Ζήτω η Αυτοδιαχείριση

Ζήτω η Αυτοδιαχείριση
Eurokinissi

Διαβάστε ένα άρθρο (συμμετοχή στις "Γνώμες" του NEWS 247) για την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ

Σοκ, ηλεκτροσόκ: ανοίγεις δέκτη για τις απογευματινές  ειδήσεις, με όρεξη για καφέ και  σχόλια, για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων ειδικότερα, και σου λένε ότι τηλεόραση των πολιτών-τέλος!

Το «τηλεόραση των πολιτών», το εννοώ.

Η ΕΡΤ απόψε αναβαθμίστηκε. Και υπογράμμισε γιατί πρέπει να υπάρχει.

Έδειξε ότι μπορεί να είναι ψηλά στη συνείδηση των πολιτών  για την σφαιρικότητα στις απόψεις, ακόμη και όταν λειτουργεί υπό το κράτος φόρτισης, όπως σήμερα το απόγευμα, μετά την (όχι και τόσο αναπάντεχη είν’ η αλήθεια) ανακοίνωση της διακοπής της λειτουργίας της. Το λέω αυτό ειδικά για τα συνήθως σε δεύτερο πλάνο δημοσιογραφικά πρόσωπα που πήραν την κατάσταση της ενημέρωσης στα χέρια (μετά προφανώς από απόφαση επιτροπών εργαζομένων) για να δηλώσουν παρόντες, ενεργοί, και αυτοδιαχειριζόμενοι. Μίλησαν ίσως για πρώτη φορά τόσο ελεύθερα κι αυθόρμητα στο φακό, έσπασαν την εικόνα του «διεκπεραιωτή» δελτίου και έκριναν, σχολίασαν, συγκίνησαν. Με ποιότητα. Yes, λοιπόν, they can.

Τώρα, τι θρίλερ θα παιχτεί στη συνέχεια της αποψινής νύχτας, πρέπει να είναι κανείς «στο μυαλό του Τζων Μάλκοβιτς» για να έχει εικόνα. Θα πέσουν οι πομποί στην ΕΡΤ ή δεν θα πέσουν? Θα μείνουν 2600 εργαζόμενοι ξάφνου στο δρόμο? Θα στηρίξουν έστω και έμμεσα την θεωρούμενη επιλογή Σαμαρά οι κυβερνητικοί εταίροι? (Ο Μαργαρίτης της ΔΗΜΑΡ μίλησε για προτεραιότητα στην μη-διάλυση της κυβέρνησης…) Θα πάμε τέλος πάντων σε εκλογές ή δεν θα πάμε (και χωρίς δημόσια τηλεόραση μάλιστα!)…Και το κυριότερο: θα φέρει βόλτα η σημερινή κυβέρνηση τους παίκτες της γεωπολιτικής—και ενεργειακής—σκακιέρας που της κόβουν το ψωμί με τα περί δεσπόζουσας θέσης της Gazprom αν αποκτούσε και τη ΔΕΠΑ?

Ήταν μια στιγμή επαναστατικότητας η αποψινή, από τον καναπέ για τους περισσότερους βέβαια, μεταξύ αυτών και γω…με χαρακτηριστικά όμως πραγματικά πατριωτικά: τη δημόσια τηλεόραση τη θέλουμε για την παιδεία μας, τον πολιτισμό μας, τη δημοκρατία μας.

Που θα πάει, κάποτε θα τη στρώσουμε κι αυτή, όπως θα στρώσουμε και την Ελλάδα μας. Εμείς οι ίδιοι. Αυτοδιαχειριζόμενοι. Αφού θα έχουμε πάθει και μάθει.

Αυτά λοιπόν, ώρα 10.30, ένα λίγο ψυχρό καλοκαιρινό βράδυ…Πολύς κόσμος μαζεμένος έξω από τις ανά την Ελλάδα ΕΡΤ…Πολύς.

* Η Ίρις Ζαχμανίδη έχει θητεία σε Σινεμά, Τηλεόραση, Πολιτισμό. Είναι σκηνοθέτης Ντοκιμαντέρ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα