Οι τράπεζες είναι “σε καλύτερη θέση” κ. Σταϊκούρα. Οι πολίτες;

Οι τράπεζες είναι “σε καλύτερη θέση” κ. Σταϊκούρα. Οι πολίτες;
Αισιόδοξος για τις Τράπεζες ο Χρ.Σταϊκούρας χθές στην Βουλή, αλλά "κράτησε και πισινή"... Eurokinissi

Η ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών για τις εξελίξεις με την Credit Suisse είχε κάποια μικρά κενά.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας προσήλθε χθες στην Βουλή για να μας ανακοινώσει ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας είναι «σε καλύτερη θέση» για να αντιμετωπίσει τις διεθνείς αναταραχές μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και την κατακρήμνιση των μετοχών της ελβετικής Credit Suisse.

Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε, προφανώς, πως αυτό είναι το μεγάλο μας άγχος παρακολουθώντας την διεθνή ειδησεογραφία: Τι θα γίνει με τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, αν έχουν κερδοφορία ή αν οι ισολογισμοί των ιδρυμάτων έχουν επαρκώς εξυγιανθεί.

Με αυτή την αγωνία κοιμόμαστε και ξυπνάμε: Μήπως δεν πάρουν τα ετήσια «μπόνους» τους, τα τραπεζικά στελέχη.

Μάλιστα μπαίνει στον πειρασμό να σκεφθεί κανείς το εξής: Αν τα πράγματα δεν είναι έτσι και το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ευάλωτο, ο Χρήστος Σταϊκούρας θα μας το έλεγε; Προφανώς όχι.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα κατηγορούνταν για διασπορά πανικού και υπονόμευση της ελληνικής οικονομίας. Έτσι λοιπόν ο υπουργός περισσότερο «έπαιξε τον ρόλο του», παρά μας έδωσε κάποια πληροφόρηση.

Άλλωστε «κράτησε και πισινή» αναφέροντας πως «δεν χωράει εφησυχασμός. Οι αβεβαιότητες είναι πολλές». Πράγμα πολύ σοφό εκ μέρους του καθότι στο πρόσφατο παρελθόν έχει πολλάκις πέσει έξω στις δημόσιες εκτιμήσεις του για την άνοδο του πληθωρισμού.

Για να επανέλθουμε όμως: Για την «καλύτερη θέση» των τραπεζών δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ή ανησυχία. Οι μηχανισμοί ανακεφαλαιοποίησης (που διασφαλίζουν ότι οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν την όποια ζημιά) δεν είναι πλέον έκτακτοι αλλά συστηματοποιημένοι και σταθεροί.

Η ρευστότητα κινείται σε υψηλά επίπεδα καθότι είναι γνωστή η διαφορά των επιτοκίων χορηγήσεων/καταθέσεων ενώ τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης πήγαν στους γνωστούς «αποταμιευτές». Επίσης η έλευση των funds έχει «φροντίσει» για την «εξυγίανση» των ιδρυμάτων, λογιστικώς τουλάχιστον.

Όσο για τυχόν νομικές επιπτώσεις, ουδείς λόγος. Είναι γνωστό πως η κυβέρνηση έχει φροντίσει από τότε που εκλέχθηκε να διασφαλίσει τα τραπεζικά στελέχη. Με την ισχύουσα νομοθεσία μήνυση για κακοδιαχείριση μπορούν να κάνουν μόνον …οι ίδιοι στον εαυτό τους.

Το πρόβλημα βέβαια είναι πως τίποτε από τα παραπάνω δεν ισχύει για τους πολίτες: Όπως ξέρουμε «σύστημα ανακεφαλαιοποίησης» για μια οικογένεια που «πτωχεύει» δεν υπάρχει. Την ρευστότητά μάλλον δεν θα την διασφαλίσουν τα 700 + κάτι ευρώ του κατώτερου μισθού που θα ανακοινώσουν σήμερα ο Κ.Μητσοτάκης με τον Κ.Χατζηδάκη. Όσο για τις «νομικές επιπτώσεις» οι 700.000 πλειστηριασμοί που …περιμένουν για να ξεκινήσουν δεν αφήνουν περιθώρια παρανόησης.

Συμπερασματικά τα τραπεζικά ιδρύματα είναι όντως «σε καλύτερη θέση». Οι κάτοικοι όμως αυτής της χώρας σε χειρότερη. Κι επ’ αυτού καμία ενημέρωση δεν έκανε το οικονομικό επιτελείο.

(Παρεμπιπτόντως οφείλουμε να εκφράσουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους «συμπολίτες μας» που έχουν τις, παχυλές οπωσδήποτε, καταθέσεις τους στην ελβετική Credit Suisse. Κατανοούμε την αγωνία τους για τα εκατομμύρια που εμπιστεύθηκαν στην χώρα – τραπεζικό πρότυπο. Όμως ακόμη και στον (χρηματοπιστωτικό) παράδεισο συμβαίνουν ατυχήματα. Κουράγιο…).

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα