Πρόταση δυσπιστίας: 9+1 σημεία απολογισμού

Πρόταση δυσπιστίας: 9+1 σημεία απολογισμού
eurokinissi

O Γιάννης Αλμπάνης κάνει τον απολογισμό της τριήμερης συζήτησης στην Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας και αναδεικνύει τα 9+ βασικά σημεία.

Όπως ήταν αναμενόμενο η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης απορρίφθηκε με 156 κατά, 142 υπέρ και 1 “παρών”. Επιχειρώντας να κάνουμε τον απολογισμό της  τριήμερης συζήτησης στη Βουλή θα μπορούσαμε να αναδείξουμε 9+1 βασικά σημεία. Συγκεκριμένα:

  1. Η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας εκτυλίχθηκε εν μέσω της γενικής αδιαφορίας των πολιτών, κάτι που τείνει να γίνει καθεστώς για όλες τις ανάλογες κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Η ολοένα διευρυνόμενη απόσταση των πολιτών από τη “μεγάλη πολιτική” δεν φαίνεται να προβληματίζει το πολιτικό σύστημα.
  2. Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας που αποτέλεσε και την αφορμή για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, όσοι-ες παρακολούθησαν τη διαδικασία στη Βουλή, δεν έγιναν σοφότεροι-ες. Πολύ περισσότερο, δεν πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς ότι το κακό δεν θα ξανασυμβεί -το αντίθετο μάλιστα.
  3. Σε μια ακόμα κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία αναδείχτηκε πόσο χαμηλό είναι το γενικό πολιτικό επίπεδο των βουλευτών. Είναι πραγματικά θλιβερή η εικόνα των βουλευτών που δεν μπορούν να πουν ούτε μια ατάκα εκτός του γραπτού κειμένου της ομιλίας τους, η οποία πολλές φορές δεν είναι παρά το non paper της τεκμηρίωσης του κόμματός τους.
  4. Για μια ακόμα φορά, είδαμε απαράδεκτες καταστάσεις εντός της Βουλής, με προεξάρχοντα τον καβγά Γεωργιάδη-Πολάκη.
  5. Από τη σκοπιά του πολιτικού παιχνιδιού, η απόφαση του κ. Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας φαίνεται ότι “του βγήκε”. Κράτησε στην επικαιρότητα την αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας. Επιπλέον, έδωσε την αίσθηση ότι ο κ. Τσίπρας μετά από ένα μεγάλο διάστημα αδράνειας, παίρνει πλέον πολιτικές πρωτοβουλίες.
  6. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η πρόταση εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εμφανιστεί πειστική, όσο η αξιωματική αντιπολίτευση δεν στέλνει σαφές μήνυμα στην κοινωνία ότι “έχει κάνει τα μαθήματά της” αναφορικά με τα λάθη της περιόδου της διακυβέρνησής της -με πρώτο και κύριο το Μάτι.
  7. Από την άλλη μεριά, η κυβέρνηση έδωσε και πάλι την αίσθηση ότι κάνει αντιπολίτευση στην αξιωματική αντιπολίτευση. Και μόνο ότι το βασικό επιχείρημα που επανέλαβαν άπαντες οι βουλευτές της ΝΔ, ήταν το Μάτι, δείχνει σε πόσο δύσκολη θέση έχει περιέλθει η κυβέρνηση. Όσα focus group και αν κάνεις για να διαμορφώνεις την επιχειρηματολογία  σου, αν αποτυγχάνεις διαρκώς στο πεδίο που είχες κάνει σημαία, δηλαδή στη διοικητική επάρκεια του επιτελικού κράτους, τότε θα ακούγεσαι πειστικός σε ολοένα και λιγότερους.
  8. Από τη στιγμή που ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι βουλευτής, κάθε συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, φέρνει αντικειμενικά το ΚΙΝΑΛ σε δύσκολη θέση. Από μια άλλη σκοπιά όμως, αυτή η απουσία μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα για τον κ. Ανδρουλάκη αφού κρατιέται έξω από το κάδρο των τοξικών αντιπαραθέσεων και δεν χρειάζεται να αποσαφηνίσει τις γενικόλογες θέσεις που μέχρι στιγμής διατυπώνει.
  9. Κουτσούμπας, Βελόπουλος και Βαρουφάκης είπαν αυτά που τα ακροατήριά τους θέλουν να ακούσουν. Και τα τρία μικρότερα κόμματα έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν ότι θα βγουν ενισχυμένα στις επόμενες εκλογές -τουλάχιστον στις πρώτες. Να σημειωθεί το “παρών” του Κωνσταντίνου Μπογδάνου και η συνολική alt right τοποθέτησή του. Φαίνεται ότι ο ανεξάρτητος βουλευτής έχει πάρει τις αποφάσεις του.

Τέλος, η υπόθεση Φουρθιώτη έριξε τη σκιά της στην τριήμερη συζήτηση. Από όσα έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι τώρα, κορυφαίοι υπουργοί εκτίθενται γιατί εμφανίζονται να συνομιλούν με έναν άνθρωπο με τον οποίο δεν έπρεπε να λένε ούτε καλημέρα. Θα δούμε στη συνέχεια αν η υπόθεση έχει μεγαλύτερο βάθος ή θα ξεφουσκώσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα