Μοιραίο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το ψηφοδέλτιο Επικρατείας;

Μοιραίο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το ψηφοδέλτιο Επικρατείας;
Κυριάκος Μητσοτάκης Aris Oikonomou / SOOC

Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι χαρακτηρίζονται από στελέχη της ΝΔ οι επιλογές του πρωθυπουργού. Διαβλέπουν τον κίνδυνο να μην προσέλθουν ούτε στις δεύτερες εκλογές οι απογοητευμένοι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του κόμματος.

Απογοήτευση, παγωμάρα και οργή προκάλεσε σε ικανό τμήμα της ΝΔ το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Το συγκεκριμένο τμήμα της ευρύτερης «λαϊκής Δεξιάς» βλέπει καιρό τώρα ότι το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επιχειρείται να αποτελέσει ένα υβρίδιο Μητσοτακισμού και στοιχείων του Σημιτισμού, γεγονός που πόρρω απέχει από την εξέλιξή του σε κλασικό κεντροδεξιό κόμμα.

«Το κόμμα διαστέλλεται προς το σημιτικό ΠΑΣΟΚ και συστέλλεται προς την πλευρά της παραδοσιακής βάσης του κόμματος», λένε χαρακτηριστικά. Η στήλη επικαλείται σοβαρές πληροφορίες. Και μιλάει μετά λόγου γνώσεως, αφήνοντας στην άκρη τις δικές της ερμηνευτικές προσεγγίσεις.

Επιφανή στελέχη του εν λόγω τμήματος υπενθυμίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απωθήσει στη γωνία ή έχει παροπλίσει πολλά στελέχη στις οργανώσεις της ΝΔ, με σκοπό να το μεταβάλει σε κόμμα απολύτως ελεγχόμενο από τον ίδιο. Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ήταν το επισφράγισμα της επιχείρισης αυτής.

Τα ίδια στελέχη χαρακτηρίζουν αστεία και προκλητική την επιλογή της κυρίας Αγαπηδάκη ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου και αναμενόμενο το νεοφιλελεύθερο πρόσημο συνολικά.

Θεωρούν ότι πρόκειται για αμυντική κίνηση του κ.Μητσοτάκη εν όψει πιθανής ήττας ή μη αρεστών εξελίξεων στον ίδιο, εν η περιπτώσει προκύψει αδιέξοδο για τον σχηματισμό κυβέρνησης κατά τις δύο (ή τρείς;) εκλογικές αναμετρήσεις.

Όμως παραβλέπει ο πρωθυπουργός-λένε- ότι η πιθανότης ήττας θα δημιουργήσει ένα ωκεάνιο κύμα οργής στη ΝΔ και θα καταστήσει αναπόφευκτη την ανάγκη νέας ηγεσίας.

Τότε, η ασπίδα των βουλευτών που ορκίζονται στον Μητσοτάκη, ακόμη κι αν συγκροτούν ισχυρό μέτωπο, δεν θα είναι αρκετή. Διότι στις περιπτώσεις αυτές «λυγίζουν και τα σίδερα».

Ετσι, όχι μονάχα δεν αποκλείεται, αλλά θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ακόμη και κορυφαίοι υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης, καθώς και πολλοί βουλευτές, ενεργώντας με όρους προσωπικής πολιτικής επιβίωσης, να βρεθούν εκτός της Μητσοτακικής χορείας και να συνταχθούν με το αντίπαλο στρατόπεδο στις διαδικασίες για την ανάδειξη νέου αρχηγού στη ΝΔ.

Εκείνο που παρέβλεψε ο πρωθυπουργός-λένε τα εν λόγω στελέχη- είναι το εξής: Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, το οποίο είχε γεμίσει από τις υποκλοπές και τα Τέμπη.

Τα γεγονότα αυτά είχαν προβληματίσει σοβαρά παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ, ώστε να αμφιρρέπουν αν θα πάνε στην κάλπη της 21ης Μαϊου. Φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις.

Το χειρότερο για τον Μητσοτάκη είναι άλλο μετά το κρούσμα με το «ψηφοδέλτιο Αγαπηδάκη», όπως ειρωνικά χαρακτηρίζεται: Να μην πάνε να ψηφίσουν ούτε στην δεύτερη κάλπη!

Και τούτο κατά παρέκκλιση της ροπής των ψηφοφόρων αυτών να επανέρχονται δια της ψήφου στα κομματικά δώματα για ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ήττας. «Ε, τώρα η πιθανότης να απόσχουν και στον δεύτερο είναι πολύ μεγάλη».

Η στήλη σε πρόσφατο κείμενό της (20.4.23) σημείωνε τα εξής: «Εκείνο όμως που ενδέχεται να αποβεί καθοριστικό για την τελική έκβαση είναι αυτό που δεν ανιχνεύεται στις δημοσκοπήσεις. Αυτό που σιγοβράζει στην ελληνική κοινωνία, ειδικά στη νεολαία, όπερ θετικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, ή τα αμυντικά αντανακλαστικά ψηφοφόρων της ΝΔ που θα απόσχουν στις πρώτες εκλογές, αλλά θα επιστρέψουν στις δεύτερες».

Το σημερινό σκηνικό στα ενδότερα της ΝΔ δείχνει ότι αυτό το ατού του Μητσοτάκη, η έλλογη προσδοκία δηλαδή, ενδεχομένως να εκλείψει. Με αποτέλεσμα ραγδαίες μετεκλογικές εξελίξεις. Και ίσως μοιραίες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα