Ψέματα πολλών… Ρίχτερ

Ψέματα πολλών… Ρίχτερ

Ο Γιάννης Μιχελάκης, με αφορμή το Ολοκαύτωμα της Κανδάνου γράφει για το καταστροφικό πέρασμα των ναζί από την Ελλάδα και τον ρόλο του Γερμανού ιστορικού Χάιντς Ρίχτερ

Σαν σήμερα πριν από 80 χρόνια οι Γερμανοί Ναζί κατέστρεψαν ολοσχερώς την μαρτυρική Κάνδανο στα Χανιά και σκότωσαν 180 από τους κατοίκους της, ως αντίποινα για την αντίστασή τους στην μάχη της Κρήτης.

Δεν έχουν περάσει ούτε δυο μήνες από την προκλητική προσπάθεια της “Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλεξιπτωτιστών” να οργανώσουν στα Χανιά, τιμητική εκδήλωση για τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές που μετείχαν στην επιχείρηση “Ερμής”, κωδική ονομασία των Ναζί, για την κατάληψη της Κρήτης.

Ευτυχώς οι αντιδράσεις ήταν τόσο έντονες, που η εκδήλωση ακυρώθηκε και δεν ζήσαμε αυτή τη ντροπή.

Όμως ζούμε μια άλλη ντροπή, αυτή ενός γερμανού ιστορικού ο οποίος έχει αναλάβει εργολαβικά να ξαναγράψει την ιστορία, δικαιώνοντας τα εγκλήματα των ναζί κατακτητών. Ο λόγος για τον διαβόητο Χάιντς Ρίχτερ, ο οποίος, από καιρού εις καιρόν, προκαλεί την εθνική μνήμη.

Και ο μεν Ρίχτερ κάνει τη “βρώμικη” δουλεία του… Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς μ’ αυτόν! Και τι εννοώ:

Η προκλητική και περιέργη αντιμετώπισή του από τη χώρα μας ξεκινάει από το 1967 και τη χούντα των Συνταγματαρχών, ο οποίοι του έδωσαν υποτροφία για να κάνει τη πανεπιστημιακή διατριβή του.

Το 2000, επί κυβερνήσεως Σημίτη τιμήθηκε με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα. Τον Νοέμβριο του 2014 το Πανεπιστήμιο Κρήτης του απένειμε τιμητικό διδακτορικό δίπλωμα (ευτυχώς του αφαιρέθηκε το 2016 μετά από έντονες αντιδράσεις). Και όλες αυτές οι διακρίσεις, παρά το γεγονός, ότι το έργο του, δηλαδή η προσπάθεια δικαίωσης των ναζιστικών εγκλημάτων στην Ελλάδα, έχει κατακριθεί όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην Γερμανία.

Τι έχει υποστηρίξει όμως ο κ. Ρίχτερ; Ότι μέχρι τη Μάχη της Κρήτης, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν “σχετικά καθαρός”, δηλαδή και οι αντίπαλοι “σέβονταν το διεθνές δίκαιο του πολέμου” και ήρθε η αντίσταση των Κρητών στη ναζιστική εισβολή να την… αμαυρώσει!!!

Δεν ξέρω πόσα επιχειρήματα απαιτούνται για πειστούμε ότι οι ναζί έκαναν εγκλήματα στην πατρίδα μας… Φαντάζομαι ότι κάποια πράγματά είναι αυταπόδεικτα..!

Επειδή όμως τα “αυταπόδεικτα” στην Ελλάδα, μπορεί να μην είναι “αυταπόδεικτα” και στην Γερμανία, για την ιστορία, αναφέρω σχετικά:

Τρεις Γερμανοί ιστορικοί, ανάμεσά τους ο Χάγκεν Φλάισερ, επιχειρηματολόγησαν κατά των θέσεων του Χάιντς Ρίχτερ, λέγοντας ότι αυτές είναι λανθασμένες, παραπλανητικές, γίνεται επιλεκτική χρήση της βιβλιογραφίας και των πηγών, καθώς και ότι “τεμαχίζει και χρησιμοποιεί για τους ισχυρισμούς του επιχειρήματα των δωσιλόγων και των συνενόχων των ναζί”.

Ο Γερμανός ιστορικός Χάγκεν Φλάισερ στο έργο του “Στέμμα και Σβάστικα” επικρίνει και αυτός τον Ρίχτερ για μια σειρά από ανακρίβειες και παραποιήσεις που έκανε για να ωραιοποιήσει ζητήματα σχετικά με τον ΕΔΕΣ, όπως η συνεργασία του με τους Γερμανούς και τις ευθύνες του Πυρομάγλου για αυτή, καθώς και για να αυξήσει δυσανάλογα το μερίδιο ευθύνης των Άγγλων για την εμφύλιες συγκρούσεις ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ.

Ένας άλλος Γερμανός ιστορικός, ο Ραλφ Κλάιν,  ειδικός σε θέματα Γερμανών εγκληματιών πολέμου και της απόδοσης των γερμανικών αποζημιώσεων στα θύματα της Βέρμαχτ στην Ελλάδα, σε άρθρο του στο περιοδικό “Zeitschrift fur Geschichtswissenschaft” επικεντρώθηκε στους ισχυρισμούς Ρίχτερ για την μάχη της Κρήτης λέγοντας ότι “ο Ρίχτερ εν μέρει βασίζεται σε απροκάλυπτη προπαγάνδα της Βέρμαχτ με τελείως άκριτο τρόπο”.

Τώρα, γιατί ο κ. Ρίχτερ λέει όσα λέει; Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι τον Φεβρουάριο του 2016 σε μία παρουσίασή του, στο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών, ο Ρίχτερ υποστήριξε ότι, όχι μόνο είναι ανυπόστατος ο Ελληνικός ισχυρισμός, ότι το Βερολίνο οφείλει να μας καταβάλει τις πολεμικές αποζημιώσει, αλλά αντιθέτως η Αθήνα οφείλει στη Γερμανία.

Δηλαδή οι Γερμανοί -κατά τον Ρίχτερ πάντα- “εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι”..!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα