Εγκλήματα: Οι υπουργοί παρόντες και ανεύθυνοι, η τσίπα απούσα…

Διαβάζεται σε 4'
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μιχάλης Χρυσοχοϊδης
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μιχάλης Χρυσοχοϊδης EUROKINISSI

Η πολιτική ασφάλειας αυτών που την «εγγυώνται» έχει καταρρεύσει. Πέντε υπουργούς Προστασίας του Πολίτη έχει αλλάξει ο κ. Μητσοτάκης: Χρυσοχοϊδης, Θεοδωρικάκος, Μηταράκης, Οικονόμου και (ξανά) Χρυσοχοϊδης. Και η αποτυχία τους είναι παταγώδης.

Στις 30 Αυγούστου 2016, λίγους μήνες μετά την εκλογή του στην αρχηγία της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια περατζάδα στο κέντρο της Αθήνας και έκανε τη στομφώδη δήλωση: «Ως πρωθυπουργός θα αποκαταστήσω το νόμο και την τάξη».

Λίγους μήνες αργότερα, στις 20 Ιανουαρίου 2017, επισκέφθηκε το αρχηγείο των ΜΑΤ και εξέπεμψε πομπωδώς την ίδια διαβεβαίωση: «Με τη ΝΔ ο νόμος και η τάξη θα επιστρέψουν στη χώρα».

Και στις 22 Μαϊου 2019, λίγο πριν από τις εκλογές που τον έκαναν πρωθυπουργό, έλεγε στον ίδιο τόνο: «Ο νόμος και η τάξη θα αποκατασταθούν όχι μόνο στα Εξάρχεια, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα».

Όλα αυτά ήταν προεκλογικά φούμαρα. Και σκέτος λαϊκισμός. Ο οποίος σήμερα γίνεται μπούμερανγκ και εκδικείται.

Η ΝΔ κυβερνά σχεδόν πέντε χρόνια. Αλλά το δόγμα «νόμος και τάξη» έχει καταρρεύσει με τραγικό τρόπο.

Η εγκληματικότητα σαρώνει. Από τον Βορρά μέχρι τον Νότο τα περιστατικά διαδέχονται το ένα το άλλο. Παντός είδους και παντού. Από τα γήπεδα μέχρι την άσφαλτο. Και με θύματα, εκτός από πολίτες και αστυνομικούς. Στις κηδείες των οποίων σπεύδουν οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός.

Τα εγκλήματα συμβαίνουν τώρα και έξω από αστυνομικά τμήματα και σε ζωντανή σύνδεση με την Άμεση Δράση. Με αστυνομικούς που αδιαφορούν, φέρονται σαν βαριεστημένοι υπάλληλοι και ειρωνεύονται τον άνθρωπο που τους ζήτησε βοήθεια. Με το γνωστό τραγικό αποτέλεσμα.

Όποιος πει ότι όλα αυτά συμβαίνουν για πρώτη φορά στη χώρα θα είναι χειρότερος λαϊκιστής από τον κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς του, που υπόσχονταν «νόμο και τάξη» και «ασφάλεια παντού». Όμως, υπάρχει η εξής ειδοποιός διαφορά. Οι σημερινοί κυβερνήτες κατηγορούσαν τους προηγούμενους ότι «ενθάρρυναν την ανομία», είχαν «ελαστικούς νόμους» και γι’ αυτό δεν υπήρχε «νόμος και τάξη». Αυτό είναι το άκρον άωτον του λαϊκισμού. Διότι, αν ήταν έτσι, με το που ήρθαν αυτοί στην εξουσία, η ασφάλεια θα βασίλευε παντού. Και συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Διότι η ασφάλεια δεν διασφαλίζεται με πομπώδη λόγια. Θέλει σχέδιο, δουλειά και πράξεις. Εκεί που πρέπει και όχι εκεί που θέλουν οι ιδεοληψίες και η προπαγάνδα.

Ο Μητσοτάκης, οι υπουργοί του και οι ιμάντες της προπαγάνδας τους στα μέσα ενημέρωσης μάς έλεγαν ότι ο νόμος και η τάξη απειλούνταν από τα… τρικάκια και τα συνθήματα του Ρουβίκωνα. Αστειότητες.

Μας παρουσίαζαν τα πανεπιστήμια σαν άντρα κακοποιών, που θα τα διέλυαν με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία( να ζήσουμε να τη θυμόμαστε). Χοντρό ψεύδος και ασύστολη προπαγάνδα.

Την ίδια ώρα η κοινή εγκληματικότητα, βαριά και μικρή, καλπάζει. Όχι τώρα, από χρόνια. Υπάρχουν γειτονιές στη Δυτική Αττική που οι κάτοικοι δεν κυκλοφορούν μετά τη δύση του ήλιου. Τα αστυνομικά τμήματα έχουν ημιδιαλυθεί. Μόνιμη η δικαιολογία: δεν έχουμε προσωπικό. Πώς γίνεται, διάβολε, να συμβαίνει αυτό, όταν η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα της Ευρώπης(μετά την Κύπρο) με τους περισσότερους αστυνομικούς ανά 100 χιλιάδες κατοίκους;

Γίνεται. Διότι η πολιτική ασφάλειας αυτών που την «εγγυώνται» έχει καταρρεύσει. Πέντε υπουργούς Προστασίας του Πολίτη έχει αλλάξει ο κ. Μητσοτάκης: Χρυσοχοϊδης, Θεοδωρικάκος, Μηταράκης, Οικονόμου και (ξανά) Χρυσοχοϊδης. Και η αποτυχία τους είναι παταγώδης.

Όλοι αυτοί είναι παρόντες και ασφαλέστατοι. Και δεν έχουν καμιά ευθύνη. Όλοι στις θέσεις τους, νυν και πρώην υπουργοί και βουλευτές. Όπως και ο Καραμανλής των Τεμπών, πού «ανέλαβε την ευθύνη για ενάμιση μήνα». Οι 57 χάθηκαν στα συντρίμμια των βαγονιών, η γυναίκα έξω από το αστυνομικό τμήμα.

Ουδείς από όσους πήραν ή δεν πήραν αποφάσεις είχε την ευθιξία να πει «φταίω κι εγώ, πάω στο σπίτι μου». Η λέξη «παραίτηση» δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό τους. Το ίδιο και η λέξη τσίπα…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα