Η αθλιότητα στον Έβρο και η γλώσσα των σπηλαίων από τους παλικαράδες της γείτονος

Η αθλιότητα στον Έβρο και η γλώσσα των σπηλαίων από τους παλικαράδες της γείτονος
Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Ταγίπ Ερντογάν AP

Τι άλλο θα δούμε και θα ακούσουμε από την Τουρκία εναντίον της χώρας μας; Τι άλλο να περιμένουμε; Η ροή δηλώσεων και γεγονότων οδηγεί στην εξής απάντηση: Τα πάντα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο δεν υπάρχει προηγούμενο συμπεριφοράς σαν κι αυτή που επιδεικνύει η Τουρκία έναντι της χώρας μας. Ούτε καν εμπόλεμες χώρες δεν εκτοξεύουν τέτοιες άθλιες, υποτιμητικές, κυνικές και απειλητικές δηλώσεις. Δεν πρόκειται απλώς για επιθετική ρητορική. Πρόκειται για γλώσσα των σπηλαίων.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι, με πρώτο τον Ερντογάν, μιλούν σαν αιμοβόροι μπράβοι και εκβιαστές του αισχίστου είδους. Και είναι απορίας άξιον το ότι οι καθωσπρέπει σύμμαχοι της Δύσης αρκούνται σε τυποποιημένες δηλώσεις διακριτικής εναντίωσης χωρίς πρακτικό αντίκρισμα, ακόμη κι όταν ακούγονται κρουνηδόν φρικώδεις εκφράσεις από τους παλικαράδες της Τουρκίας.

Αναπόφευκτο το ερώτημα μετά και την πρόσφατη αθλιότητα με τους 92 πρόσφυγες στον Έβρο: Τι άλλο να περιμένουμε από τους πεφυσιωμένους που κυβερνούν την γείτονα; Η απάντηση είναι μία: Τα πάντα. Από επεισόδιο μικρής έντασης μέχρι προβοκάτσιες και αθλιότητες σαν αυτή στον Εβρο, η οποία συνιστά εντεινόμενη πίεση-ένα είδος ιδιότυπου πολέμου- με όπλο το προσφυγικό.

Ο ιστότοπος Nordic Monitor, που διευθύνεται από τον εξόριστο Τούρκο δημοσιογράφο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ και πρόσκειται στο Κίνημα του Γκιουλέν, αποκάλυψε προσφάτως τα εξής:

«Ο Ερντογάν που τους τελευταίους μήνες έχει επανειλημμένα απειλήσει την Ελλάδα με εισβολή, σχεδίασε και ανέπτυξε μια μυστική, ειδικά εκπαιδευμένη μονάδα που συνδέεται με την ΜΙΤ για να οξύνει τις σχέσεις με την Ελλάδα, σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και γείτονα χώρα».

Οι πληροφορίες (του κατά τεκμήριο αξιόπιστου Μποζκούρτ) δεν συνιστούν απαραιτήτως τεκμηριωμένο στοιχείο. Ωστόσο θα ήταν παρακινδυνευμένο να υποτιμηθούν. Τα σήματα της απέναντι πλευράς είναι τόσα πολλά και συχνά που υποχρεώνουν τη χώρα μας να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση. Υποχρέωση που δεν αφορά μονάχα τους κυβερνώντες, αλλά τον πολιτικό κόσμο συνολικά, τα μίντια κλπ.

Στην πρώτη καθοδηγούμενη έφοδο στον Έβρο οι αντιδράσεις στην απόπειρα να παραβιαστούν τα σύνορα υπήρξαν υποδειγματικές, τόσο πρακτικά όσο και ρητορικά από την κυβέρνηση και από όλους τους χώρους(π.χ. δηλώσεις Τσίπρα).

Το ίδιο και τώρα: η απερίγραπτη αθλιότητα με τους 92 γυμνωμένους πρόσφυγες ενεργοποίησε τα ανακλαστικά της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης (δηλώσεις Κατρούγκαλου), ώστε η πρωτοφανής αυτή χυδαία και βάρβαρη συμπεριφορά της Τουρκίας να καταστεί ευρέως προσπελάσιμη.

Ακόμη και οι καλοβαλμένες γραβάτες της Δύσης, πολιτικές και μιντιακές, ενδεχομένως να φρίξουν από το θέαμα. Εξάλλου η υπογραφή της Frontex, αυτή που εκνεύρισε τον Τσαβούσογλου και την χαρακτήρισε συνένοχη, αποκλείει κάθε πιθανότητα να είναι έργο της ελληνικής πλευράς η αθλιότητα αυτή.

Κατά τούτο προκαλεί απορίες και κάποια δόση απογοήτευσης το γεγονός ότι το εξωφρενικό κρούσμα στον Έβρο αντιμετωπίστηκε ως γεγονός ήσσονος σημασίας από ορισμένα μίντια του προοδευτικού χώρου. Οι επιφυλάξεις κατανοητές, αλλά προς τι η αμηχανία και η άκρως περιορισμένη προβολή της είδησης;

Παλιότερα κάποιοι σεσημασμένοι «εκσυγχρονιστές» έλεγαν ότι η Ελλάδα έχει κουράσει(!) την Ευρώπη και την ενοχλεί με τις διαρκείς αναφορές στην Τουρκία και στο Κυπριακό. Ο πολιτικός στραβισμός και ο κούφιος ευρωπαϊσμός τους δεν τους επέτρεπε να δούν τα λυγρά σήματα στον ορίζοντα. Σήμερα σωπαίνουν αιδημόνως…

Και δυο σημειώσεις για το τέλος. Η πρώτη: κάποιους μήνες μετά την πρώτη απόπειρα για εισβολή στον Έβρο, ο φίλτατος Νίκος Φίλης δήλωσε ότι ήταν λάθος η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-δηλαδή οι δηλώσεις Τσίπρα- για το θέμα αυτό.

Δεν ξέρω αν διατηρεί ακόμη την ίδια άποψη. Εκείνο που όλοι συναισθάνονται πλέον είναι ότι η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα δεν άφησε περιθώριο για ολίσθημα ολέθριο και βλαπτικό τόσο για τη χώρα όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σημείωση δεύτερη: Οσοι αντιδρούσαν στην κατασκευή του τείχους στον Εβρο -και ορισμένοι εξ αυτών ξιφουλκούσαν κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας επειδή φωτογραφήθηκε εκεί- σκέφτονται τι θα είχε συμβεί αν δεν υπήρχε το τείχος στα σύνορα, μετά τις απόπειρες της Τουρκίας να παραβιαστούν;

Ναι. Τα σύνορα είναι σε πολλές περιπτώσεις μια σειρά από ασπρισμένα κόκκαλα και χώμα ποτισμένο με αίμα. Όμως η άρση τους ή μια επιπόλαιη αντιμετώπιση του αναπόφευκτου φράγματος είναι αυτοκτονική, ειδικά για χώρες που απειλούνται από επίβουλους γείτονες.

Θα μπορούσε να προστεθεί και τρίτη σημείωση ή μάλλον μια μελαγχολική διαπίστωση για την δύστηνο μοίρα της χώρας μας: βρίσκεται διαρκώς αντιμέτωπη με έναν αλαζόνα, αφηνιασμένο και δυστυχώς ισχυρό γείτονα, γεγονός που την υποχρεώνει να ξοδεύει ενέργεια και υπέρογκα ποσά για εξοπλισμούς.

Προς μεγάλη ικανοποίηση των εμπόρων-Συμμάχων που τρίβουν τα χέρια τους για τα κολοσσιαία και ανανεούμενα κέρδη τους από τις πωλήσεις όπλων στη χώρα μας…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα