Μήπως και για τις παρακολουθήσεις φταίει η… κλιματική κρίση;

Μήπως και για τις παρακολουθήσεις φταίει η… κλιματική κρίση;
Παρακολουθούν τηλέφωνα οι πάντες είπε ο Μπάμπης Παπαδημητρίου. Εκτός από την ΕΥΠ.... Eurokinissi

Την τακτική του «αυτά συμβαίνουν» φαίνεται πως έχει διαλέξει το Μέγαρο Μαξίμου μετά τις καταγγελίες του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Ντάξει μωρέ, αυτά συμβαίνουν». Μετά από πολύωρες συσκέψεις στην κυβέρνηση φαίνεται πως τελικά κατέληξαν σε αυτή την …ευφυή «γραμμή». Έτσι θα αντιμετωπίσουν τις αντιδράσεις που – πολύ λογικά- προκαλεί η απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου φαίνεται να είναι ο «λαγός» αυτής της προσπάθειας. Μια και στην Νέα Δημοκρατία μάλλον εκτιμούν περισσότερο τις επικοινωνιακές του υπηρεσίες, από τις οικονομικές γνώσεις που διαθέτει.

Έδωσε άρωμα «X-files» στην υπόθεση με τις δηλώσεις του. Επιχειρώντας να μπουρδουκλώσει τα πράγματα όσο περισσότερο μπορεί. Έμπλεξε Αμερικάνους, Ρώσους, Τούρκους, εταιρίες. Αφήνοντας, για την ώρα, τους εξωγήινους, μάλλον τους φυλάει σε περίπτωση που υπάρξει κλιμάκωση.

Ο βουλευτής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «παρακολουθήσεις γίνονται» όπως βρέχει, ή κάνει ζέστη. Το μόνον που θεωρεί βέβαιο είναι πως δεν τις κάνει η υπηρεσία πληροφοριών μια και όπως είπε «η ΕΥΠ ότι κάνει είναι καταγεγραμμένο».

Αυτός ο τελευταίος ισχυρισμός απέχει βέβαια πολύ από την πραγματικότητα. Μια και η κυβέρνηση φρόντισε με τροπολογία της τελευταίας στιγμής το 2021 να μην ελέγχεται η ΕΥΠ ούτε από την ΑΑΔΕ. Μια ρύθμιση που ψήφισε και το ΠΑΣΟΚ και πλέον δηλώνει πως αναθεωρεί την στάση του.

Όμως θα ήταν άδικο να εστιαστεί η κριτική μόνον στον νυν βουλευτή της Ν.Δ και πρώην παρουσιαστή ειδήσεων του ΣΚΑΙ. Γιατί ακριβώς την ίδια λογική εκφράζουν και τα κεντρικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Απλά το κάνουν με περισσότερο τάκτ και πολύ πιο θεσμικό τρόπο.

Όπως για παράδειγμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου που αρχικά θέλησε να μας πείσει ότι αρκεί η παραπομπή του θέματος σε κάποια πολυετή εισαγγελική έρευνα. Δίχως πολιτική λογοδοσία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας που φάνηκε να πέφτει από τα σύννεφα: «Είναι αδιανόητο να δεχθεί κανείς ότι σε μια δημοκρατική, σύγχρονη κοινωνία καταγράφονται τέτοιες μέθοδοι και παρακολουθήσεις». Κι όμως υπουργέ συνέβη το «αδιανόητο» και συμβαίνει χρόνια.

Στην ίδια κατηγορία και ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας. Ο θεσμικός παράγοντας που έπρεπε άμεσα να ενεργοποιήσει ότι κοινοβουλευτική διαδικασία υπάρχει και δεν υπάρχει εφόσον φτάσαμε στο σημείο να παρακολουθείται πολιτικός αρχηγός. Κι έχει και προηγούμενα με ανάλογες καταγγελίες του ΚΚΕ. Παρόλα αυτά δεν έκανε τίποτε περιμένοντας τηλέφωνο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να μας πείσει ότι «δεν ήξερε, δεν γνώριζε», όπως και για το ότι οι παρακολουθήσεις είναι κάτι σαν φυσικό φαινόμενο. Δεν είναι απίθανο να το αποδώσει στην κλιματική κρίση.

Όμως οι παρακολουθήσεις προσώπων (όπως φαίνεται ακόμη και πολιτικών αρχηγών) είναι μία από τις πλευρές ενός μηχανισμού σκληρής καταστολής που δομείται με συνέπεια. Τμήμα του είναι η στρατιωτικοποιημένη εκπαίδευση της αστυνομίας (προχθές ψηφίστηκε νομοσχέδιο), η παρουσία αστυνομικών στα πανεπιστήμια, οι απαγορεύσεις δημοσιοποίησης απόψεων στον τύπο με πρόσχημα την πανδημία, οι απαγορεύσεις συγκεντρώσεων με επαναφορά του χουντικού νόμου για τις συναθροίσεις, οι διώξεις δημοσιογράφων και πολλά άλλα.

Κάπου εδώ ίσως και το ΠΑΣΟΚ οφείλει να ξαναδεί συνολικά την στάση που έχει μέχρι στιγμής τηρήσει. Γιατί αν και μετάνιωσε για την τροπολογία σχετικά με τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, έχει πει «ναι» σε αρκετά από αυτά τα νομοθετήματα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα