Άντε πια με τις αναλύσεις στα ελληνοτουρκικά! Ένας ψηλός και λεβέντης αρκεί

Άντε πια με τις αναλύσεις στα ελληνοτουρκικά! Ένας ψηλός και λεβέντης αρκεί
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά σε δημοσιογράφους μετά την συνδιάσκεψη στην Πράγα Eurokinissi

Το υπόδειγμα άσκησης εξωτερικής πολιτικής από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Πράγα

Έχουν περάσει πια αρκετές ημέρες από την άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Πράγα, για να μπορούμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για την εξωτερική πολιτική. Ιδίως για τα ελληνοτουρκικά. Το κυριότερο από αυτά είναι το εξής: Πρέπει να έχεις πρωθυπουργό ψηλό και λεβέντη που τα λέει «κατά πρόσωπο». Τελεία. Τα υπόλοιπα τα βρίσκουμε στην πορεία.

Οι αναλυτές και οι διεθνολόγοι, όπως φαίνεται το μόνον που προσφέρουν είναι … περιττή φλυαρία, που θολώνει τα νερά (ενίοτε τα νερά του Αιγαίου). Οι «φλωριές» του Δένδια με τα ταξίδια στις χώρες της Μεσογείου και τις αβρότητες με τους ομολόγους του, καλές είναι, πλην όμως αναποτελεσματικές. Όσο για τον πολιτικό λόγο της αριστεράς, ιδίως όταν αφορά την στάση της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία και την λογική του «πιστού συμμάχου» στην Βορειοατλαντική συμμαχία, όχι απλά δεν βοηθάει, αλλά είναι υπονομευτικός.

Με λίγα λόγια όσα δεν μπορούν ούτε καν να …υποψιαστούν (πόσο μάλλον να επιτύχουν) όλοι αυτοί, τα κατάφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ένα βράδυ (άντε και το επόμενο πρωί). Μεταξύ τυριού και αχλαδιού.

Ήταν Πέμπτη βράδυ, στο δείπνο των ηγετών στην Πράγα, όταν ο έλληνας πρωθυπουργός άκουσε τον Ερντογάν να κατηγορεί την Ελλάδα σε παρακείμενο τραπέζι. Σηκώθηκε και του απάντησε «στα ισα». Μάλιστα τη επόμενη τα διηγήθηκε όλα αυτά λεπτομερώς σε πηγαδάκι με κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας . Κι αυτοί του ένευσαν …«μπράβο».

Ύστερα από αυτά πληροφορηθήκαμε σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου ότι «όλοι όσοι συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είδαν την απόπειρα διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και την αποστομωτική απάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, η οποία έθεσε τα πράγματα στη σωστή τους βάση και αναίρεσε το αφήγημα του κ.Ερντογάν». Εν ολίγοις τους πήραμε όλους μαζί μας και η Τουρκία είναι πλέον απομονωμένη.

Στην πράξη είδαμε την εφαρμογή μιας νέας μεθοδολογίας στις διεθνείς σχέσεις. Αυτή που δεν σχετίζεται τόσο με τα τραπέζια των διαπραγματεύσεων, τα κείμενα των διασκέψεων, την εφαρμογή (προαποφασισμένων) κυρώσεων. Αντιθέτως θυμίζει περισσότερο τσακωμό στην πλατεία του χωριού κι έχει και κάτι από …παρεξήγηση σε σκυλάδικο. Παρότι, οφείλουμε να παρατηρήσουμε πως κανένα από τα δύο δεν ταιριάζει με το ατσαλάκωτο στυλ του πρωθυπουργού.

Κάπου εδώ δεν μπορούμε παρά να εξάρουμε τα εγχώρια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την δημοσιογραφική κάλυψη των γεγονότων. Η πλειοψηφία τους εξέθεσε τα …αδιαμφισβήτητα κατορθώματα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πράγα και την άμεση επίδρασή τους στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επί ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο. Με έμφαση στις λεπτομέρειες, τις εκφράσεις, το προσωπικό στοιχείο και την γλώσσα του σώματος. Ποια ήταν η πηγή πληροφόρησης για την πιστότητα της αφήγησης; Μα το πρωθυπουργικό γραφείο.

Πάμε πολύ καλά. Ας συνεχίσουμε έτσι…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα