Ο θανάσιμα επικίνδυνος κλόουν

Ο θανάσιμα επικίνδυνος κλόουν

H επέλαση του Τραμπ και το άρμα του λαϊκισμού. Ένα πολύ σκοτεινό παράδειγμα

Το κύμα του λαϊκισμού, μπορεί να σε πάει οπουδήποτε. Αρκεί να το ακολουθήσεις την κατάλληλη στιγμή. Όσο πιο απίθανα και παρανοϊκά είναι αυτά που λες, τόσο πιο ισχυρός θα είναι ο αέρας που θα πνέει στα πολιτικά σου πανιά.

Τρανό παράδειγμα, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο πάμπλουτος τρελός της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, ο οποίος σαρώνει στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των ρεπουμπλικανών.

Ο βασιλιάς του λαϊκισμού, έχει πει οτιδήποτε θα μπορούσε να καταστρέψει μια πολιτική καριέρα.

Είναι προσβλητικός απέναντι στις γυναίκες και τους μετανάστες, έχει υποσχεθεί την απέλαση όλων των Μεξικάνων, τους οποίους αποκαλεί βιαστές, έχει ταχθεί υπέρ του βασανιστηρίου του πνιγμού και της δολοφονίας των οικογενειών τρομοκρατών. Μέχρι και ρήσεις του Μουσολίνι υιοθετεί και με ένα “δεν με νοιάζει ποιος το είπε” ξεμπερδεύει.

Ο ίδιος αυτός επικίνδυνος τύπος έχει χαρακτηρίσει την Ελλάδα “χαμένη υπόθεση”. Η αποδοχή του δε από μεγάλο μέρος των Αμερικανών, παρά τις παλαβομάρες που λέει, δεν μπορεί παρά να δημιουργεί συνειρμούς με τα όσα συμβαίνουν και στην Ευρώπη.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι σε εποχές κρίσης, οι άνθρωποι επιστρέφουν στις αξίες που είχαν λησμονήσει. Θεωρούν δηλαδή, ότι όταν φτάσεις στον πάτο, ο μόνος δρόμος είναι να ξανασηκωθείς και να ανέβεις.

Το “υπάρχουν και χειρότερα”, όμως είναι αυτό που τελικά επικρατεί. Ο Ντόναλντ Τραμπ, χαϊδεύει τα πιο ταπεινά ένστικτα. Υιοθετεί θεωρίες συνωμοσίας και ιστορίες για αγρίους και υπόσχεται λύσεις, αναλύοντας την πραγματικότητα με μανιχαϊστικούς όρους. Ορίζει τους “κακούς” και υπόσχεται την εξόντωσή τους.

Το έχουμε δει στην Ευρώπη, με την άνοδο της ακροδεξιάς, το έχουμε δει και στην Ελλάδα με την ενίσχυση της Χρυσής Αυγής.

Η υποβάθμιση του δημόσιου λόγου, οι κραυγές και η παράδοση μεγάλων στρωμάτων της κοινωνίας στη φτώχεια και την εξαθλίωση, οδηγεί τους ψηφοφόρους στην αγκαλιά οποιουδήποτε, υπόσχεται εκδίκηση και εύκολες λύσεις.  Όσο πιο ισχυρή είναι μάλιστα η θέση που διεκδικεί, τόσο πιο επικίνδυνος γίνεται.

*Ο Μάνος Χωριανόπουλος, είναι Διευθυντής Σύνταξης του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα