Μην ξεχνάτε το προσφυγικό

Refugees and migrants  at the port of Piraeus, on April 20, 2016 /  M      ,  20 , 2016
Refugees and migrants at the port of Piraeus, on April 20, 2016 / M , 20 , 2016 NIKOS LIBERTAS / SOOC

Με τη διαπραγμάτευση στο πιο κρίσιμο ίσως σημείο της, έχει περάσει σε δεύτερη ειδησεογραφική μοίρα ένα πρόβλημα που στην πραγματικότητα δε λύθηκε ποτέ

Η προκαταρκτική έκθεση του ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ για το προσφυγικό Φρανσουά Κρεπό ήρθε σαν μία ακόμη γροθιά στο στομάχι να μας θυμίσει ότι το ζήτημα αυτό δε λύθηκε ποτέ και η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας ήταν εξ αρχής στον αέρα.

Οι ροές πράγματι έχουν σχεδόν μηδενιστεί- όμως αυτό είναι μόνο προσωρινό και ουδείς μπορεί να εγγυηθεί πως εάν η γειτονική χώρα δε λάβει αυτό που επιθυμεί όσον αφορά στη βίζα δε θα ξαναξεκινήσουν οι καραβιές των δυστυχισμένων. Οι οποίοι δεν “εξαφανίστηκαν” έτσι απλά.

Βρίσκονται σε κέντρα κράτησης σε ευρωπαϊκό και μη έδαφος και οι μαρτυρίες για την τύχη τους στην καθόλου γνωστή για το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα Τουρκία είναι ανατριχιαστικές.

Ούτε το προσφυγικό λύθηκε έτσι απλά. Ακόμη χειρότερα, η Ευρώπη με την κοντόφθαλμη στάση της έχει τώρα να αντιμετωπίσει και τις τουρκικές διεκδικήσεις και το άλυτο πρόβλημα των προσφύγων.

Με τη διαπραγμάτευση να κυριαρχεί όπως είναι αναμενόμενο στην επικαιρότητα, η προσφυγική κρίση πέρασε σε δεύτερη ειδησεογραφική μοίρα. Όμως τη Δευτέρα (όταν θα συνεδριάζει το Euroworking Group) και την Τρίτη (όταν θα διεξαχθεί το Eurogroup), ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται μαζί με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Και εκεί θα πρέπει να δοθεί μία ακόμη μάχη για την εφαρμογή μίας συμφωνίας, που εξαρχής ήταν καταδικασμένη, αλλά που πρέπει να τηρηθεί ώστε η Ευρώπη να μην εξευτελιστεί ακόμη περισσότερο. Να μην ξεχνάμε ότι και οι εταίροι μας έχουν δεσμευθεί για την μετεγκατάσταση προσφύγων.

Άλλωστε μία Ευρώπη που δεν τηρεί τις συμφωνίες της, συμφέρει λιγότερο από όλους εμάς, καθώς η τύχη μας κρέμεται ακριβώς έστω από το σεβασμό και των ισχυρών στις συμφωνίες που επιβάλλονται στους αδύναμους.

*H Βίκυ Σαμαρά, είναι αρχισυντάκτρια του Πολιτικού Τμήματος του NEWS 247

SHARE:

24Media Network