Οι αλάνθαστοι πρώην που οδήγησαν τη χώρα σε… ξέρα

Οι αλάνθαστοι πρώην που οδήγησαν τη χώρα σε… ξέρα
ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΗΜΙΤΗ EYAGGELOY BENIZELOY ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ 36η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ .--ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI Eurokinissi

Διαβάστε ένα άρθρο για τη συνήθεια των πρώην πρωθυπουργών να μιμούνται τον Πάπα και να διεκδικούν το αλάθητο

Το ότι σήμερα η πολιτική και οι πολιτικοί  έχουν περάσει στην απαξία, είναι κάτι που δεν αμφισβητεί κανείς…

Το ότι πολλοί σήμερα λένε, πως αυτό το φαινόμενο οφείλεται, στο ότι δεν υπάρχουν οι ηγέτες του παρελθόντος όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Ηλίας Ηλίου, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο Λεωνίδας Κύρκος, είναι μια άποψη που μπορεί να συζητηθεί και αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, συμφωνώ.

Όμως το πρόβλημα δεν είναι μόνο αυτό. Κάποιοι θα πουν, ότι εστιάζω την κριτική μου στο ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν φταίω εγώ. Αφορμή μου έδωσαν οι ομιλίες δύο πρώην πρωθυπουργών, του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου , στην  επέτειο για τα 39 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ

Θα ξεκινήσω τον συλλογισμό μου, εκφράζοντας μία απορία. Πότε ένας πολιτικός της μεταπολίτευσης που κυβέρνησε θα βγει εκ των υστέρων και θα πει με καθαρό μυαλό, ότι έκανε και λάθη…

Πώς είναι δυνατόν κατά γενική ομολογία των πολιτικών, των πολιτών και ξένων παραγόντων η χώρα να περνά μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση και αυτοί που κυβέρνησαν, να τα έκαναν όλα σωστά.

Την Τετάρτη το βράδυ, άκουσα τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα από το 1996 έως το 2004, ήταν υπουργός από το 1981 έως το 1995 και επί θητείας του το 2001 Ελλάδα εντάχθηκε στο ευρώ, να περιορίζεται απλά στο να λέει ότι δεν είναι αυτός ο φταίχτης.

Όπως είπε ευθύνεται η κυβέρνηση της ΝΔ που από το 2004 έως το 2009  φόρτωσε το δημόσιο με ρουσφετολογικές προσλήψεις  και προκάλεσε ένα υψηλό έλλειμμα που δεν είχε είχε προηγούμενο στην Ε.Ε. Ευθύνες επέρριψε και στον διάδοχο του Γιώργο Παπανδρέου, που όπως είπε σιώπησε και δεν είπε την αλήθεια με την ανάληψη της εξουσίας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά:

“Σιωπήσαμε μπροστά στο τσουνάμι” και άρχισε, όπως είπε, “το δόγμα ότι μια προοδευτική κυβέρνηση είναι ενάντια σε περικοπές επιδομάτων και παροχών, ότι ο προοδευτικός χώρος δεν έχει σχέση με ισοσκελισμένους ισολογισμούς”. “Δημιουργήσαμε έτσι την εντύπωση ότι είμαστε μάγοι και ως τέτοιοι θα τα τακτοποιήσουμε όλα χωρίς να ανησυχήσουμε τους πολίτες”, τόνισε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε ότι τόσο το Κίνημα αλλά κυρίως ο λαός πλήρωσε “τις φαντασιώσεις μας”.

Όσον αφορά τον ίδιο δεν είπε τίποτα. Δηλαδή  θα πρέπει να πιστέψουμε ότι στη  χώρα από το 1996 έως το 2004, δεν γινόταν  ρουσφετολογικές προσλήψεις, είχε καταπολεμήσει πλήρως η φοροδιαφυγή, δεν υπήρχε διαφθορά, δεν χάθηκαν περιουσίες στο Χρηματιστήριο και ότι  οικονομικά μας νούμερα ήταν ολόσωστα για να ενταχθούμε στη νομισματική ένωση.

Δεν νομίζω…

Και ενώ κουνούσα το κεφάλι μου για να συνέλθω έρχεται το δεύτερο χτύπημα.

Αυτή τη φορά από τον Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος και αυτός με έκανε να νομίζω ότι επί πρωθυπουργίας του ζούσε σε άλλη χώρα .

Όπως είπε, το 2009 παρέλαβε μια ατομική βόμβα, κάτι που δεν είπε ποτέ όμως στον ελληνικό λαό. Δικαιολογήθηκε για την προεκλογική του ατάκα “Λεφτά υπάρχουν”, λέγοντας  ότι όντως λεφτά υπήρχαν αν αντιμετωπιζόταν η φοροδιαφυγή και έμπαινε τέλος στη σπατάλη λες και φταίνε οι πολίτες για αυτήν την αναποτελεσματικότητα.

Είπε επίσης ότι κατέθεσε την πρόταση του δημοψηφίσματος που κόντεψε να στείλει την Ελλάδα εκτός Ε.Ε και προκάλεσε την αποπομπή του, μόνο και μόνο για να ξεγυμνώσει το Σαμαρά που δεν συναινούσε μέχρι τότε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Τέλος δικαιολόγησε τις απουσίες από το κοινοβούλιο – απ΄όπου πληρώνεται- λέγοντας ότι δίνει μάχη στο εξωτερικό για να βελτιώσει την εικόνα της χώρας.

Δεν ξέρω ποιους έπεισαν οι δύο πρώην εμένα πάντως όχι. Δεν είναι κακό που και πού να παραδέχεσαι ότι δεν είσαι αλάνθαστος και ότι κάνεις και λάθη. Στην παρούσα φάση οι δύο πρώην δεν το παραδέχτηκαν. Ίσως κάποια στιγμή αυτό να γίνει στο μέλλον με κάποιο βιβλίο. Ίδωμεν…

Δεν θα σχολιάσω καθόλου την πρωθυπουργία Κώστα Καραμανλή γιατί περιμένω όπως και πολλοί άλλοι να μιλήσει ό ίδιος για αυτή και όχι οι κύκλοι του.

*Ο Φώτης Νάκος είναι αρχισυντάκτης του NEWS247. Έχει εργαστεί στον “Ταχυδρόμο” και στις εφημερίδες “Ελεύθερος” και “Αδέσμευτος Τύπος”, την τηλεόραση της ΕΡΤ και του ΣΚΑΪ και στο ρ/σ City και έχει σπουδάσει “Ελληνικό πολιτισμό” στο ανοικτό πανεπιστήμιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα