Η κατάντια της κεντροαριστεράς: Ο Μητσοτάκης απειλείται μόνο από την ακροδεξιά…

Διαβάζεται σε 3'
Η κατάντια της κεντροαριστεράς: Ο Μητσοτάκης απειλείται μόνο από την ακροδεξιά…
Κυριάκος Μητσοτάκης SOOC Menelaos Myrillas

Η χώρα ταλανίζεται από προβλήματα πολύ μεγαλύτερης βαρύτητας από το γάμο των ομοφύλων. Η ακρίβεια καλπάζει και κάνει μέρα με τη μέρα δυσκολότερη τη ζωή των πολιτών. Και όμως η αντιπολίτευση δεν έχει καταφέρει να αναδείξει αυτά τα καίρια προβλήματα.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην πολιτική ζωή της χώρας είναι πρωτοφανές στο μισό αιώνα της Μεταπολίτευσης. Μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει ουσιαστικά κανέναν αντίπαλο.

Το μεγαλύτερο αντιπολιτευτικό κόμμα που έβγαλαν οι κάλπες, ο ΣΥΡΙΖΑ, έπεσε από το 32% του 2019 στο 18 % και αποδυναμώθηκε πολύ. Μάλιστα, μετά την αλλαγή αρχηγού, βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Το ΠΑΣΟΚ είχε μεν αύξηση του ποσοστού του, αλλά αυτό είναι τόσο χαμηλό(12%) που δεν μπορεί να το κατατάξει στους υπολογίσιμους αντιπάλους της ΝΔ.

Όμως, αυτό δεν είναι το χειρότερο που συμβαίνει. Για πρώτη φορά το κόμμα που κυβερνά δεν έχει αντίπαλο από τον απέναντι πολιτικοϊδεολογικό πόλο, αλλά μέσα από τον(ευρύτερο) δικό της. Η ΝΔ δεν απειλείται από τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ, αλλά από την ενδεχόμενη αντίδραση ψηφοφόρων στα δεξιά της, δηλαδή από την ακροδεξιά.

Ο κ. Μητσοτάκης επαίρεται ότι έχει καταστήσει τη ΝΔ κεντροδεξιό κόμμα. Αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων της δηλώνει «δεξιά». Και αυτή η πλειοψηφία είναι που φέρνει σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό, όπως φαίνεται από την καθυστέρηση στην κατάθεση του σχεδίου νόμου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Η χώρα ταλανίζεται από προβλήματα πολύ μεγαλύτερης βαρύτητας από το γάμο των ομοφύλων. Η ακρίβεια καλπάζει και κάνει μέρα με τη μέρα δυσκολότερη τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών. Το Airbnb έχει εξαφανίσει τα προς ενοικίαση σπίτια, τα ενοίκια έχουν φτάσει σε ύψη-ρεκόρ, με αποτέλεσμα να δεινοπαθούν να βρουν αξιοπρεπή στέγη οι νεότερες ηλικίες(νέα ζευγάρια, φοιτητές).

Και όμως η αντιπολίτευση δεν έχει καταφέρει να αναδείξει αυτά τα καίρια προβλήματα. Ή η πλειονότητα των πολιτών δεν πιστεύει ότι υπάρχει κάποιος άλλος που μπορεί να τα αντιμετωπίσει καλύτερα από τη σημερινή κυβέρνηση.

Έτσι, ο Μητσοτάκης φοβάται περισσότερο τους δεξιούς και ακροδεξιούς ψηφοφόρους της, κατά τα άλλα, «κεντρώας» ΝΔ, οι οποίοι «βγάζουν φλύκταινες» και μόνο στο άκουσμα του γάμου των ομοφύλων.
Αυτό είναι το πολιτικό πρόβλημα της εποχής. Η κεντροαριστερά και η αριστερά δεν έχουν πειστική εναλλακτική πρόταση απέναντι στη ΝΔ κι έτσι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν απειλείται από τα αριστερά της. Την απειλεί μόνο ακροδεξιά κι έτσι η διακυβέρνηση είναι υπόθεση αποκλειστικά της συντηρητικής παράταξης.

Αυτό είναι στίγμα για τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, στον οποίο δεν υπάρχει πια κόμμα-παράταξη. Υπάρχουν μικρομεσαία κόμματα και άλλα κομματίδια, που τσακώνονται για μια όλο και μικρότερη εκλογική πίτα.

Έτσι, είναι πολύ πιθανό στις προσεχείς ευρωεκλογές η ΝΔ να υποστεί φθορά από την άσκηση της εξουσίας και να έχει σημαντική μείωση του ποσοστού της. Όμως, οι απώλειες αυτές μπορεί να μην της επιφέρουν σημαντικό πλήγμα, επειδή δεν θα υπάρχει ένα ισχυρό κόμμα, το οποίο θα είναι σε θέση να απειλήσει την κυριαρχία της.

Αν άλλη πλευρά δεν καταφέρει να λύσει αυτό το πρόβλημα, τότε θα συμβεί το εξής: το ΠΑΣΟΚ θα έχει ως βασική επιδίωξη να βγει δεύτερο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη να εξαφανίσει τα στελέχη του που αποχώρησαν και όλοι μαζί θα δουλεύουν για τη ΝΔ του Μητσοτάκη, που θα απολαμβάνει την άνετη και μακροχρόνια άσκηση της εξουσίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα