από τα κομματικά στελέχη πέτυχε να καθιερώσει και νέα πρόσωπα στη κεντρική πολιτική σκηνή, όπως αυτό του Γαβριήλ Σεκελλαρίδη.

Ένα τρίτο πρόσθετο κέρδος για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι μπορεί πλέον ανοικτά να αμφισβητεί δημοσκόπους, όλη αυτή την εβδομάδα και να γίνεται πιστευτός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκεί που χάνει είναι στην περιφέρειες και κυρίως εκεί που είχε “δεύτερες επιλογές” και εσωκομματικές αντιπαραθέσεις. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου ο Θόδωρος Καρυπίδης εκδιώχθηκε και κατέβηκε ως ανεξάρτητος. υπερίσχυσε με  σχεδόν τριψήφιο ποσοστό του υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Ν.Δ τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως το είχαν σχεδιάσει σίγουρα. Σαφώς αποτελεί πλήγμα για το κόμμα, ότι μετά από πολλά χρόνια δεν θα υπάρχει δεξιός υποψήφιος σε περιφέρεια Αττικής και δήμο Αθήνας. Να θυμίσουμε ότι στο παρελθόν η Ν.Δ κέρδιζε το δήμο Αθηναίων για πλάκα ακόμα και ως αντιπολίτευση. Το παράδοξο είναι να βγαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και να ζητά ευθέως από τους δεξιούς ψηφοφόρους να στηρίξουν υποψηφίους που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, στο δεύτερο γύρο.

Στην περιφέρεια τα ποσοστά της Ν.Δ πήγαν καλύτερα , αλλά εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι ειδικά στις τοπικές κοινωνίες μετράει και το πρόσωπο που πολλές φορές ξεπερνά τις όποιες κομματικές γραμμές. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του υποψήφιου περιφερειάρχη στη Κεντρική Μακεδονία Απόστολου Τιζιτζικώστα, ο οποίος αν και προέρχεται από τη δεξιά, ως ανεξάρτητος κατατρόπωσε το δικομματισμό.

Στο ΠΑΣΟΚ και προσεχώς ΕΛΙΑ λόγω ευρωεκλογών, θα επιχειρήσουν να καρπωθούν τις όποιες εντυπώσεις, από την παρουσία Σγουρού και τις πρωτιές Μπουτάρη και Καμίνη, αλλά  και τις καλές παρουσίες σε Κρήτη (Αρναουτάκης) και Δυτική Ελλάδα (Κατσιφάρας) έστω και αν αυτοί εμφανίστηκαν Ανεξαρτητοι.

Δεν φτάνει όμως αυτό, στο ΠΑΣΟΚ τώρα ξεκινά η μάχη της επιβίωσης καθώς ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος έθεσε ψηλά τον πήχη για τις ευρωεκλογές και δύσκολα θα πιάσει αυτό το όριο.

Στα άλλα κόμματα ξεχωρίζει η αντοχή αλλά και η αύξηση των ποσοστών στο Κ.Κ.Ε, που εκφράζει σταθερά αντιευρωπαϊκή πολιτική , κάτι που είχε καταγραφεί και στις δημοσκοπήσεις.

Τις εντυπώσεις έκλεψε και η Χρυσή Αυγή ή Εθνική Αυγή με ψηλά ποσοστά στην Αττική και Αθήνα και στην κυριολεξία εξωπραγματικά στο Κολωνάκι. Δυστυχώς το φασιστικό κεφαλαίο δεν έκλεισε και πλέον θα καταγραφεί και στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Κλείνοντας πιστεύω ότι τα όποια αποτελέσματα στο Α’ γύρο των περιφερειακών και αυτοδιοικητικών εκλογών δεν προδικάζουν και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Πρόκειται για μια τελείως διαφορετική εκλογική αναμέτρηση, όπου οι πολίτες θα ψηφίσουν με πιο έντονο πολιτικό κριτήριο, και θα αφήσουν τα όποια προσωπικά συναισθήματα και γνωριμίες στην άκρη.

Θα διεξαχθούν σε κλίμα ακραίας πόλωσης και στο παιχνίδι θα μπουν  και τα άλλα κόμματα όπως το Ποτάμι, ενώ τα μικρότερα που στις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές ουσιαστικά εξαφανίστηκαν καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν είχαν καν υποψήφιους, τώρα θα διεκδικήσουν το κομμάτι τους από την πίτα.

Ραντεβού σε μια εβδομάδα λοιπόν…

*Ο Φώτης Νάκος είναι αρχισυντάκτης του NEWS247. Έχει εργαστεί στον “Ταχυδρόμο” και στις εφημερίδες “Ελεύθερος” και “Αδέσμευτος Τύπος”, την τηλεόραση της ΕΡΤ και του ΣΚΑΪ και στο ρ/σ City και έχει σπουδάσει “Ελληνικό πολιτισμό” στο ανοικτό πανεπιστήμιο.    

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα