Ο Μητσοτάκης έκανε μισό βήμα πίσω, τώρα όλοι να προσέξουν…

Ο Μητσοτάκης έκανε μισό βήμα πίσω, τώρα όλοι να προσέξουν…
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Πολυτεχνείο είναι η κορυφαία στιγμή  στην Ελλάδα των τελευταίων 50 χρόνων. Το μήνυμά του δεν μπορεί να το ακυρώσει κανένας αυταρχικός τσαμπουκάς. Γράφει ο Γιώργος Καρελιάς.

Ευτυχώς που ένας δεξιός πολιτικός, ο Γεώργιος Ράλλης, είχε καταργήσει το 1976 την καθαρεύουσα. Αλλιώς σήμερα, 44 χρόνια μετά, ένας Αρχηγός της Αστυνομίας θα μπορούσε να είχε γράψει ότι απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις άνω των τεσσάρων ατόμων «καθ’ άπασαν την επικράτειαν», θυμίζοντας αλήστου μνήμης εποχές. Και τότε θα γελούσε και το παρδαλό κατσίκι.

Θα γελούσε με τον γελοίο τσαμπουκά που επιχειρεί να επιβάλει ένας άλλος πολιτικός, τέως σοσιαλιστής και νυν αδέξιος δεξιός, αντιγράφοντας πρακτικές αυταρχικών κυβερνήσεων άλλων εποχών. Ευτυχώς, την τελευταία στιγμή ο πρωθυπουργός συνειδητοποίησε πού οδηγεί η πολιτική του τσαμπουκά και οι απειλές για συλλήψεις βουλευτών και έκανε μισό βήμα πίσω. Έστω κι αν η πρόταση του (να πάνε οι πολιτικοί αρχηγοί, υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Πολυτεχνείο) θα… παραβίαζε την αστυνομική απαγόρευση!

Ας μην σταθούμε στα τυπικά. Προφανώς, οι πολιτικοί αρχηγοί δεν θα αποδεχθούν την πρωθυπουργική πρόταση. Για ευνόητους λόγους. Θα έρχονταν οι ίδιοι σε δύσκολη θέση, αν ο κ. Μητσοτάκης την είχε διατυπώσει εγκαίρως, κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή. Τότε έπρεπε να χρησιμοποιήσει συναινετικό λόγο και να ζητήσει- όχι να επιβάλει- μια συμβολική εκδήλωση τιμής. Δυστυχώς, τότε προτίμησε επιθετικό λόγο. Τον είχε πείσει ο τσαμπουκαλίδικος οίστρος του κ. Χρυσοχοίδη; Το έκανε για να ικανοποιήσει το κομμάτι εκείνο των ψηφοφόρων του κόμματός του που γοητεύονται από το δόγμα «νόμος και τάξη» και συμπεριφορές τύπου(σύγχρονου νωματάρχη) Μπογδάνου;

Ο κ. Μητσοτάκης κατάλαβε, έστω την τελευταία στιγμή, ότι η επιλογή αυτή ήταν αδιέξοδη. Και αχρείαστη, αφού κανένα πολιτικό κόμμα δεν είχε εκδηλώσει πρόθεση να καταστρατηγήσει τους υγειονομικούς κανόνες. Το αντίθετο. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε καταστήσει εξαρχής σαφές ότι δεν επρόκειτο να συμμετάσχει σε καμιά πορεία. Το ίδιο και το δεύτερο κόμμα, το Κίνημα Αλλαγής. Το ΚΚΕ, που αντέδρασε εντονότερα στην απαγόρευση, δεν φημίζεται για ανεύθυνες ενέργειες. Τι φοβήθηκε ο κ. Χρυσοχοίδης; Την…πορεία του Βαρουφάκη και των (τρεις κι ο κούκος) δικών του; Αστεία πράγματα.

Ο πρωθυπουργός ανέκρουσε πρύμναν έστω την τελευταία στιγμή. Οι ανόητες, γεμάτες υπονοούμενα για συλλήψεις βουλευτών, δηλώσεις του κ. Πέτσα έχουν ήδη πάει στον κάλαθο των αχρήστων. Τα κόμματα θα τιμήσουν την επέτειο όπως το καθένα έχει επιλέξει. Τώρα η ευθύνη περνά και σε αυτά. Η εκδήλωση τιμής πρέπει να είναι πολύ προσεκτική, σύντομη, με ελάχιστη συμμετοχή και με όλα τα μέτρα προστασίας. Κλασική πορεία δεν νοείται και δεν πρέπει να γίνει. Κανένα άλλοθι σε ανεύθυνες ενέργειες οποιουδήποτε, δήθεν επαναστάτη ή μπαχαλάκια.

Το Πολυτεχνείο είναι η κορυφαία στιγμή στην Ελλάδα των τελευταίων 50 χρόνων. Το μήνυμά του δεν μπορεί να το ακυρώσει κανένας αυταρχικός τσαμπουκάς. Είναι διαχρονικό μήνυμα αντίστασης απέναντι στην εξουσία. Και όπως έχει γράψει ο Βρετανός συγγραφέας Νόρμαν Ντάγκλας, «η δυσπιστία απέναντι στην εξουσία θα έπρεπε να είναι το πρώτο πολιτικό δικαίωμα».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα