Η ΕΥΠ, η ασφάλεια και η ησυχία μας

Η ΕΥΠ, η ασφάλεια και η ησυχία μας
Κάποιοι μέσα σε αυτό κτίριο που στεγάζεται η ΕΥΠ εγγυώνται την ασφάλεια μας. Αλλά για να το κάνουν πρέπει να ξέρουν όσα κάνουμε.... Eurokinissi

Κάτι μας είπε χθες ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γιάννης Οικονόμου. Πόσοι το κατάλαβαν άραγε;

Οι δηλώσεις που έκανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, με αφορμή τις αποκαλύψεις της Εφημερίδας των Συντακτών για παρακολουθήσεις πολιτών από την ΕΥΠ, είναι εξόχως αποκαλυπτικές. Εξέθεσε το δόγμα με βάση το οποίο λειτουργεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Μια υπηρεσία που κατά βάση πρέπει να ασχολείται με την άμυνα της χώρας.

Ανέφερε με σαφήνεια πως στο πεδίο της περιλαμβάνονται οι «απειλές» που αφορούν τον «ομαλό κοινωνικό βίο», διευκρινίζοντας πως ειναι «εξωτερικές» και «εσωτερικές». Επίσης ότι οι απειλές αυτές έχουν πλέον χαρακτήρα «υβριδικό». Πράγμα που σημαίνει πώς διαπλέκονται μεταξύ τους, έτσι ώστε σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα να κρύβονται πιθανά θέματα ασφάλειας. Άρα σχεδόν τα πάντα μπορούν να τεθούν υπό εποπτεία και παρακολούθηση.

Εντυπωσιακή δήλωση, ίσως κυνική. Όμως δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν.Είναι – βλέπετε- απολύτως συμβατή με «το όλο» πνεύμα της κυβέρνησης. Όπως το έχει διακηρύξει εδώ και πολύ καιρό ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ήδη από το 2016. Όταν «φρέσκος» πρόεδρος της Ν.Δ είχε προκαλέσει σαν αρχηγός της αντιπολίτευσης συζήτηση στην Βουλή για την ασφάλεια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προτείνει – μεταξύ άλλων – την συνεργασία των υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας ακόμη και με την …τοπική αυτοδιοίκηση. Περιγράφοντας ένα κράτος που θα παρακολουθεί όλους τους πολίτες του. Μια αντίληψη που έγινε …τροπολογία και ψηφίστηκε στην Βουλή τον Αύγουστο του 2019. Δίνοντας στην ΕΥΠ την δυνατότητα να έχει «συνδέσμους» σε κάθε δημόσια υπηρεσία.

Με την επίκληση του «ομαλού κοινωνικού βίου» η κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2020 ψήφισε το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Το νομοθέτημα που οδήγησε το Φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς στην απαγόρευση των διαδηλώσεων τιμής στην μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Με μία απλή διαταγή αστυνομικού διευθυντή και πρόσχημα την πανδημία.

Την «ομαλότητα» στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μνημόνευσε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και η Νίκη Κεραμέως όταν τον Φεβρουάριο του 2021 έφεραν νομοσχέδιο για να φτιαχτούν αστυνομικά τμήματα στα πανεπιστήμια. Την εφαρμογή του οποίου η κυβέρνηση είχε το «ένστικτο επιβίωσης» να αναστείλει. Κατάλαβε πως μόνον …ομαλότητα δεν θα έφερνε.

Για το «αίσθημα ασφάλειας της κοινωνίας» έχει επεκταθεί ο θεσμός των μυστικών κονδυλίων (άρα και των μυστικών επιχειρήσεων) σε 4 υπουργεία. Εκτός από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τέτοιους κρυφούς λογαριασμούς έχουν πλέον το υπουργείο Μετανάστευσης και το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Μέρες που είναι, καλό είναι να θυμηθούμε πως σχεδόν πάντα τα πλήγματα στην δημοκρατική λειτουργία και τις δημοκρατικές ελευθερίες, έρχονται με το ίδιο «περιτύλιγμα»: Την ασφάλεια και την ηρεμία του πολίτη. Την διατήρηση μιας ομαλής, γαλήνιας, δίχως εξάρσεις, καθημερινότητάς. Την ησυχία μας.

Πως θα μπορούσε να ειναι αλλιώς; Ο «φιλήσυχος νοικοκυραίος» (με μια γερή δόση φόβου στο μυαλό) ήταν, είναι και θα είναι η μεγαλύτερη …ασφάλεια για κάθε εξουσία. Η εγγύηση πως ποτέ δεν θα ελεγχθεί και δεν θα αμφισβητηθεί. Κι έτσι θα παραμείνει εξουσία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα