Δημήτρης Τσοβόλας: Ένα διαμάντι της πολιτικής

Δημήτρης Τσοβόλας: Ένα διαμάντι της πολιτικής
Ο Δημήτρης Τσοβόλας INTIME NEWS

Ικανός πολιτικός, ακέραιος άνθρωπος ο εκλιπών. Μαχητής ακατάβλητος, ιδεοφορών, λαϊκός -με όλη τη σημασία των λέξεων. Αφιερωμένο στη μνήμη του το κείμενο που ακολουθεί.

Τον αποκάλεσαν περιφρονητικά γιό του αγωγιάτη. Και Μήτσο τσ’ Ρινς. Τον κατατρόπωσαν τάχατες οι εστέτ των Αθηνών. Το υψωμένο φρύδι τους δεν ανέχονταν έναν χωριάτη στα χωράφια τους.

Εκείνος είχε τιμή του και καμάρι του την καταγωγή, τον αγωγιάτη πατέρα του, την οικογένειά του. Και παρ΄όλη την ανέχεια αναδείχτηκε σε επιφανή δικηγόρο και σε έναν από τους πιο μαχητικούς, άξιους και έντιμους πολιτικούς. Με διαυγή βίο και προκομμένη οικογένεια.

Σπάνια περίπτωση ο Δημήτρης Τσοβόλας. Υπηρέτησε με πάθος τον πολιτικό του χώρο (ΠΑΣΟΚ). Με αξιοσημείωτη επάρκεια και σθένος ως βουλευτής και υπουργός Οικονομικών. Και δεν φοβήθηκε ούτε υποχώρησε όταν οι βρώμικοι του΄89 τον έστειλαν στο Ειδικό Δικαστήριο.

Αργότερα διαφώνησε, έφυγε, έφτιαξε δικό του κόμμα (ΔΗΚΚΙ) και πήρε μόνος του ένα αξιοπρεπές ποσοστό στις εκλογές του 1999 μπαίνοντας στη Βουλή (4,4%-9 βουλευτές). Στις ευρωεκλογές του 1999 πήρε 6,8% (2 ευρωβουλευτές), σχεδόν χωρίς καμμία στήριξη ή προβολή από τα ΜΜΕ της διαπλοκής.

Όταν άρχισε η φθίση και απέτυχε στις επόμενες εκλογές (2000 και 2004), αντί να σέρνεται, να καταγγέλλει και να εκλιπαρεί, ο Δημήτρης Τσοβόλας δήλωσε ευθαρσώς ότι διαλύει το κόμμα, αποχωρεί από την πολιτική ,σεβόμενος την λαϊκή ετυμηγορία, και επιστρέφει στην δικηγορία.

Θηριώδης κατασκευή

Ακούγεται μέχρι σήμερα. Και θεωρείται η επιτομή του λαϊκισμού και της ασύστολης παροχολογίας που δήθεν γονάτισε τη χώρα. Για εκείνο το “Τσοβόλα, δώστα όλα”, ο λόγος. Που είπε από το προεκλογικό μπαλκόνι, το 1989 στο Περιστέρι, ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Εν εγρηγόρσει οι προπαγανδιστές της βρώμικης εκείνης εποχής, από τη φράση του Αντρέα χωρίς να ψάξουν και να τεκμηριώσουν τις καταγγελίες για τον λαϊκισμό των παροχών. Ανέδειξαν το μπαλκονάτο σύνθημα σε σημείο αναφοράς κατά τα χρόνια που ακολούθησαν και το αναμασούν μέχρι σήμερα. Ακόμη και τινές σοβαροί εξ αυτών.

Υπήρξε τότε αντίλογος από το ΠΑΣΟΚ, αλλά που ν΄ακουστεί; Τα καρακόλια του “εκσυγχρονισμού” και του γραβατοφορεμένου αριστερού λαϊκισμού αγρυπνούσαν. Αυτά που π.χ δεν είδαν ποτέ -ούτε ασχολήθηκαν με- τα 10 δις του περιβόητου “Πακέτου Σημίτη”.

Ο Δημήτρης Τσοβόλας προ(σ)καλούσε ανοιχτά με συνεντεύξεις και δηλώσεις του για συζήτηση με συγκεκριμένα στοιχεία, τουλάχιστον για την επίμαχη προεκλογική περίοδο (α΄εξάμηνο του 1989), κατά το οποίο υποτίθεται ότι είχαν γίνει θηριώδεις παροχές.

Ουδείς ανταποκρίθηκε μέχρι σήμερα… Ας δούμε, όμως, τι έλεγε και επαναλάμβανε ο ίδιος για το σύνθημα και κατά πόσο αυτό απηχούσε την πραγματικότητα:

Τριάντα χρόνια ζητούσα να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση, για αυτό το ψεύτικο σύνθημα που δεν είχε καμία σχέση με την οικονομία…Είχα πει με όποιον συντονιστή θέλει η ΝΔ, με όποιον δημοσιογράφο, σε όποιο κανάλι, εγώ να έρθω με στοιχεία, όχι με κουβέντες. Και ποτέ δεν πήρα απάντηση, ούτε θέλουν ποτέ. Γιατί πρέπει να ξέρετε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχω, όχι μόνο δεν έδωσα μια δραχμή σε όλο το προεκλογικό εξάμηνο του 1989, αλλά αντίθετα συγκράτησα κατά 4 μονάδες τις δαπάνες” (συνέντευξη στο ΟΝΕ, το 2019).

Ναι, σπάνια περίπτωση ο Δημήτρης Τσοβόλας. Ένα διαμάντι της πολιτικής. Κι έτσι θα μείνει στη μνήμη του κόσμου…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα