Γιατί λέω ΟΧΙ στην Ανεξαρτησία της Σκωτίας!

Γιατί λέω ΟΧΙ στην Ανεξαρτησία της Σκωτίας!

Ο Γιάννης Πιτταράς, γράφει για το κρίσιμο δημοψήφισμα στη Σκωτία και έχει λόγο σοβαρό να είναι υπέρ του "όχι"

Όταν κάθε δευτερόλεπτο που περνάει εξάγονται 40 μπουκάλια του περίφημου Σκωτσέζικου Ουΐσκι και μάλιστα χωρίς δασμούς στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε οι παραγωγοί του γνωστότερου παγκοσμίως ποτού έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για το αποτέλεσμα του αυριανού δημοψηφίσματος.

Όταν η φορολογική και εμπορική νομοθεσία ευνοεί και προστατεύει ως σήμερα τα περίπου 100 ιστορικά distilleries, τότε σίγουρα το περίφημο “νερό της ζωής” σε πολλά από αυτά ίσως σταματήσει να ρέει στην γραμμή παραγωγής.
Και βέβαια οι αριθμοί είναι αμείλικτοι όταν μέχρι σήμερα οι Σκωτσέζοι παραγωγοί ουίσκι εξυπηρετούν πάνω από 200 αγορές παγκοσμίως, την ίδια στιγμή που οι υπέρμαχοι του ΝΑΙ μετά βίας θα καταφέρουν να πλησιάσουν τις 80, με βάση και τις αναμενόμενες διπλωματικές αποστολές της …νέας χώρας!
Αν βέβαια η ξαφνική διχόνοια έχει να κάνει με τον βαθμό περιεκτικότητας σε “κέλτικο αίμα”, αφού οι Σκωτσέζοι είναι λαός κελτικής καταγωγής, αντίθετα με τους Άγγλους που αποτελούν ένα κράμα γερμανικών φυλών με λίγο κέλτικο αίμα, τότε νομίζω ότι με λίγο κριθάρι, με λίγη η σίκαλη, με λίγο ο σίτος και λίγο καλαμπόκι, βασικά συστατικά του εθνικού τους ποτού, μπορούν να βάλουν …νερό στο ουίσκι τους!
Αν πάλι οι πολίτες του βορείου κομματιού της Μεγάλης Βρετανίας αποφασίσουν να χαράξουν αυτόνομη πορεία, τότε τουλάχιστον ας αλλάξουν και τον νόμο που απαγορεύει πριν από τις 12:30 το μεσημέρι να σερβίρεται αλκοόλ στις καφετέριες και τις pubs…
Για όλους αυτούς τους λόγους – τον προφανή έναν – και με αρκετή διάθεση σαρκασμού λέω όχι στο τέλος του …Malt Whisky!

* O Γιάννης Πιτταράς  είναι δημοσιογράφος. Έχει δουλέψει στο “ΚΑΝΑΛΙ 29”, το “ALTER”, το “STAR”, το “NEW CHANNEL”, την “ΒΡΑΔΥΝΗ”, το “ΚΑΡΦΙ” και σήμερα  καλύπτει το πολιτικό ρεπορτάζ για την τηλεόραση του “ALPHA”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα