Το δύσκολο στοίχημα

Το δύσκολο στοίχημα

Τα capital controls οδεύουν προς νέα χαλάρωση και η ελληνική οικονομία έχει για πρώτη φορά από το 2010 την ευκαιρία να ανοιχτεί σε δρόμους που οδηγούν εκτός των Μνημονίων

Η σχεδιαζόμενη περαιτέρω χαλάρωση των capital controls , όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του News 247, είναι ακόμα ένα βήμα προς την οικονομική κανονικότητα , που είναι το μέγα ζητούμενο στην πορεία για την έξοδο από την κρίση.

Η ελληνική οικονομία χτυπήθηκε για αρκετούς μήνες από την καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης – μία εξέλιξη που ήταν το αποτέλεσμα των συνεχώς διευρυνόμενων απαιτήσεων από την πλευρά του ΔΝΤ.

Η τεχνική συμφωνία, που πρόκειται να επικυρωθεί στο Eurogroup , στις 22 Μαΐου , μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο – τόσο για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, όσο και για μία δοκιμαστική επιστροφή στις αγορές, ακόμα και στα τέλη της χρονιάς.

Βεβαίως, ο λογαριασμός της συμφωνίας είναι ιδιαίτερα βαρύς, για εκατομμύρια νοικοκυριά: τόσο η επικείμενη περικοπή του αφορολόγητου, όσο και το αποφασισμένο ΄ψαλίδι’ στις συντάξεις , θα λειτουργήσουν υφεσιακά, από τη στιγμή της εφαρμογής τους.

Τόσο η κυβέρνηση, όσο και η ίδια η κοινωνία, οφείλουν να αξιοποιήσουν τους επόμενους 18 μήνες, που θα περάσουν χωρίς το παραμικρό νέο μέτρο. Η Ελλάδα έχει πλέον το περιθώριο να επιστρέψει στην ανάπτυξη – και να διασφαλίσει την εφαρμογή των αντιμέτρων, που θα μειώσουν το σοκ των επερχόμενων νέων περικοπών. Το στοίχημα είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο – και εφεξής, η κάθε μέρα μετράει!

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα