Μητσοτάκης: Επίθεση φιλίας ή παγίδα εξόντωσης;

Μητσοτάκης: Επίθεση φιλίας ή παγίδα εξόντωσης;
Ο Κυριακός Μητσοτάκης με τη Φώφη Γεννηματά Eurokinissi

Το κλίμα της συνεχώς αυξανόμενης πόλωσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, Τσίπρα και Μητσοτάκη, δυσκολεύει την προσπάθεια των μικρότερων κομμάτων είτε να ξεφύγουν από τα καχεκτικά ποσοστά τους (ΚΙΝΑΛ) είτε να επιβιώσουν (Ποτάμι).

Μέσα στο μεγάλο θόρυβο που προκαλούν οι καθημερινές συγκρούσεις των δύο μονομάχων Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, πέρασε σε δεύτερη μοίρα η «έκκληση» του αρχηγού της ΝΔ προς τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν το δικό του κόμμα, αν θέλουν «να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ» και να έρθει η «προοδευτική αλλαγή»!

Κάνοντας αναφορές στο πρόσφατο παρελθόν( «στην ίδια κυβέρνηση ήμασταν με την κυρία Γεννηματά»), αλλά και διαπιστώσεις για το σήμερα («τα ίδια λέμε, την ίδια ατζέντα έχουμε»), ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να αποδομήσει την τακτική των «ίσων αποστάσεων», που τηρεί εσχάτως η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.

Στο επιτελείο της ΝΔ είχαν επαναπαυθεί στη «στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ», την οποία επιδίωκε τα τελευταία δύο χρόνια το ΚΙΝΑΛ, υιοθετώντας τη «γραμμή Βενιζέλου». Επειδή, όμως, η γραμμή αυτή δεν απέφερε κάποιο κέρδος και εγκυμονούσε τον κίνδυνο απωλειών ψηφοφόρων προς την ΝΔ, το τελευταίο διάστημα η κυρία Γεννηματά και οι συν αυτή έχουν βάλει στο στόχαστρό τους και το κόμμα τη αξιωματικής αντιπολίτευσης, υιοθετώντας τη λογική του «διμέτωπου». Αυτή η λογική (των «ίσων αποστάσεων») είναι που ενόχλησε τον κ. Μητσοτάκη, γι’ αυτό επέκρινε την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ και απευθύνθηκε στους (εναπομείναντες) αντι-ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρους του.

Η στόχευση είναι προφανής. Να αποσπάσει η ΝΔ ένα ποσοστό από αυτήν την κατηγορία των ψηφοφόρων, ποντάροντας (και) τη θεωρία της «χαμένης ψήφου» προς τα μικρά κόμματα( η «έκκληση» του κ. Μητσοτάκη αφορούσε και τους ψηφοφόρους του Ποταμιού). Το ποσοστό αυτό μπορεί να αποβεί καθοριστικό στη διαμόρφωση των εκλογικών συσχετισμών το βράδυ της Κυριακής.

Όμως, αν το ποσοστό αυτό είναι κρίσιμο για τη ΝΔ, για το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι είναι κάτι περισσότερο. Ειδικά για το Ποτάμι μπορεί να αποτελεί ποσοστό επιβίωσης, αφού η μάχη που δίνει για να μπει στην Ευρωβουλή είναι οριακή. Αλλά και για το ΚΙΝΑΛ η όποια απώλεια μπορεί να το βγάλει από τον βασικό στόχο του, που είναι να ξεπεράσει τουλάχιστον το ποσοστό των προηγούμενων(εθνικών) εκλογών, δηλαδή το 6,28%.

Έτσι, η «επίθεση φιλίας» του κ. Μητσοτάκη προς τους «πράσινους» ψηφοφόρους προκάλεσε στην αρχή αμηχανία και μετά οργίλες αντιδράσεις στην Χαριλάου Τρικούπη, διότι την θεωρούν σαν μια παγίδα που μπορεί, αν πιάσει, να χαλάσει την προσδοκία της ηγεσίας του να είναι «η θετική έκπληξη των εκλογών».

Το κλίμα της συνεχώς αυξανόμενης πόλωσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, Τσίπρα και Μητσοτάκη, δυσκολεύει την προσπάθεια των μικρότερων κομμάτων είτε να ξεφύγουν από τα καχεκτικά ποσοστά τους (ΚΙΝΑΛ) είτε να επιβιώσουν (Ποτάμι). Εξ ου και οι αντιδράσεις τους στην «έκκληση»-παγίδα του κ. Μητσοτάκη. «Να μην τρέφει καμιά αυταπάτη ο κ. Μητσοτάκης ότι έχουμε οποιαδήποτε ιδεολογική και πολιτική συγγένεια με την ΝΔ», απάντησε ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ.

Ο κίνδυνος είναι ορατός. Και, όπως λέει μια θυμόσοφη ρήση, (ο κίνδυνος) «έρχεται πιο γρήγορα όταν τον μειώνεις». Αυτό έκαναν μέχρι πρότινος, βλέποντας κίνδυνο μόνο από τα αριστερά. Τώρα(βλέπουν ότι) απειλούνται και από τα δεξιά. Και η απόκρουση δύο κινδύνων μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα