Ου γαρ έρχεται μόνον

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος κατα την είσοδο του στο ξενοδοχείο για την συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016.
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος κατα την είσοδο του στο ξενοδοχείο για την συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) EUROKINISSI

Η γνωστή συνταγή του ΔΝΤ, που δεν μπορεί να διαχωρίζεται από τη σωστή στάση του για το χρέος

Μπορεί ο υπουργός Εργασίας να χαρακτήρισε “διερευνητική” την πρώτη συνάντηση του με τους Θεσμούς για τη δεύτερη αξιολόγηση, ωστόσο είναι φανερό ότι το ΔΝΤ, κατεβαίνει στο παιχνίδι με τη γνωστή συνταγή.

Περαιτέρω απορρύθμιση, απολύσεις, υποκατώτατοι μισθοί και πάει λέγοντας. Το πόσο θα καταφέρει η ελληνική πλευρά να κόψει την όρεξη, στους εκπροσώπους των δανειστών, θα φανεί σε λίγες εβδομάδες.

Καλό είναι πάντως να θυμούνται όλοι τι ακριβώς προτείνει το ΔΝΤ, όταν στο θέμα του χρέους, βλέπουν ένα σύμμαχο απέναντι στον Σόιμπλε.

Πράγματι, το ΔΝΤ, σεβόμενο αυτή τη φορά το καταστατικό του, λέει την αλήθεια. Για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, θα πρέπει το χρέος να είναι βιώσιμο και αυτό δεν γίνεται χωρίς ελάφρυνση.

Η σωστή αυτή θέση του ΔΝΤ, όμως κρύβει και κάτι, που συνήθως όσοι βλέπουν έναν σύμμαχο, ξεχνούν να αναφέρουν.  Σκληρά, δυσβάστακτα μέτρα.

Το Ταμείο, έστω και αν μας βολεύει να το επικαλούμαστε, όταν επιχειρηματολογούμε για το χρέος, δεν πάει ποτέ χωρίς τη γνωστή συνταγή. Όποιος το επικαλείται, θα πρέπει να ξέρει σε τι αναφέρεται συνολικά. Η ευνοϊκή πρόταση του ΔΝΤ για το χρέος, πάει πακέτο με ακόμα πιο σκληρή λιτότητα.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

SHARE:

24Media Network