Ώρα ενότητας με την Κύπρο

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας,  συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο Μέγαρο Μαξίμου. (Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ)
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο Μέγαρο Μαξίμου. (Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ) EUROKINISSI

Καθώς η Άγκυρα μοιάζει να επιχειρεί να αποφύγει μία λύση στη Γενεύη, στο blame game γύρω από ένα ενδεχόμενο ναυάγιο, Αθήνα και Λευκωσία οφείλουν να σταθούν ενωμένες

Όσο πλησιάζει η ώρα της πολυμερούς στη Γενεύη, τόσο πληθαίνουν οι ενδείξεις πως η τουρκική (όχι η τουρκοκυπριακή) πλευρά δεν επιθυμεί λύση στο Κυπριακό. Οι λόγοι είναι πολλοί και αφορούν την εσωτερική πολιτική ατζέντα της τουρκικής κυβέρνησης. Ο Ερντογάν δε μπορεί να ανοίξει ένα θέμα “ευαίσθητο” στο ίδιο του το “πατριωτικό”, ισλαμικό και φανατικό ακροατήριο, το οποίο θα τον άφηνε έκθετο σε κριτική και από τους κεμαλιστές, την ώρα που κινδυνεύει με σοβαρά προβλήματα στα ανατολικά του σύνορα.

Το θέμα είναι πως στο blame game που αναμένεται να παιχθεί γύρω από ένα ενδεχόμενο (οριστικό πια) ναυάγιο, Αθήνα και Λευκωσία οφείλουν να σταθούν ενωμένες, χωρίς να μπει καμία πλευρά στην παγίδα του διχασμού και των αλληλοκατηγοριών την ώρα της προσπάθειας για λύση. Για μία λύση η οποία έτσι κι αλλιώς θα είναι συμβιβαστική, αλλά που δεν μπορεί φυσικά να παραβαίνει ορισμένες βασικές αρχές, που έχουν εδώ και καιρό τεθεί και οι οποίες αφορούν στη βιωσιμότητα μίας συμφωνίας, η οποία πρέπει να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα, αλλά και το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Οι πληροφορίες πως στη Γενεύη οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν σε χαμηλότερο επίπεδο και όχι σε επίπεδο αρχηγών κρατών, αντιμετωπίστηκαν από την Αθήνα με την επισήμανση ότι η ελληνική πλευρά δουλεύει για μία σύνοδο ηγετών και όχι υπουργών Εξωτερικών. Το ραντεβού Τσίπρα- Ερντογάν βρίσκεται εν τω μεταξύ ακόμη “στον αέρα”, γεγονός ενδεχομένως ενδεικτικό της τουρκικής απροθυμίας για συμφωνία, καθώς εάν δεν επιλυθούν πρώτα τα ζητήματα των εγγυήσεων μεταξύ των δύο χωρών που τις αφορούν, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για αδιέξοδο στη Γενεύη. Και τότε θα μιλάμε για μία ακόμη “χαμένη ευκαιρία” για λύση στο Κυπριακό, την οποία επιθυμούν όλοι και κυρίως οι ίδιοι οι Κύπριοι που θα έχουν και τον τελικό λόγο.

*Της Βίκυς Σαμαρά, αρχισυντάκτριας πολιτικού του NEWS247

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυπριακό, Κύπρος
SHARE:

24Media Network