Ποιος έφερε τη Χρυσή Αυγή στα Δικαστήρια;

default image

Διαβάστε ένα άρθρο (συμμετοχή στις "Γνώμες" του NEWS 247) για την ανεξαρτησία των τριών εξουσιών και το ενδεχόμενο η έλλειψη εργαλείων για την απρόσκοπτη λειτουργία των δικαστών, να οδηγεί σε τυχόν βιαστικές αποφάσεις

Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί «η ΝΔ έφερε τη Χρυσή  Αυγή στα δικαστήρια»; Τρέχων τσιτάτο στα κανάλια αυτές τις μέρες, για τους φιλοκυβερνητικούς κύκλους  εννοείται, για τους κύκλους όμως που δε συνειδητοποιούν ότι πίσω από το εν λόγω τσιτάτο κρύβεται η περιφρόνηση για τη δημοκρατία μας και τον διαχωρισμό των εξουσιών.

Γνωρίζω, με τα όλα γράμματα που κατέχω, ότι στη χώρα μας  η Νομοθετική, η Εκτελεστική και η Δικαστική Εξουσία είναι ανεξάρτητες η μια της άλλης. Γκέγκε, συμπολίτες μου; Ήρθε όμως η ώρα της επανάστασης και στις συντεχνιακές νοοτροπίες που μας ρίχνουν τόσο χαμηλά, ώστε η Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών-Εισαγγελέων να βγαίνει μεν στην TV για να υπερασπιστεί το ανεξάρτητο της Δικαιοσύνης, να αναλώνει δε το μέγιστο του χρόνου της διαμαρτυρόμενη για το γεγονός ότι οι Δικαστικοί πληρώνουν από την τσέπη τους προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους. Με μια διάθεση τόσο απολογητική μάλιστα, που να σε αφήνει να αναρωτηθείς αν η Πρόεδρος εννοεί ότι η έλλειψη εργαλείων που θα επέτρεπαν την απρόσκοπτη εκτέλεση των καθηκόντων των δικαστών είναι η αιτία για τυχόν βιαστικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης (όρα μη προφυλάκιση Κασιδιάρη και λοιπών). Κατά τα άλλα, τιμώ αβίαστα την επιστήμονα κυρία Βασιλική Θάνου, πόσο μάλλον που μια γυναίκα, ευειδής ας σημειωθεί, κατέχει θέση παραδοσιακά αντρική.

Δεν ξέρω τι λέει το ωρολόγιο πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για  μαθήματα Δημοκρατίας στο Δημοτικό σχολείο. Μάλλον όμως η νέα  ΕΡΤ (σιδηροκέφαλο επί τη ευκαιρία το νέο ΔΣ της) θα πρέπει να σκύψει με ενδιαφέρον πάνω από εκπομπές που με τον ένα ή άλλο (ελκυστικό) τρόπο προάγουν την αγωγή του πολίτη. «Πρώτα ο πολίτης» πρεσβεύουν οι πολιτικοί—συνήθως οι υποψήφιοι τοπικοί άρχοντες— να το δούμε όμως και στην πράξη. Γιατί αν ο πολίτης εξακολουθεί να βλέπει στην καθημερινή ζωή του ότι αυτό που ισχύει είναι «πρώτα ο πολιτικός, πρώτα ο συνδικαλιστής που-θα-γίνει-σύντομα-πολιτικός», τότε δε βλέπω την ποθητή ανάκαμψη να μας επισκέπτεται τόσο γρήγορα. 

* Η Ίρις Ζαχμανίδη έχει θητεία σε Σινεμά, Τηλεόραση, Πολιτισμό. Είναι σκηνοθέτης Ντοκιμαντέρ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα