Γάμος ομοφύλων και σκληρή δεξιά: Διπλό κέρδος για τον Μητσοτάκη…

Διαβάζεται σε 4'
Μητσοτάκης, Βορίδης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Μάκη Βορίδη Dimitris Kapantais / SOOC

Πώς γίνεται η ακρίβεια και η εγκληματικότητα να καλπάζουν, ο Μητσοτάκης να φέρνει ένα θέμα που “κάνει τζιζ” στους δεξιούς ψηφοφόρους και η ΝΔ να έχει τέτοια κυριαρχία;

Η ακρίβεια καλπάζει και δυσκολεύει η ζωή της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 42% λέει ότι μεγαλύτερος φόβος του για το 2024 είναι «να μη μπορεί να τα βγάλει πέρα»(χτεσινή δημοσκόπηση της ΑLCO).

Η εγκληματικότητα αναδεικνύεται ως το δεύτερο(μετά την ακρίβεια) πρόβλημα και το δόγμα «νόμος και τάξη» της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει καταρρεύσει.

Και όμως η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης φαίνεται να «αγνοεί» αυτά τα δύο μεγάλα προβλήματα και να εξακολουθεί να δίνει στην κυβερνώσα ΝΔ τεράστιο δημοσκοπικό προβάδισμα, που επιβεβαιώνει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο ακροδεξιός υπουργός Μάκης Βορίδης δήλωσε χτες ότι στην Ελλάδα «δεν έχουμε πλέον κακές ειδήσεις» και αυτό «αφήνει περιθώρια αναζήτησης άλλων ζητημάτων και διαιρέσεων». Ο Βορίδης μιλούσε για την επικείμενη νομοθέτηση του γάμου και της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών και προσπαθούσε να πείσει ότι ότι, παρά τις διαφωνίες, δεν θα προκαλέσει ρήγμα στην κυβέρνηση.

Αν το καλοσκεφθούμε, όμως, ο Βορίδης λέει, εμμέσως, ότι η μόνη «κακή είδηση» είναι αυτή για το γάμο των ομοφύλων και να προειδοποιεί τον πρωθυπουργό ότι μπορεί να επιφέρει «διαιρέσεις» σε κυβέρνηση και κόμμα.

Όλα αυτά συμβαίνουν ταυτόχρονα, είναι αντιφατικά και θέλουν εξηγήσεις. Πώς γίνεται η ακρίβεια και η εγκληματικότητα να καλπάζουν, ο Μητσοτάκης να φέρνει ένα θέμα που «κάνει τζιζ» στους δεξιούς ψηφοφόρους και η ΝΔ να έχει τέτοια κυριαρχία;

Πρώτον, τα θέματα της ακρίβειας και της εγκληματικότητας, που επηρεάζουν της ζωή του 90% των πολιτών, δεν είναι πρώτα στην ατζέντα.

Δεύτερον, σε αυτήν την ατζέντα, την οποία διαμορφώνουν η κυβέρνηση και τα (συντριπτικά περισσότερα) φιλικά της μέσα ενημέρωσης, κυριαρχεί εσχάτως ο γάμος των ομοφύλων. Σημαντικό θέμα δικαιωμάτων μεν, αλλά επηρεάζει καθοριστικά τη ζωή λίγων πολιτών.

Τρίτον και σε αυτό τα θέμα ο Μητσοτάκης έχει πλεονέκτημα. Ηγείται ενός συντηρητικού κόμματος(οι ψηφοφόροι του οποίου σε ποσοστό 60% αντιτίθενται στο γάμο των ομοφύλων) και δεν διστάζει να το κάνει πρώτο θέμα στη δημόσια συζήτηση. Διότι γνωρίζει ότι δεν έχει κανέναν ισχυρό αντίπαλο που θα κέρδιζε από τις αντιδράσεις. Το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ συμπεριφέρονται αμήχανα στο θέμα αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερακοντίζει ζητώντας το μάξιμουμ, αλλά αυτό δεν του φέρνει κανένα κέρδος. Διότι η δική του κυβέρνηση(2015-2019) δεν είχε τολμήσει να προχωρήσει στη νομοθέτηση. Το κάνει σήμερα η συντηρητική ΝΔ του Μητσοτάκη και ελάχιστοι θα ενοχληθούν επειδή δεν θα επιτραπεί η υιοθεσία μέσω παρένθετης μητέρας.

Τέταρτον, ο Μητσοτάκης αγνοεί τις αντιδράσεις της Εκκλησίας και αυτό είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει με συντηρητικό κόμμα στην Ελλάδα. Επίσης, αγνοεί τις αντιδράσεις της ακραίας δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ. Ό,τι και να κάνει αυτή, ο Μητσοτάκης κερδισμένος θα βγει. Αν βάλει κομματική πειθαρχία και στους υπουργούς(στους βουλευτές δεν χρειάζεται), θα δούμε αν ο Βορίδης θα καταψηφίσει και θα βρεθεί εκτός. Θα έχει μεγάλο δίλημμα. Σε κάθε περίπτωση το νομοσχέδιο θα περάσει, αφού θα το ψηφίσει το μεγαλύτερο κομμάτι της(εξ αριστερών) αντιπολίτευσης. Θα το καταψηφίσει η ακροδεξιά ( Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες), αλλά ο Μητσοτάκης μάλλον δεν ελπίζει ότι θα πάρει ποτέ ψήφους από εκεί.

Έτσι, ο Μητσοτάκης σε ένα εξ αντικειμένου δύσκολο για το κόμμα του θέμα και θα το περάσει και θα έχει χρόνο να απορροφήσει την όποια ζημιά από τα δεξιά του. Όσο η εξ αριστερών αντιπολίτευση θα αδυνατεί να διαμορφώνει εκείνη της ατζέντα με θέματα που επηρεάζουν τη ζωή(και τη ψήφο) της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών και θα ποντάρει σε απώλειες της ΝΔ από τη σκληρή δεξιά, εξαιτίας δευτερευόντων θεμάτων, τόσο θα παγιώνεται η κυριαρχία Μητσοτάκη. Ο οποίος, μέσω της νομοθέτησης του γάμου και της τεκνοθεσίας των ομοφύλων, αποκτά και πιστοποιητικό προοδευτισμού, που αντισταθμίζει τις όποιες απώλειες από την (ακρο)δεξιά του.

Με απλά λόγια ο Μητσοτάκης αντέχει να χάσει τον Βορίδη από την κυβέρνηση όσο η άλλη αντιπολίτευση, πολυδιασπασμένη σε μικρομεσαία και μικρά κόμματα, δεν καταφέρνει να τον απειλήσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα