Τρία συμπεράσματα κι ένα “επιτέλους”…

Τρία συμπεράσματα κι ένα “επιτέλους”…
Στιγμιότυπο από εκλογική διαδικασία Eurokinissi

H μεγάλη αλλά όχι "στρατηγική" νίκη της ΝΔ, η μοίρα των κομμάτων που εφάρμοσαν μνημόνιο, τα περασμένα μεγαλεία του ΠΑΣΟΚ και η συντριβή της χρυσαυγίτικης συμμορίας

Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι τόσο καθαρό, που δεν αφήνει ούτε λίγες αμφιβολίες. Και τα συμπεράσματα είναι εύκολα. Εχουμε και λέμε.

Συμπέρασμα πρώτο: Η ΝΔ πέτυχε μια μεγάλη νίκη, αλλά κανέναν θρίαμβο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να θριάμβευσε μέσα στο κόμμα του(ξεδόντιασε και υπέταξε «καραμανλικούς» και «σαμαρικούς») και να έχει αυτοδυναμία, αλλά απέχει πολύ από τη «στρατηγική νίκη». Απλούστατα διότι δεν υπέστη «στρατηγική ήττα» ο αντίπαλός του. Ο νέος πρωθυπουργός θα κληθεί τώρα να φτιάξει τη «φωτεινή Ελλάδα» που υποσχέθηκε. Χωρίς κανένα εμπόδιο, σαν κι αυτά που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς καμιά υπονόμευση, όπως είχε ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και η κυβέρνησή του δεν θα έχει κανένα άλλοθι. Και από αύριο θα κρίνεται κάθε μέρα η ετοιμότητά της, η αποφασιστικότητά της, η ικανότητά της «να αλλάξει σελίδα» στη χώρα. Και θα δούμε σύντομα αν αυτή η σελίδα θα είναι λευκή, μαύρη ή γκρίζα. Η εποχή των μεγάλων και εύκολων λόγων τελείωσε, ο «καταστροφέας» ΣΥΡΙΖΑ πάει στην αντιπολίτευση, η νέα κυβέρνηση δεν θα μπορεί να βρει εύκολα δικαιολογίες.

Συμπέρασμα δεύτερο: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέφυγε από τη μοίρα των κομμάτων που εφάρμοσαν Μνημόνιο. Η ήττα του ήταν αναμενόμενη. Ωστόσο, έτσι όπως εξελίχθηκαν οι δυο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, ήταν σαν ο Αλέξης Τσίπρας να έπεσε από την Ακρόπολη χωρίς να σπάσει ούτε πόδι ούτε χέρι. Σηκώθηκε και περπάτησε με ελαφρές αμυχές. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγαλύτερο που έχει πάρει δεύτερο κόμμα στη μνημονιακή περίοδο. Η ΝΔ, κόμμα 45 ετών με βαθιές ρίζες, στις δύο ήττες του 2015 δεν ξεπέρασε το 28%. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι πρότινος κόμμα διαμαρτυρίας, ξεπέρασε άνετα το 30% στην ήττα του. Κι αν οι δεξιοί ψηφοφόροι συγχωρούν εύκολα, οι ψηφοφόροι της άλλης πλευράς τιμωρούν σκληρά. Απόδειξη η καταβαράθρωση του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ, που αγκομαχά να φτάσει το 8%. Οι ψηφοφόροι της άλλης πλευράς στήριξαν, πέραν κάθε προσδοκίας, τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, παραμερίζοντας ορισμένα φρικτά λάθη που ο ίδιος έκανε. Ιδιαίτερα οι άνθρωποι του μόχθου και των χαμηλών εισοδημάτων στις λαϊκές γειτονιές του Λεκανοπεδίου τού έδωσαν την πρωτιά, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια των κυβερνήσεών του να προστατεύσει περισσότερο τους ευάλωτους. Ο ΣΥΡΙΖΑ παγιώνεται πλέον, αδιαμφισβήτητα, ως το μεγάλο κόμμα στον πέραν της παραδοσιακής Δεξιάς χώρο και είναι θέμα χρόνου να ξαναγίνει πρώτο κόμμα στη χώρα. Υπό τον απαράβατο όρο ότι ο Τσίπρας εννοεί αυτό που είπε: ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από περίκλειστο κόμμα πρέπει να γίνει παράταξη.

Συμπέρασμα τρίτο: Για έβδομη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση από το 2012 το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρνει να ξεφύγει από τα πλαίσια του μικρού κόμματος. Στη χειρότερη, πολιτικά και εκλογικά, στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί ούτε κατ’ ελάχιστον να αμφισβητήσει τον μεταξύ τους συσχετισμό δυνάμεων. Και τώρα θα βρεθεί μπροστά σε πολλά διλήμματα ως προς την τακτική του.

Και ένα «επιτέλους»: Για τη συντριβή της χρυσαυγίτικης συμμορίας. Οσοι την έστελναν μέχρι τώρα στη Βουλή πρέπει να ντρέπονται εσαεί. Οσοι την εγκατέλειψαν ξέπλυναν κάπως αυτήν τη ντροπή.

Οι χτεσινές εκλογές ανήκουν ήδη στην Ιστορία. Τα πανηγύρια θα κρατήσουν λίγο. Οι νικητές ας έχουν υπόψη τους αυτό που έχει πει ο Ναπολέων Βοναπάρτης: «Η νίκη από μόνη της δεν σημαίνει τίποτα. Πρέπει να μπορείς να αξιοποιήσεις την επιτυχία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα